Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk! Er is namelijk een vrij standaard cake recept voor. Ik zal jullie de basic stappen voor zelf cakebeslag maken laten zien. En uiteraard geef ik je er een paar variatie recepten met cake beslag bij.
Cakebeslag maken is typisch Hollands
Een cake is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse samenleving. Op verjaardagen, na afloop van een uitvaart, gewoon voor bij de koffie of thee, het is en blijft toch echt een traditionele lekkernij! Op een druilige zondag middag de keuken in duiken voor een eigengemaakte cake is niet alleen een mooie bezigheid maar gewoonweg erg lekker. En daarna lekker delen met familie of vrienden. Voor visite, of ga gezellig even langs bij oma met een plakje cake. Ouwerwets cakebeslag maken is typisch Hollands dus.
Een rechthoekige cake
Het grappige is dat onze rechthoekige cake alleen in Nederland (en België) bekend is. Als je in elk ander land een ‘cake’ besteld, dan krijg je een stuk gebak of taart. En alhoewel je onze cake voor weinig geld bij de supermarkt kunt halen, is een eigen gemaakte variant toch het allerlekkerst. Er zijn slechts 4 basis ingrediënten voor nodig, maar de variaties zijn eindeloos, dus je kunt zelf lekker aan de slag met cakebeslag maken.
Probeer ook eens een van deze geslaagde recepten en varieer lekker met cakebeslag maken:
- Appeltaart met custard cake
- Cake met banaan en chocolade voor Pasen
- Cake met amandel en kruidnoten voor Sinterklaas
- Citroen-Maanzaad cake (Lemon Poppy)
- Cupcakes met bananen en roomkaas
- Cupcakes met Chocolade en Halloween spookjes
- Cupcakes met citroen en muisjes
- Cupcakes met donuts en vanille creme
- Cupcakes met pompoen en Pumpkin spice creme
- Cupcakes Red Velvet met roomkaas topping
- Chocolade bier cake voor echte mannen
- Dubbele chocolade cake met chocolade glazuur
- Glutenvrije citrus cake met blauwe bessen
- Koffie met mascarpone room cake
- Marmercake met cacao
- Tulband met banaan en Nutella
- Tulband met citroen voor Pasen
- Tulband met geconfijte fruit voor Kerst
- Tulband met kersen en amaretto
- Tulband met sinaasappel voor Koningsdag
- Vegan Bananabread met speltmeel
Kortom: de mogelijkheden voor zelf cakebeslag maken zijn eindeloos! Have fun! Groetjes, Betty
Recept: Zelf Cakebeslag maken
Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 1 hours 15 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1).
Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 200 zelfrijzend bakmeel
- mespunt zout
- 4 eieren
Instructions
Hoe maak je het cakebeslag:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven.
- Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
- Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen. Dan kun je straks de gebakken cake als het ware uit tillen.
- Klop de boter, suiker en zout volledig zacht en romig met een keukenmixer op hoge stand, dit duurt ongeveer 10 minuten en is de basis voor elk cakebeslag.
- Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
- Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier (75 minuten).
- De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
- Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
- BEWAARDAVIES: Een zelfgebakken cake kun je max. 1 week bewaren. Dit doe je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met bakpapier en vervolgens een stuk zilverfolie. Maar je kunt je versgebakken cakes ook bewaren onder een taart stolp of in een trommel. De enige uitzondering is: als je de cake decoreert met bijvoorbeeld botercreme of roomkaas topping, dan moet hij wel in de koelkast bewaard worden en is dan max 2-3 dagen houdbaar.
Veel succes! Groetjes, Betty
Notes
Tulband cake:
Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:
- 300 gram boter,
- 300 gram suiker,
- 300 gram zelfrijzend bakmeel,
- flinke snuf,
- 6 eieren.
Je ziet dus: je gebruikt 1 ei per 50 gram meel.
_____________________________________________________________________
Vervang zelfrijzend bakmeel door gewone bloem + bakpoeder:
En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem.
_____________________________________________________________________
Gezonde en glutenvrije cake (vorm van 22 cm):
Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’ dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’ wordt.
- 165 gram boter,
- 200 gram suiker,
- 200 gram amandelmeel*,
- 2 theelepels bakpoeder,
- mespunt zout en
- 4 eieren.
(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.)
_____________________________________________________________________
Fijne cake (22 cm):
Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:
- 150 gram boter,
- 200 gram suiker,
- 200 gram zelfrijzend bakmeel,
- mespunt zout,
- 3 eieren,
- 70 ml melk.
_____________________________________________________________________
En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:
Chocolade cake:
Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.
Marmercake:
Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.
Citroen cake:
Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.
Pompoen cake:
Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.