Wil jij eens zelf brioche brood maken? Ik heb maar liefst 2 recepten voor je! Namelijk voor een klassieke brioche brood met gist. Let op deze moet wel enkele uren rijzen! Maar ook een super snelle variant met bakpoeder!
Wat is Brioche Brood?
Heb jij wel eens brioche brood geproefd? Dit klassieke Franse broodje is een combinatie tussen zacht brood en cake vind ik. Maar bovenal is brioche zo ontzettend lekker! Vers uit de oven en dan besmeren met roomboter en een lik (aardbeien) jam! Yummmmm! Mocht je in een restaurant op de kaart de klassieker ‘eggs benedict’ zien staan, dan heb je hem ongetwijfeld al eens geproefd. Want de gepocheerde eieren met spinazie en Hollandaise saus worden traditioneel op briochebrood geserveerd. Dit brood smelt haast op je tong! Maar goed, zelf maken is geen probleem, je hebt er alleen een speciale briochevorm voor nodig en je keukenmixer en oven doen het werk voor je.
Nog meer Franse ‘Brood’ recepten om van te smullen
Kun jij geen genoegen krijgen van dit fluweelzachte brioche brood? Uiteraard heb ik nog meer Franse ‘brood’ recepten om van te smullen hoor!
- Frans zacht witbrood uit de broodbakmachine
- Chocoladebrood uit de broodbakmachine
- Croissantkrans met aardbeien en mascarpone
- Vlechtbrood met brie, cranberry en walnoten
- Vlechtbrood ‘Nutella’ met chocolade en hazelnoten
- Camembert in Brood plank (borrelhap)
Check hier tevens 20x brood deeg recepten om zelf brood te maken op een rijtje.
Recept voor Klassieke Brioche Brood maken
Recept: Klassieke Brioche Brood maken
Dit recept voor een klassieke briochte brood maak je met gist. Het deeg dient wel enkele uren te rijzen maar daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Besmeer met roomboter en bijvoorbeeld jam om op een typisch franse manier van te genieten!
- Prep Time: 2 uur en 40 min.
- Cook Time: 40 min.
- Total Time: 3,5 uur (incl. rijzen)
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
- 3 el volle melk
- 1 zakje gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
- 300 gr (patent) bloem
- 50 gr fijne suiker
- 1,5 tl zout
- 100 gr zachte boter + extra
- 3 eieren
- optioneel: 1 tl oranje bloesem water
- 2 el amandelschaafsel
- beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen
Extra:
- Keukenmixer met deeghaken
- Brioche vorm
- schone theedoek
- huishoudfolie, aan een kant ingekwast met boter
Instructions
- Verwarm de melk tot lauwwarme temperatuur (max 40 graden) in een pannetje. Stop hier de gedroogde gist en 1 tl. van de suiker bij en roer door elkaar.
- Stop de bloem in de mengkom van de keukenmixer. Voeg de suiker en de zout toe en roer het geheel door elkaar.
- Snijd de boter eventueel in blokjes. Breek de eieren in een kommetje en voeg hier eventueel 1 tl oranje bloesem water aan toe voor extra smaak.
- Maak nu en kuil in de bloem en giet hier de eieren in. Stop de boter erbij en schenk er nu tevens het gistmengsel bij. Plaats de deeghaak en kneed tot een soepel briochedeeg gedurende 5 – 10 minuten op middelmatige snelheid. Het deeg dient elastisch te zijn en los te komen van de mengkom.
- Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het deeg 40-45 minuten op een warme plek rijzen.
- Beboter ondertussen de briochevorm. Na de eerste rijs haal je het deeg uit de kom en kneed zachtjes door om de lucht er een beetje uit te halen. Trek een klein handje deeg er af (niet meer dan een kwart van het totale deeg!) en zet apart. Kneed de rest van het deeg tot een bal. Plaats in de briochevorm. Vorm van het restantje deeg tevens een bal en plaat bovenop, in het middel van de grote deegbal.
- Beboter nu een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats deze bovenop de briochevorm. Laat het deeg nu, losjes afgedekt, nog eens 90 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Verwijder de folie, Kluts nu een extra ei goed door (of gebruik melk) en kwast hier de bovenkant van het brioche deeg mee in. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de brioche nu 30-40 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.
- Laat 5 minuten in de vorm staan en verplaats daarna naar een rooster. Je kunt de klassieke brioche zowel warm als afgekoeld eten.
Eet smakelijk!
Recept voor snelle Brioche Brood maken
Recept: Snelle brioche brood maken
Dit recept voor snelle brioche brood hoeft niet te rijzen of urenlang in de koelkast te liggen. In slechts een kwartiertje draai je het beslag in elkaar en daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Brioche maken met bakpoeder in plaats van gist deeg. En de cognac geeft hem net een beetje meer moutige smaak mee zoals deeg met gist ook zou doen.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
- 100 gr roomboter
- snufje zout
- 2 el fijne suiker
- 2 el cognac (of gebruik melk)
- 4 eieren
- 300 gr zelfrijzend bakmeel *
- beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen
(* Je kunt het zelfrijzend bakmeel ook vervangen door 300 gr bloem + 3 tl bakpoeder)
Extra:
- cakeblik 20 cm
- extra roomboter of bakspray
- keukenmixer met garde en deeghaak
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet het cakeblik in met een beetje extra boter of bakspray. Zet apart.
- Smelt de boter in een steelpannetje. Draai daarna het vuur uit en voeg het zout, suiker en cognac (of melk) toe en roer eventjes door om een beetje op te lossen.
- Klop met de keukenmixer met garde de eieren licht en schuimig gedurende 3-4 minuten. Op medium snelheid is dan voldoende.
- Zet de keukenmachine iets zachter in snelheid en giet het botermengsel er in een dun straaltje bij. Zodra het laatste beetje is opgenomen zet je de machine uit.
- Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en plaats de deeghaak in de keukenmixer. Kneed het geheel tot een glad en glanzend deeg. Schep dit in de cakevorm.
- Lepel een beetje melk over de bovenkant van het brioche deeg. Je kunt ook een losgeklopt ei gebruiken.
- Plaats de vorm in de oven en bak deze snelle brioche gedurende 30-35 minuten gaar. Laat daarna 10 minuten in de vorm afkoelen en dan tik je hem er zo ondersteboven uit. Serveer het liefst lauwwarm.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Je kunt dit super snelle brioche brood vlak voor het bakken nog bestrooien met 2 eetlepels amandelschaafsel. Dit geeft een mooi luxe uitstraling aan de bovenkant.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf brioche brood wilt gaan maken!
Jozephina
Beste Betty,
Ik wil jouw eerste recept van een briochebrood gaan maken. Wat ik alleen niet begrijp is, dat zoals je het beschrijft, je een stuk folie moet beboteren met een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats dit bovenop de briochevorm. Wanneer verwijder je de folie dan weer?
Graag hoor ik iets van je,
Groet,
Jozephina
Betina Oostveen
Hi Jozephina, dank je wel dat je even aangeeft dat dit onduidelijk is en ik zal het even aanpassen in het recept.
Heel veel bakplezier!