• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Gele Curry met jackfruit (vegan) – uit Jackfruit kookboek

Gele Curry met jackfruit (vegan) – uit Jackfruit kookboek

13 april 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Jackfruit is zo lekker veelzuidig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is vegan en het recept komt uit het Jackfruit Kookboek van Jessica Lek en Fairtrade Original.

Over Jackfruit – het Kookboek !

De afgelopen jaren plaatste ik al een aantal recepten met jackfruit op deze website. Deze vrucht uit o.a. Thailand vind je tegenwoordig in blikken bij de Toko of koop van het merk Fairtrade Original bij de grote supermarkten. De neutrale smaak van jackfruit en die vlezige structuur maakt hem ideaal als vervanging voor pulled chicken of pulled pork. En je kunt hem dus op heel veel manier kruiden, marineren, koken, stoven of bakken! Zoveel verschillende manier dat Jessica Lek zelfs een heus jackfruit kookboek heeft uitgebracht! Ik ging thuis aan de slag met o.a het cover recept, namelijk een overheerlijke vegan gele curry met jackfruit!

Het Jackfruit kookboek is ook ontstaan in samenwerking met Fairtrade Original en geeft je meer dan 30 verrassende recepten uit heel veel verschillende wereldkeukens! Niet alleen deze Indiase gele curry met jackfruit, maar ook pasta recepten met jackfruit, Tex Mex gerechten met jackfruit en Aziatische dumplings of bao buns. De prachtige foto’s bij de gerechten zorgen er tevens voor dat kiezen nogal moeilijk wordt, want je wilt alles meteen proeven! Dus voor diegenen die, net als ik, dol zijn op jackfruit is dit een geweldig kookboek om gewoonweg het beste en meeste uit de jackfruit te kunnen halen.



Print

Recept: Gele Curry met jackfruit (vegan)

recept vegan gele curry met jackfruit © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze romige gele curry met jackfruit is vegan en heeft een Indiaas tintje! De curry pasta maak je eenvoudig zelf met oa. gember en mosterdzaad. En de curry zit boordevol vezels van het jackfruit, aubergine en mungbonen. Een eiwitrijke maaltijd met een licht pittig tintje.

  • Author: Recept afgeleid van Jackfruit Het Kookboek – Jessica Lek
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Method: stoven
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 blik Jackfruit (Fairtrade Original – 550 gram)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 aubergine, in blokjes van 1 x 1 cm
  • 250 ml groenten bouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • 150 gr gele mungbonen (of groene of gele linzen)
  • optioneel: 4-6 curry bladeren
  • 400 gr sperziebonen
  • 5 el kokosolie
  • 50 gram pistachenoten, grofgehakt
  • 4 el hennepzaad
  • 1 (kaffir) limoen

Voor de curry pasta:

  • 1 el mosterdzaad,
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel, geschild
  • 2 cm kurkumawortel, geschild
  • 2 limoenblaadjes
  • halve tl zout
  • halve tl crushed chili peppers
  • 4 el zonnebloemolie

Extra:

  • vijzel
  • braadpan 24 cm
  • koekenpan of wok
  • extra kookpan(en) tbv koken van groenten enof rijst

 

Instructions

  1. Maak als eerste de curry pasta: kneus de mosterdzaadjes in de vijzel. Voeg vervolgens de gember, kurkuma en knoflook toe en maal het geheel tot fijne pulp. Schenk er de olie bij en roer goed door.
  2. Giet het blik jackfruit af, spoel goed af en laat uitlekken. Scheur de jackfruit met je handen uit elkaar en stop in een kom. Meng hier de curry pasta doorheen en breng het geheel op smaak met het zout en de chili vlokken. 
  3. Verhit 3 eetlepel kokosolie in een ruime hapjespan en bak hierin de ui glazig gedurende 2-3 minuten. Voeg de aubergines toe en bak het geheel 5 minuten. Voeg daarna de jackfruit toe en draai het vuur naar middelhoog. Roerbak gedurende 6 minuten.
  4. Blus het geheel daarna af met bouillon en giet de kokosmelk erbij. Voeg nu direct de mungbonen en curry bladeren toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur nu laag en kook de curry zachtjes gaar gedurende 35 minuten of tot de bonen uit elkaar vallen. (Tip: voeg tussentijds eventueel extra water toe om niet geheel droog te laten koken).
  5. Ondertussen kook of blancheer je de sperziebonen. Ik gebruikte diepvries sperziebonen en kookte deze 8 minuten in water. Giet daarna af en laat goed uitlekken. Verhit vervolgens een koekenpan met 2 eetlepels kokosolie en laat goed heet worden. Voeg de uitgelekte boontjes toe en roerbak in een paar minuten op hoog vuur tot lekker knapperig zijn. 
  6. Serveer de gele curry met de sperziebonen. Ter garnering geef je er de pistachenoten, hennepzaad en  partjes limoen bij. Erg lekker met gekookte (zilvervlies) rijst en/of naanbrood.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

  • Het originele recept vraagt om 2 cm verse kurkumawortel, deze kon ik niet vinden dus heb ik vervangen door 1 eetlepel kurkuma poeder welke standaard in de kruidenla ligt. Vijzel eerst de overige ingrediënten voor de pasta en voeg daarna pas het poeder toe. Vijzel het dan nogmaals door.
  • Daarnaast heb ik dit recept ook eens met gedroogde groene linzen gemaakt in plaats van de mungbonen (want die liggen ook niet overal in de schappen) en dat is ook een aanrader.

Let op! Bij het kopen van gedroogde bonen (mung of linzen) goed op dat deze in slechts een half uurtje te bereiden zijn. Sommige merken gedroogde bonen dien je ook nog een nachtje voor te weken en dat kost je dus een extra dag bereidingstijd.

Keywords: curry, vegan, jackfruit, mungbonen, kurkuma, aubergine

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept vegan gele curry met jackfruit en mungbonen © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan gele curry met jackfruit gaat maken!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Kookboeken, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aubergines, curry, Fairtrade Original, gember, hennepzaad, Indiase keuken, jackfruit, knoflook, kookboek, kurkuma, linzen, mungbonen, pistachenoten, rijst, sperziebonen, uien

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Panzanella Salade met aardbeien
Volgend bericht: Oranje Ontbijt Taart (video) »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

indiase bloemkoolsoep met indiase kerrie kruiden

Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in