• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Koningsdag cake (met amandel en sinaasappel)

Koningsdag cake (met amandel en sinaasappel)

26 april 2017 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Dit was 4 jaar geleden mijn hulde aan (Oud) Koningin Beatrix! Na 33 jaar werd het tijd om het stokje door te geven aan zoonlief Willem Alexander. Dus ben ik de keuken ingedoken voor een cake die haar afscheid waardig is. Inmiddels komt deze Koninginnedag cake met amandel en sinaasappel elk jaar weer op tafel tijdens, nu, Koningsdag en werd hij omgedoopt tot Koningsdag cake!  

Genieten van Oranje Recepten

Tijdens deze nationale feestdag willen we natuurlijk op en top genieten van Oranje recepten en dat mag soms best koninklijk lekker zijn. Voor het bereiden van deze Koningsdag cake wijk ik dan ook af van mijn standaard cake beslag recept en vervang een deel van de bloem door amandelmeel voor een luxe smaak.

koninginnedag cake met amandel en sinaasappel recept koningsdag recepten

Decadente Koningsdag Cake

Speciaal in de trend van Koninginnedag of Koningsdag, voeg ik er ook een vleugje ‘oranje’ aan toe, door een sinaasappel te verwerken in het recept. Het hoort er nou eenmaal bij. En of je deze feestdag uitbundig gaat vieren op de vrijmarkten of gewoon lekker thuis voor de buis: deze luxe Koningsdag cake is met stip een parel van het Koningshuis! Echt een verrukkelijk recept en maakt een decadente Koningsdag Cake die onze Koningin Maxima ook eer aan zal doen! Geniet er in ieder geval van!

Print

Recept: Koningsdag Cake

koningsdag recepten koninginne cake met amandel
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 90 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 1 tulband 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram boter,
  • 200 gram suiker,
  • 1 mespunt zout,
  • 4 eieren  (of 3 grote eieren L),
  • 1 grote sinaasappel,
  • 100 gram amandelmeel,
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel,
  • 2 theelepels bakpoeder,
  •  100 gram poedersuiker,
  • 1/4 eetlepel oranje food kleurstof aangelengd met 3/4 eetlepel water (totaal 1 eetlepel dus),

Instructions

  1. Laat alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen (circa 30 minuten.) Verwarm de oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Beboter de binnenkant van een groot cakeblik of tulbandvorm. ‘Stof’ deze vervolgens af met een beetje bloem en zet apart.
  2. Klop in een kom de boter, suiker en zout zacht en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.Voeg daarna één voor één de eieren toe. Let op dat je pas een volgend ei toevoegt als het ei daarvoor volledig is opgenomen tijdens het kloppen.
  3. Spoel de sinaasappel af onder een hete kraan en boen deze daarna goed schoon met een doek. Gebruik een zesteur om dunne schilletjes van de sinaasappel schil te trekken (of ‘rasp’ deze op een fijne blokrasp.) Snijd daarna de sinaasappel doormidden en pers deze uit. Voeg zowel de schilletjes als sap toe aan het botermengsel en roer door.
  4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en meng dit met het amandelmeel en bakpoeder. Mix dit vervolgens door het botermengsel. Schep het beslag in de cake of tulbandvorm en bak 1 uur en 1 kwartier (75 minuten) in de voorverwarmde oven.  Je kunt de cake eventueel het eerste half uurtje afdekken met wat zilverfolie om verbranden te voorkomen. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer schoon uitkomt. Is dat niet het geval, dan bak je de cake nog een paar minuten langer en doe je opnieuw de ‘prikker test’. Laat de cake 10 minuten afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen, en laat daarna volledig afkoelen op een rooster.
  5. Keer de Koningsdag cake om op een bord (dus de onderkant wordt nu de bovenkant). Meng het poedersuiker met de kleurstof/water en smeer dit bovenop de koninginnedag cake.Druk her en der wat decoratieparels in het glazuur en laat goed opdrogen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

koninginnedag cake met amandel en sinaasappel recept koningsdag recepten

Category: Cake recepten Tags: amandelen, amandelmeel, boter, cake, Koningsdag, Lente, Pasen, sinaasappels, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Spanakopita (Griekse Spinazietaart)
Volgend bericht: Tropische strudel met dadels en banaan »

Lees Interacties

Reacties

  1. Anouk

    27 april 2020 om 8:42 pm

    Bedankt Betty, het was heerlijk vandaag!!

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. 8 x oranje baksels voor Koningsdag - Baknieuws.nl schreef:
    16 april 2018 om 12:39 pm

    […] Betty’s Kitchen steel je show op Koningsdag. In de cake is amandel en sinaasappel verwerkt. Klik hier voor het recept. Het oranje glazuurlaagje maakt deze oranje droom helemaal […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in