Print

Recept: Zelf Cakebeslag maken

dubbele chocoladecake tegen blue monday

4.8 from 5 reviews

Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?

Scale

Ingredients

Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1). Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):

Instructions

Hoe maak je het cakebeslag:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
  3. Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier.
  4. Klop de boter, suiker en zout zacht en romig met een handmixer, dit duurt ongeveer 10 minuten en is de basis voor elk cakebeslag.
  5. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen.
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
  7. Vul het cakeblik met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier (75 minuten).
  8. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
  9. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  10. Een zelfgebakken cake bewaar je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met een stukje zilverfolie of bewaar onder een taartstolp.De enige uitzondering is: als je de cake decoreert met bijvoorbeeld botercreme of roomkaastopping.

Notes

Tulband cake:

Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:

Je ziet dus:  je gebruikt 1 ei per 50 gram meel. _____________________________________________________________________

Vervang zelfrijzend bakmeel door gewone bloem + bakpoeder:

En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem. _____________________________________________________________________

Gezonde en glutenvrije cake (vorm van 22 cm):

Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’  dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’  wordt.

(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.) _____________________________________________________________________

Fijne cake (22 cm):

Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:

_____________________________________________________________________ dubbele chocoladecake tegen blue monday En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:

Chocolade cake:

Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.

Marmercake:

Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.

Citroen cake:

Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.

Pompoen cake:

Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.

Keywords: cake, beslag, feest, taart, tulband, verjaardag,