• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Basisrecept Cakebeslag maken

Basisrecept Cakebeslag maken

20 november 2013 Door Betina Oostveen 26 Reacties

Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk! Er is namelijk een vrij standaard cake recept voor. Ik zal jullie de basic stappen voor zelf cakebeslag maken laten zien. En uiteraard geef ik je er een paar variatie recepten met cake beslag bij.

Cakebeslag maken is typisch Hollands

Een cake is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse samenleving. Op verjaardagen, na afloop van een uitvaart, gewoon voor bij de koffie of thee, het is en blijft toch echt een traditionele lekkernij! Op een druilige zondag middag de keuken in duiken voor een eigengemaakte cake is niet alleen een mooie bezigheid maar gewoonweg erg lekker. En daarna lekker delen met familie of vrienden. Voor visite, of ga gezellig even langs bij oma met een plakje cake. Ouwerwets cakebeslag maken is typisch Hollands dus.

basisrecept cake beslag maken - met 20+ variatie recepten voor cake, tulband, cupcakes en meer maken, 
 recept voor marmer cake met cacao © bettyskitchen.nl
Marmercake

Een rechthoekige cake

Het grappige is dat onze rechthoekige cake alleen in Nederland (en België) bekend is. Als je in elk ander land een ‘cake’ besteld, dan krijg je een stuk gebak of taart. En alhoewel je onze cake voor weinig geld bij de supermarkt kunt halen, is een eigen gemaakte variant toch het allerlekkerst. Er zijn slechts 4 basis ingrediënten voor nodig, maar de variaties zijn eindeloos, dus je kunt zelf lekker aan de slag met cakebeslag maken.

Probeer ook eens een van deze geslaagde recepten en varieer lekker met cakebeslag maken:

  • Appeltaart met custard cake
  • Cake met banaan en chocolade voor Pasen
  • Cake met amandel en kruidnoten voor Sinterklaas
  • Citroen-Maanzaad cake (Lemon Poppy)
  • Cupcakes met bananen en roomkaas
  • Cupcakes met Chocolade en Halloween spookjes
  • Cupcakes met citroen en muisjes
  • Cupcakes met donuts en vanille creme
  • Cupcakes met pompoen en Pumpkin spice creme
  • Cupcakes Red Velvet met roomkaas topping
  • Chocolade bier cake voor echte mannen
  • Dubbele chocolade cake met chocolade glazuur
  • Glutenvrije citrus cake met blauwe bessen
  • Koffie met mascarpone room cake
  • Marmercake met cacao
  • Tulband met banaan en Nutella
  • Tulband met citroen voor Pasen
  • Tulband met geconfijte fruit voor Kerst
  • Tulband met kersen en amaretto
  • Tulband met sinaasappel voor Koningsdag
  • Vegan Bananabread met speltmeel

Kortom: de mogelijkheden voor zelf cakebeslag maken zijn eindeloos! Have fun! Groetjes, Betty

basisrecept cake beslag maken - met 20+ variatie recepten voor cake, tulband, cupcakes en meer maken, recept tulband met kersen cake
Tulband met kersen

Print

Recept: Zelf Cakebeslag maken

dubbele chocoladecake tegen blue monday
Print Recipe

★★★★★

4.8 from 5 reviews

Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 1 hours 15 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1). 

Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 4 eieren

Instructions

Hoe maak je het cakebeslag:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven.
  2. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
  3. Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen. Dan kun je straks de gebakken cake als het ware uit tillen.
  4. Klop de boter, suiker en zout volledig zacht en romig met een keukenmixer op hoge stand, dit duurt ongeveer 10 minuten en is de basis voor elk cakebeslag.
  5. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien.
  6. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
  7. Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier (75 minuten).
  8. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
  9. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  10. BEWAARDAVIES: Een zelfgebakken cake kun je max. 1 week bewaren. Dit doe je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met bakpapier en vervolgens een stuk zilverfolie. Maar je kunt je versgebakken cakes ook bewaren onder een taart stolp of in een trommel. De enige uitzondering is: als je de cake decoreert met bijvoorbeeld botercreme of roomkaas topping, dan moet hij wel in de koelkast bewaard worden en is dan max 2-3 dagen houdbaar.

Veel succes! Groetjes, Betty

Notes

Tulband cake:

Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:

  • 300 gram boter,
  • 300 gram suiker,
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel,
  • flinke snuf,
  • 6 eieren.

Je ziet dus:  je gebruikt 1 ei per 50 gram meel.

_____________________________________________________________________

Vervang zelfrijzend bakmeel door gewone bloem + bakpoeder:

En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem.

_____________________________________________________________________

Gezonde en glutenvrije cake (vorm van 22 cm):

Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’  dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’  wordt.

  • 165 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram amandelmeel*,
  • 2 theelepels bakpoeder,
  • mespunt zout en
  • 4 eieren.

(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.)

_____________________________________________________________________

Fijne cake (22 cm):

Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:

  • 150 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel,
  • mespunt zout,
  • 3 eieren,
  • 70 ml melk.

 

_____________________________________________________________________ dubbele chocoladecake tegen blue monday

En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:

Chocolade cake:

Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.

Marmercake:

Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.

Citroen cake:

Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.

Pompoen cake:

Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.

Keywords: cake, beslag, feest, taart, tulband, verjaardag,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Category: Cake recepten, How-to en tutorials Tags: basis recept, bloem, boter, cake, eieren, how-to, suiker, verhoudingen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Aardappelschotel met spinazie en geitenkaas
Volgend bericht: Food Art op Instagram: Samantha Lee »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee