Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik dit gezonde vitaminebommetje: een spinaziesalade met gorgonzola en geroosterde worteltjes, linzen, quinoa en walnoten. Het is een hoop, maar geloof mij: het is een topcombinatie met elkaar. Boordevol eiwitten en vezels en ideaal op een warme zomeravond.
Spinaziesalade met geroosterde wortels
Maak vooral een beetje meer en bewaar voor een werklunch to-go, de dag erna! Ik vind die verschillende kleuren worteltjes er altijd zo vrolijk uitzien in een gerecht. Maar wist je trouwens ook dat alle verschillende kleuren wortel andere voedingsstoffen bevatten? De gele wortel bevat namelijk luteïne, die je ogen beschermt tegen zonlicht. Witte wortels zijn daarentegen weer heel goed voor de spijsvertering. De rode wortel bevat extra veel bèta-caroteen dat in het lichaam omgezet wordt tot vitamine A en de paarse wortels bevatten anthocyanen die preventief werken tegen hart- en vaatziekten. Natuurlijk zijn er ook de welbekende oranje wortels die vol carotenen zitten: goed voor huid, haar en zicht. Ik moet deze healthy groente echt vaker op het menu zetten realiseer ik me…
Nog meer recepten met linzen
Peulvruchten zijn niet alleen heel lekker, maar bovenal ook heel gezond om veelal vegetarische gerechten mee te maken. Krijg je geen genoegen van deze spinaziesalade met linzen? Probeer dan ook zeker nog een van onze andere recepten met linzen in de hoofdrol:
- Gele curry met jackfruit en gele linzen
- Gepofte knoflooksoep met beluga linzen
- Gevulde puntpaprika met feta uit de oven
- Griekse salade met linzen
- Indiase linzenkoekjes (Dahl)
- Pompoencurry met kokosmelk en linzen
- Rode linzen pasta met tomaten-groentensaus
- Turkse Linzensoep ((mercimek çorbası)
- Hollandse Spinaziesalade met rode bietjes en blauwe kaas
- Zalm en Asperge salade
Recept: Spinaziesalade met gorgonzola en wortel
Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik dit gezonde vitaminebommetje: een spinaziesalade met gorgonzola en geroosterde worteltjes, linzen, quinoa en walnoten.
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 150 gram verse spinazie
- 150 gram worteltjes (ik gebruikte regenboogwortels)
- 150 gram linzen uit blik
- 1 teentje knoflook
- 75 gram gorgonzola
- 12 walnoten
- 1 tl. sesamzaadjes
- 75 gram quinoa
- ¼ van een groentebouillonblokje
- 1 ½ el. gembersiroop
- 1 ½ el. olijfolie
- Peper en zout
Benodigdheden:
- Bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Schrap de wortels en spoel ze schoon. Verwijder de boven- en onderkant van de wortels en snij ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter.
- Meng in een kom de olijfolie met de gembersiroop, een snuf zout en peper en pers het teentje knoflook erin uit. Roer de plakjes wortel en linzen erdoorheen.
- Bedek een ovenrooster met een stuk bakpapier en spreid de wortel en linzen erover uit. Plaats het rooster voor 25 minuten in het midden van de oven.
- Rooster ondertussen in een droge koekenpan de walnoten en sesamzaadjes op laag vuur. Schud regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
- Breng de quinoa samen met 150 ml. water en het kwart groentebouillonblokje aan de kook. Laat 8 minuten zachtjes doorkoken en roer tussendoor zodat het bouillonblokje goed oplost. Na de 8 minuten zet je het vuur uit en laat je de quinoa nog 10 minuten staan.
- Verkruimel de gorgonzola alvast in blokjes.
- Zodra de wortels en linzen klaar zijn haal je ze uit de oven. Laat ze een beetje afkoelen.
- Verdeel de verse spinazie over twee borden, vervolgens de quinoa, wortels en linzen. Verdeel de gorgonzola eroverheen en als laatste de geroosterde walnoten en sesamzaadjes. Hallo gezonde maaltijd!
Bewaartip: Je kunt deze spinaziesalade met gorgonzola en wortel lauwwarm of koud eten. In geval van het laatste geval, adviseer ik je de quinoa, wortels, linzen en noten af te laten koelen, voordat je ze toevoegt aan de overige ingrediënten. Dit voorkomt verleppen van de spinazie en smelten van de kaas. Uiteraard pas je dit ook toe als je een gedeelte alvast opzij wilt leggen voor morgen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Joseph
Dat klinkt goed, leuke combi met de linzen en wortels 🙂