Hebben jullie al dorst? Kerst ligt nog maar net achter de rug, maar ondertussen maken we ons alweer op voor de jaarwisseling! Nog eventjes en we gaan knallend het nieuwe jaar in! Ongetwijfeld zal er een flesje bubbels open gaan, maar maak Oudjaars avond compleet met (een van) deze recepten voor klassieke cocktails maken!
Vier Oud & Nieuw met een klassieke cocktail!
Cocktails zijn feestelijke drankjes om elke gelegenheid mee te vieren. Maar het mooiste moment om uit te pakken is natuurlijk tijdens de jaarwisseling. Velen zijn al netjes gekleed en zo sluit je het jaar in stijl af en ga je lekker genieten van bijvoorbeeld een Bellini of Cosmopolitan, of geniet van een mojito terwijl je dansend het nieuwe jaar tegemoet gaat. Wellicht schuilt er in jou een echte Tom Cruise en trek je voor de gelegenheid een Hawai print blouse aan en wordt je de cocktail meester van de avond! Of zit je liever a la James Bond in black tie en met een cocktail in je hand aan tafel? Er zit ongetwijfeld iets lekkers voor jou tussen en zo vier je heel feestelijk Oud & Nieuw met een klassieke cocktail! Mocht je overigens #teamalcoholvrij zijn? Neem dan een kijkje bij deze 7x alcoholvrije gin tonic recepten!
Bij al die lekkere drankjes wil je vast ook iets te knabbelen. Check hier maar liefst 15x borrelhapjes voor Oud & Nieuw op een rijtje.
Alle onderstaande recepten voor klassieke cocktails zijn overigens afkomstig uit het boek ‘500 Cocktails‘, een klein, handig alles in 1 boekje met wel 500 cocktail variatie recepten. Het formaat en vriendelijk prijsje van het boek maakt het een prima basisboek om in huis te halen, voor in je barkast\plank\trolley 🙂
Ben jij overigens meer een liefhebber van gin & tonic? Die passen ook uitstekend op feestelijke momenten. Check hier daarom maar liefst 10x Gin Tonic recepten en hun ‘perfect serve’.
10x Klassieke Cocktails:
(alle onderstaande recepten zijn voor 1 persoon \ 1 glas)
1. Tom Collins
- 50 ml Gin
- 25 ml vers citroensap
- 1 eetlepel suikersiroop
- ijsblokjes
- spuitwater
- versiering: schijfje citroen
Doe de gin, het citroensap en de suikersiroop in een longdrinkglas. Vul tot driekwart met ijsblokjes en vul het geheel aan met spuitwater. Roer door en versier het glas met een schijfje citroen.
2. Long Island Iced Tea
- ijsblokjes
- 12.5 ml witte Rum
- 12.5 ml Gin
- 12.5 ml Wodka
- 12.5 ml Tequila
- 12.5 ml Cointreau of Triple Sec
- 1 eetlepel vers limoensap
- cola (naar smaak)
- versiering: limoen partje
Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes. De grootte van het glas bepaald hoe sterk de cocktail wordt. Voeg de rum, gin, wodka, tequila, cointreau of triple sec en het limoensap toe. Vul het glas aan met cola, totdat je jouw voorkeur sterkte drank hebt. Versier vervolgens het glas met een partje limoen.
3. Tequila Sunrise
- ijsblokjes
- 50 ml tequila
- 1.5 dl vers sinaasappelsap
- flinke scheut grenadine siroop
- versiering: schijfje sinaasappel en een verse kers
Doe 4 of 5 ijsblokjes in een longdrinkglas en voeg de tequila en het sinaasappelsap toe. Schenk er een flinke scheut grenadine in en wacht tot die naar de bodem is gezonken. Versier met het schijfje sinaasappel + een verse kers. Servereer met een rietje en een roerstaafje.
4. Negroni (ook als zomertip!)
- ijsblokjes
- 30 ml zoete rode vermout
- 30 ml Campari
- 30 ml gin
- versiering: sinaasappel schilletje
Vul een cocktailshaker voor de helft met ijsblokjes: voeg vervolgens de campari, vermout en gin toe en schud flink. Schenk door een zeef in een ged gekoeld cocktailglas en serveer met het sinaasappel schilletje.
ps. Wist je dat Campari ook uitermate geschikt is al alternatief voor een Gin-Tonic?
5. Cosmopolitan
- 40 ml Wodka
- 25 ml triple sec
- 25 ml cranberrysap
- 25 ml vers limoensap
- versiering: partje limoen
Vul een cocktailshaker voor de helft met ijsblokjes: voeg de wodka, triple sec, het cranberrysap en het limoensap toe. Schud en schenk de cosmopolitan door een zeef in een gekoeld martiniglas. Zet het partje limoen op de rand van het glas en serveer.
6. Classis Martini
- 50 ml Gin
- klein partje citroen
- 2 druppels extra droge witte vermout
- versiering: groene olijven
Laat de gin en een martiniglas zeer koud worden in de koelkast of diepvries. Wrijf de rand van het glas in met het partje citroen. Schen de gin er in en voeg de vermout toe. Pers het partje citroen uit boven het glas. Tot slot rijg je 1-3 groene olijven op een prikker en laat deze in het glas glijden. Serveer deze classic martini zo koud mogelijk!
7. Bellini
- 1 verse (witte) perzik
- sap van ¼ citroen
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- 1 dl prosecco
Doe de perzik in een kom en vul aan met kokend heet water. Laat de perzik 1-2 minuten staan, giet vervolgens het water af en laat de perzik schikken in koud water. Ontvel vervolgens de perzik. Snijd doormidden en verwijder de pit. Hak het vruchtvlees fijn en stop in een blender met het citroensap en sinaasappelsap. Maal goed fijn. Vul een gekoelde champagneflute voor een kwart met het perzikmengel en vul aan met de prosecco. (Je kunt het overgebleven perzikmengels invriezen voor een volgende keer.) Deze klassieke cocktails kun je natuurlijk ook maken met champagne ipv prosecco!
8. Pina Colada
- 30 ml witte rum
- 60 ml dikke kokosmelk
- 1 dl ananassap
- gemalen ijs
- versiering: partje ananas
Doe de witte rum, de kokosmelk en het ananassap in de blender en voeg 2-3 eetlepels gemalen ijs toe. Meng alles glad. Schenk in een cocktailglas en serveer met een rietje. Versier de rand met een partje ananas.
9. Mojito
- 4 blaadjes of 2 takjes verse munt
- 1 theelepel zeer fijne suiker of suikersiroop
- sap van 1 limoen
- 50 ml witte rum
- ijsblokjes
- spuitwater
- versiering: partjes limoen en extra muntblaadjes
Doe de munt, de suiker of suikersiroop en het limoensap in een mengkan (onderkant cocktailshaker). Stamp met een muddler tot de suiker opgelost is en de olie uit de muntblaadjes is vrijgekomen. Dit ruik je heel goed. Vul een glas met ijsblokjes en voeg de rum toe. Schenk de limoen-mix door een zeef in het glas en vul aan met spuitwater. Versier met partjes limoen en extra (takjes) muntblaadjes.
10. Bloody Mary
- 1 dl tomatensap
- 50 ml wodka
- sap van 1/2 citroen
- 2-3 scheutjes Worcestersaus
- 2-3 scheutjes Tabasco
- snufje zwarte peper
- ijsblokjes
- versiering: stengel bleekselderij en snufje zout.
Doe het tomatensap, de wodka, citroensap, worcestersaus, tabasco en zwarte peper in een hoog glas met ijs. Roer tot alle ingredienten gemengd zijn. Of doe alles in een cocktailshaker, schud flink en schenk dan in een glas met ijs. Zet een stengel bleekselderij in het glas als roerstaafje. Bestrooi eventueel met een snufje zout.
BONUS
Deze – wat minder bekende – cocktail recepten vind je ook terug op de website. Klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan!
Dit zijn mijn favoriete klassieke cocktails. Welk ‘klassiek’ drankje is jouw favoriet? Voor de liefhebber vind je hier ook 10x cocktails van bekende drank merken zoals Bacardi, 43 en meer! Ook tijdens de feestdagen pak je uit met deze 18+ cocktails voor kerst! Liefhebbers van Gin Tonic recepten kunnen ook de nodige inspiratie vinden. Maar voor een alcoholvrij drankje ben je hier ook aan het goede adres: 7X alcoholvrije gin tonic recepten!
Prettige jaarwisseling en tot volgend jaar!
Groetjes, Betty
BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 10x klassieke cocktails wilt gaan maken! Proost!
Dit artikel bevat een affiliate link naar Bol.com. Ga voor meer informatie naar de disclaimer pagina
rocus
heel leuke cocktails maar ik zoek iets ZONDER citroen
Betina Oostveen
Hi Rocus,
die staan er ook tussen natuurlijk.
Maar naast deze klassieke cocktails staan er nog meer (alcoholische) drank recepten, waarvan een groot deel ook zonder citroen) op deze site.
https://bettyskitchen.nl/category/recepten/drankjes-recepten/
Roeland kuijpers
Voor hoeveel cocktails zijn deze recepten? Erg mooi!!!
Betina Oostveen
Hi Roeland, de recepten zijn voor 1 cocktailglas.
Esther
Ik heb net cocktails gemaakt maar kreeg niet mooie laagjes. Alles ging door elkaar.
Hoe doen ze dat?
Betina Oostveen
Voor echt mooie laagjes kun je het beste een eetlepel gebruiken. Hou die, met de bolle kant naar boven, net boven de laag waar je op wilt schenken.
En schenk de volgende laag zachtjes op de lepel en die verdeelt het dan rustig over de andere laag. Werkt ook goed bij latte macchiato of cappuccino maken 🙂
Yade Lauren
Ik ga deze sowieso met mijn vriendinnen maken binnenkort, dankjewel voor de recepten.
Betina Oostveen
Graag gedaan hoor en geniet er van!