• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Basisrecept Cakebeslag maken

Basisrecept Cakebeslag maken

20 november 2013 Door Betina Oostveen 26 Reacties

Jump to Recipe

Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk! Er is namelijk een vrij standaard cake recept voor. Ik zal jullie de basic stappen voor zelf cakebeslag maken laten zien. En uiteraard geef ik je er een paar variatie recepten met cake beslag bij.

Cakebeslag maken is typisch Hollands

Een cake is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse samenleving. Op verjaardagen, na afloop van een uitvaart, gewoon voor bij de koffie of thee, het is en blijft toch echt een traditionele lekkernij! Op een druilige zondag middag de keuken in duiken voor een eigengemaakte cake is niet alleen een mooie bezigheid maar gewoonweg erg lekker. En daarna lekker delen met familie of vrienden. Voor visite, of ga gezellig even langs bij oma met een plakje cake. Ouwerwets cakebeslag maken is typisch Hollands dus.

basisrecept cake beslag maken - met 20+ variatie recepten voor cake, tulband, cupcakes en meer maken, 
 recept voor marmer cake met cacao © bettyskitchen.nl
Marmercake

Een rechthoekige cake

Het grappige is dat onze rechthoekige cake alleen in Nederland (en België) bekend is. Als je in elk ander land een ‘cake’ besteld, dan krijg je een stuk gebak of taart. En alhoewel je onze cake voor weinig geld bij de supermarkt kunt halen, is een eigen gemaakte variant toch het allerlekkerst. Er zijn slechts 4 basis ingrediënten voor nodig, maar de variaties zijn eindeloos, dus je kunt zelf lekker aan de slag met cakebeslag maken.

Probeer ook eens een van deze geslaagde recepten en varieer lekker met cakebeslag maken:

  • Appeltaart met custard cake
  • Cake met banaan en chocolade voor Pasen
  • Cake met amandel en kruidnoten voor Sinterklaas
  • Citroen-Maanzaad cake (Lemon Poppy)
  • Cupcakes met bananen en roomkaas
  • Cupcakes met Chocolade en Halloween spookjes
  • Cupcakes met citroen en muisjes
  • Cupcakes met donuts en vanille creme
  • Cupcakes met pompoen en Pumpkin spice creme
  • Cupcakes Red Velvet met roomkaas topping
  • Chocolade bier cake voor echte mannen
  • Dubbele chocolade cake met chocolade glazuur
  • Glutenvrije citrus cake met blauwe bessen
  • Koffie met mascarpone room cake
  • Marmercake met cacao
  • Tulband met banaan en Nutella
  • Tulband met citroen voor Pasen
  • Tulband met geconfijte fruit voor Kerst
  • Tulband met kersen en amaretto
  • Tulband met sinaasappel voor Koningsdag
  • Vegan Bananabread met speltmeel

Kortom: de mogelijkheden voor zelf cakebeslag maken zijn eindeloos! Have fun! Groetjes, Betty

basisrecept cake beslag maken - met 20+ variatie recepten voor cake, tulband, cupcakes en meer maken, recept tulband met kersen cake
Tulband met kersen

Print

Recept: Zelf Cakebeslag maken

dubbele chocoladecake tegen blue monday
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.8 from 5 reviews

Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 1 hours 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1). 

Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 4 eieren

Instructions

Hoe maak je het cakebeslag:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven.
  2. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
  3. Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen. Dan kun je straks de gebakken cake als het ware uit tillen.
  4. Klop de boter, suiker en zout volledig zacht en romig met een keukenmixer op hoge stand, dit duurt ongeveer 10 minuten en is de basis voor elk cakebeslag.
  5. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien.
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
  7. Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier (75 minuten).
  8. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
  9. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  10. BEWAARDAVIES: Een zelfgebakken cake kun je max. 1 week bewaren. Dit doe je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met bakpapier en vervolgens een stuk zilverfolie. Maar je kunt je versgebakken cakes ook bewaren onder een taart stolp of in een trommel. De enige uitzondering is: als je de cake decoreert met bijvoorbeeld botercreme of roomkaas topping, dan moet hij wel in de koelkast bewaard worden en is dan max 2-3 dagen houdbaar.

Veel succes! Groetjes, Betty

Notes

Tulband cake:

Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:

  • 300 gram boter,
  • 300 gram suiker,
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel,
  • flinke snuf,
  • 6 eieren.

Je ziet dus:  je gebruikt 1 ei per 50 gram meel.

_____________________________________________________________________

Vervang zelfrijzend bakmeel door gewone bloem + bakpoeder:

En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem.

_____________________________________________________________________

Gezonde en glutenvrije cake (vorm van 22 cm):

Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’  dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’  wordt.

  • 165 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram amandelmeel*,
  • 2 theelepels bakpoeder,
  • mespunt zout en
  • 4 eieren.

(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.)

_____________________________________________________________________

Fijne cake (22 cm):

Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:

  • 150 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel,
  • mespunt zout,
  • 3 eieren,
  • 70 ml melk.

 

_____________________________________________________________________ dubbele chocoladecake tegen blue monday

En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:

Chocolade cake:

Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.

Marmercake:

Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.

Citroen cake:

Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.

Pompoen cake:

Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Category: Cake recepten, How-to en tutorials Tags: basis recept, bloem, boter, cake, eieren, how-to, suiker, verhoudingen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Aardappelschotel met spinazie en geitenkaas
Volgend bericht: Food Art op Instagram: Samantha Lee »

Lees Interacties

Reacties

  1. Esma Dunya

    25 juni 2014 om 11:49 pm

    Hallo Betsy,
    Dit is het makkelijkste recept ooit voor een cake!! Eindelijk een onthoudbare overzicht van de ingrediënten. Super bedankt.

    Beantwoorden
  2. Vio

    8 oktober 2014 om 7:00 pm

    als je poedersuiker gebruikt (in de koffiemolen malen de 200 g) in plaats van de gewone suiker krijg je dubbel zoveel beslag!!!

    Beantwoorden
  3. marielle

    13 maart 2015 om 4:22 pm

    Super recept!
    Doe er zelf ook nog appelpartjes met kaneel doorheen heerlijk!!!
    bedankt

    Beantwoorden
  4. Fatemeh

    4 mei 2016 om 11:14 am

    Heerlijke cake gebakken! Dankjewel!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 mei 2016 om 11:27 am

      Super! Er is altijd wel een excuus voor cake bakken 🙂
      Eet smakelijk!

      Beantwoorden
      • Fatemeh

        8 mei 2016 om 8:01 am

        Ik had wat rozijntjes toegevoegd deze keer aan het beslag, maar die zijn erg hard geworden. Wat doe ik verkeerd?

      • Betina Oostveen

        10 mei 2016 om 7:45 pm

        Hi Fatemeh,

        je kunt een volgende keer de rozijntjes eerst even wellen in warm water. Die zuigen zicht dan vol en houden het beter uit in een warme oven. Dit doe ik overigens met vrijwel alle ‘gedroogde’ fruitsoorten die ik wil gebruiken in cakebeslag.

  5. Roxy

    2 juni 2016 om 8:14 pm

    Kijk daar heeft iedereen wat aan. Echt top! Ik ben helemaal geen “bak mens”, maar met deze standaards kan ook ik eindelijk een cake maken die lukt. Ik heb de melk vervangen door kokosmelk en chocolade toegevoegd. Hij staat nog af te koelen, maar hij ziet er super goed uit. Thanks!

    Liefs,
    Roxy

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 juni 2016 om 11:31 am

      Hi Roxy,

      dank je wel en dat vind ik altijd leuk om te horen. Goed dat jullie hier nu zelf ook lekker mee aan de slag kunnen gaan. Daar doe ik het voor! Groetjes Betty

      Beantwoorden
  6. Jakob

    1 juli 2016 om 11:20 am

    Hoe komt het dat de cake altijd scheurt . Ik zelf heb alle varianten al geprobeerd .stuk bak folie de eerste half uur.alminium folie maar niets help. Oven standen dan 140 160 gr
    Maar het blijft het zelfde

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      1 juli 2016 om 11:31 am

      Hi Jacob,
      dat heeft te maken met het feit dat het cakebeslag gedurende het bakken nog steeds aan het rijzen is. De bovenkant ‘stolt’ vrij snel, maar is ook de laatste plek waar het deeg naartoe kan uitschuiven tijdens het rijzen. Dus scheurt het letterlijk uit zijn voegen. Met brood of brownies in een bakblik is dit idem. Een lagere temperatuur kan helpen het effect verminderen, maar zal het niet 100% oplossen.
      Ik stoor mij er ook niet (meer) aan. Het hoort er gewoon bij. 🙂

      Beantwoorden
      • inge

        10 september 2016 om 6:52 pm

        het betekent dat de cake mooi gerezen is. in Engeland word je cake afgekeurd als hij niet die typische barst heeft. Fabriekscake is erg mooi keurig rechthoekig, omdat dat zo in de doos dan perfect past voor transport.

  7. Aad.Arnouts

    13 januari 2017 om 11:38 pm

    De gemiddelde baktijd van een cake is plm 5 a 6 kwartier, plaats bovenin de oven altijd een bakplaat gedurende de eerste 3 tot 4 kwartier hierdoor kan de cake rustig bakken zonder dat de bovenkant door de warmte te snel bakt / dichtschroeit en vervolgens openbarst, verwijder de bakplaat zodra het beslag gelijkmatig aan de bovenzijde van het bakblik is en bak de cake verder op kleur.

    Beantwoorden
  8. Job

    11 oktober 2017 om 2:03 pm

    Voor hoeveel personen zijn die eerste cakejes?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 oktober 2017 om 3:39 pm

      Hi Job,
      welke cakejes bedoel je? In dit artikel geef ik namelijk recepten voor een rechthoekige standaard cakevorm van 22 cm.
      (of 28 cm lang indien dit erbij vermeld staat). In principe reken ik altijd op 12 mooie plakken cake uit de standaard vorm, dus 12 personen.

      Beantwoorden
  9. Ellen

    4 december 2017 om 9:25 am

    Als je na het mixen het zelfrijzend bakmeel toevoegt en dit erdoor spatelt hoef je dat dan niet meer te mixen

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 december 2017 om 10:02 pm

      Hi Ellen,

      het is het een of het ander. Ik geef de voorkeur aan met de hand spatelen, want dan hou ik mijn cakebeslag lekker luchtig. Maar even kort doormixen mag ook hoor. Groetjes!

      Beantwoorden
  10. Joanne

    5 februari 2019 om 3:16 pm

    Bedankt voor je glutenvrije versie!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 februari 2019 om 12:45 pm

      Graag gedaan hoor! En geniet er lekker van!

      Beantwoorden
  11. Lisbeth

    3 juni 2019 om 1:26 pm

    Hoe maak je een vochtige cake dat vind ik lekkerder

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 juni 2019 om 12:31 pm

      Hi Lisbeth,

      je kunt in principe het basis recept voor cake aanhouden,
      maar dan bijvoorbeeld zo 1-2 eetlepels melk er extra aan toevoegen en het cakeblik afdekken met zilverfolie tijdens het bakken.
      Ook kun je de baktijd iets verkorten, zodat de cake net aan gaar is zeg maar.
      Ik hoor graag of het naar wens gelukt is?
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  12. Wendy

    8 augustus 2019 om 12:58 pm

    Wat een super recept!
    Ik zou graag op basis van het cake recept een cake willen bakken met alleen nog banaan er door (er liggen nog 3 rakkers in de fruitschaal die niemand meer wil opeten )
    Maar ik kan nergens vinden welke ingrediënten ik moet aanpassen als ik er 2 of 3 geprakte bananen in wil verwerken.
    Vind genoeg recepten voor bananenbrood maar ik wil eigenlijk als basis een cake, hoe pas je de ingrediënten aan, of doe je de banaan er gewoon bij in?
    Alvast bedankt voor je antwoord!!
    Groetjes Wendy

    Beantwoorden
  13. ericksson

    17 oktober 2019 om 10:27 am

    welke oven temperatuur hou jij aan bij de tulband cake ?!? de verhoudingen daar zijn 300-300-300….. gooi jij de oven dan op 180 ipv 150 ?

    mvg

    Ericksson

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 oktober 2019 om 12:56 pm

      Hi Erick,
      gewoon dezelfde temperatuur hoor. ANders verbrand je cake of wordt te droog.
      een tulband ring is ook wat nauwer qua formaat dan een vierkant cakeblik , dus wordt evenredig en op tijd gaar.

      Beantwoorden
  14. Lielau

    18 januari 2020 om 5:24 pm

    ik heb een vraagje over het cakerecept tulband. Als je de suiker, de boter en het zout 10 minuten hebt gemixt moet je daarna een voor een de eieren bijvoegen. Hoe lang moet je nog mixen nadat de eieren zijn toegevoegd.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 januari 2020 om 1:31 pm

      Hi LieLau,
      je blijft door kloppen tot de eieren, een voor een, opgenomen zijn. Daarna ga je naar de volgende stap.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee