• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Linzenkoekjes (dhal)

Linzenkoekjes (dhal)

30 juli 2018 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Deze Linzenkoekjes (dahl) zijn in Sri Lanka pure streetfood. En in Nederland een heerlijk gerecht voor de Meatless Monday! Ik serveerde ze in een wrap met frisse salade, yoghurtdip en zoete tomaatjes. Een lekker zomers gerecht!

Dahl & Samosa’s

Tijdens een reis door Sri Lanka at ik regelmatig deze linzenkoekjes, daar ‘dhal’ genoemd. Aan de kant van de weg staan vitrines vol met deze koekjes en samosa’s in alle soorten en maten. Ideaal als hartig, vegetarisch tussendoortje! Hou er bij het bereiden van dit gerecht rekening mee dat de linzenkoekjes voor het bakken een uurtje de koelkast in moeten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Ook lekker: deze gele curry met mungbonen en jackfruit.

linzenkoekjes (dahl) uit sri lanka recept © Bettyskitchen

De lekkerste linzenkoekjes

De lekkerste linzenkoekjes heb ik toch wel gegeten tijdens een treinrit van Nanoya richting Ella. Eén van de mooiste treinritten ter wereld. Tijdens de rit  baanden verkopers zich een weg door de drukke coupes met grote manden vol dhal koekjes en andere lekkernijen. Gewikkeld in een oude krant en nog knapperig en warm gingen er bij mij echt wel een aantal naar binnen 😉 Hoog tijd om deze dhal koekjes ook eens uit mijn eigen keuken te toveren!

Nog meer recepten uit Sri Lanka

Ik heb nogal wat food-inspiratie op gedaan in Sri Lanka, nieuwsgierig naar? Eerder maakte ik deze vegetarische groentestoof met okra, maar ook homemade roti met kokos sambalen koththu roti. Waan je bij het eten hiervan lekker even op dit mooie tropische eiland!

Print

Linzenkoekjes (dahl) recept

linzenkoekjes (dahl) uit sri lanka recept © Bettyskitchen
Print Recipe
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Sri Lankaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de linzen (dhal) koekjes:

  • 150 gram kikkererwten
  • 150 gram rode linzen
  • 20 gedroogde curryblaadjes (te koop bij de toko)
  • 3 sjalotjes
  • 2 cm stukje verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 el. paneermeel/broodkruim
  • ½ rode peper
  • Peper en zout
  • 3 el. kokosolie

Voor de wrap:

  • 2 (volkoren) tortillawraps
  • 150 gram cherrytomaten
  • 4 el. tzatziki
  • 50 gram veldsla

Instructions

  1. Bereid of verwarm de kikkererwten en linzen volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra ze beide gaar zijn mix je het met een staafmixer of in de keukenmachine. Het moet geen saus worden, dus mix het wat grof. Zet apart.
  2. Snij de sjalotjes, gember, knoflook en rode peper heel fijn. Verwarm 1 el. kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de sjalotjes hierin glazig en verwarm op het laatst de gember, knoflook en rode peper nog even mee.
  3. Schep de sjalotjes door het mengsel van kikkererwten en linzen. Voeg flink wat zout en peper toe (naar eigen smaak). Verdeel het mengsel in 7-8 stukken en kneed hier koekjes van. Leg ze op een bord, laat het goed afkoelen en plaats afgedekt voor ongeveer een uur in de koelkast. Hier worden ze steviger van.
  4. Na het uur verwarm je de overige kokosolie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten knapperig en lichtbruin. Leg ze op een stukje keukenpapier en laat weer wat afkoelen.
  5. Besmeer de wraps met de tzatziki en verdeel de veldsla en tomaatjes eroverheen. Leg de linzen koekjes erop en rol de wrap dicht.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

linzenkoekjes (dahl) uit sri lanka recept © Bettyskitchen

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Aziatische keuken, budget koken, curry, gember, kikkererwten, kikkerwerwten, komijn, linzen, Nanda Appelman, paneermeel, peulvruchten, rode peper, samosa, sjalotten, sla, Sri Lanka, tomaten, tortilla, tzatziki, vegetarisch, wraps, zomer

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Polenta met groenten (kookvideo)
Volgend bericht: Smaakmakers fietstour door Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. Jaimy's Kitchen

    2 augustus 2018 om 6:17 pm

    Oh wat heerlijk. Ik ben helemaal gek op de Indiase keuken en ook op de Sri Lankese, ook al lijken ze enorm op elkaar. Ja, heerlijk lijkt me dit recept!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 augustus 2018 om 12:27 pm

      Leuk om te horen Jaimy!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in