• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Zelf Brioche Brood maken

Zelf Brioche Brood maken

14 november 2019 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Wil jij eens zelf brioche brood maken? Ik heb maar liefst 2 recepten voor je! Namelijk voor een klassieke brioche brood met gist. Let op deze moet wel enkele uren rijzen! Maar ook een super snelle variant met bakpoeder!

Wat is Brioche Brood?

Heb jij wel eens brioche brood geproefd? Dit klassieke Franse broodje is een combinatie tussen zacht brood en cake vind ik. Maar bovenal is brioche zo ontzettend lekker! Vers uit de oven en dan besmeren met roomboter en een lik (aardbeien) jam! Yummmmm! Mocht je in een restaurant op de kaart de klassieker ‘eggs benedict’ zien staan, dan heb je hem ongetwijfeld al eens geproefd. Want de gepocheerde eieren met spinazie en Hollandaise saus worden traditioneel op briochebrood geserveerd. Dit brood smelt haast op je tong! Maar goed, zelf maken is geen probleem, je hebt er alleen een speciale briochevorm voor nodig en je keukenmixer en oven doen het werk voor je.

recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
Snelle brioche in cakevorm
Nog meer Franse ‘Brood’ recepten om van te smullen

Kun jij geen genoegen krijgen van dit fluweelzachte brioche brood? Uiteraard heb ik nog meer Franse ‘brood’ recepten om van te smullen hoor!

  • Frans zacht witbrood uit de broodbakmachine
  • Chocoladebrood uit de broodbakmachine
  • Croissantkrans met aardbeien en mascarpone
  • Vlechtbrood met brie, cranberry en walnoten
  • Vlechtbrood ‘Nutella’ met chocolade en hazelnoten
  • Camembert in Brood plank (borrelhap)

Check hier tevens 20x brood deeg recepten om zelf brood te maken op een rijtje.


Recept voor Klassieke Brioche Brood maken

Recept voor klassieke brioche brood maken met gist
Print

Recept: Klassieke Brioche Brood maken

Recept voor klassieke brioche brood maken met gist
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor een klassieke briochte brood maak je met gist. Het deeg dient wel enkele uren te rijzen maar daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Besmeer met roomboter en bijvoorbeeld jam om op een typisch franse manier van te genieten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur en 40 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 3,5 uur (incl. rijzen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 3 el volle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
  • 300 gr (patent) bloem
  • 50 gr fijne suiker
  • 1,5 tl zout
  • 100 gr zachte boter + extra
  • 3 eieren
  • optioneel: 1 tl oranje bloesem water
  • 2 el amandelschaafsel
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaken
  • Brioche vorm
  • schone theedoek
  • huishoudfolie, aan een kant ingekwast met boter

Instructions

  1. Verwarm de melk tot lauwwarme temperatuur (max 40 graden) in een pannetje. Stop hier de gedroogde gist en 1 tl. van de suiker bij en roer door elkaar.
  2. Stop de bloem in de mengkom van de keukenmixer. Voeg de suiker en de zout toe en roer het geheel door elkaar.
  3. Snijd de boter eventueel in blokjes. Breek de eieren in een kommetje en voeg hier eventueel 1 tl oranje bloesem water aan toe voor extra smaak.
  4. Maak nu en kuil in de bloem en giet hier de eieren in. Stop de boter erbij en schenk er nu tevens het gistmengsel bij. Plaats de deeghaak en kneed tot een soepel briochedeeg gedurende 5 – 10 minuten op middelmatige snelheid. Het deeg dient elastisch te zijn en los te komen van de mengkom.
  5. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het deeg 40-45 minuten op een warme plek rijzen.
  6. Beboter ondertussen de briochevorm. Na de eerste rijs haal je het deeg uit de kom en kneed zachtjes door om de lucht er een beetje uit te halen. Trek een klein handje deeg er af (niet meer dan een kwart van het totale deeg!) en zet apart. Kneed de rest van het deeg tot een bal. Plaats in de briochevorm. Vorm van het restantje deeg tevens een bal en plaat bovenop, in het middel van de grote deegbal.
  7. Beboter nu een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats deze bovenop de briochevorm. Laat het deeg nu, losjes afgedekt, nog eens 90 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Verwijder de folie, Kluts nu een extra ei goed door (of gebruik melk) en kwast hier de bovenkant van het brioche deeg mee in. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de brioche nu 30-40 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.
  9. Laat 5 minuten in de vorm staan en verplaats daarna naar een rooster. Je kunt de klassieke brioche zowel warm als afgekoeld eten.

Eet smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


Recept voor snelle Brioche Brood maken

recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
Print

Recept: Snelle brioche brood maken

recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor snelle brioche brood hoeft niet te rijzen of urenlang in de koelkast te liggen. In slechts een kwartiertje draai je het beslag in elkaar en daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Brioche maken met bakpoeder in plaats van gist deeg. En de cognac geeft hem net een beetje meer moutige smaak mee zoals deeg met gist ook zou doen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gr roomboter
  • snufje zout
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el cognac (of gebruik melk)
  • 4 eieren
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel *
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

(* Je kunt het zelfrijzend bakmeel ook vervangen door 300 gr bloem + 3 tl bakpoeder)

Extra:

  • cakeblik 20 cm
  • extra roomboter of bakspray
  • keukenmixer met garde en deeghaak

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet het cakeblik in met een beetje extra boter of bakspray. Zet apart.
  2. Smelt de boter in een steelpannetje. Draai daarna het vuur uit en voeg het zout, suiker en cognac (of melk) toe en roer eventjes door om een beetje op te lossen. 
  3. Klop met de keukenmixer met garde de eieren licht en schuimig gedurende 3-4 minuten. Op medium snelheid is dan voldoende.
  4. Zet de keukenmachine iets zachter in snelheid en giet het botermengsel er in een dun straaltje bij. Zodra het laatste beetje is opgenomen zet je de machine uit.
  5. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en plaats de deeghaak in de keukenmixer. Kneed het geheel tot een glad en glanzend deeg. Schep dit in de cakevorm.
  6. Lepel een beetje melk over de bovenkant van het brioche deeg. Je kunt ook een losgeklopt ei gebruiken.
  7. Plaats de vorm in de oven en bak deze snelle brioche gedurende 30-35 minuten gaar. Laat daarna 10 minuten in de vorm afkoelen en dan tik je hem er zo ondersteboven uit. Serveer het liefst lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt dit super snelle brioche brood vlak voor het bakken nog bestrooien met 2 eetlepels amandelschaafsel. Dit geeft een mooi luxe uitstraling aan de bovenkant.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf brioche brood wilt gaan maken!

Category: Deeg recepten, Ontbijt Recepten Tags: bakpoeder, basis recept, bloem, brood, Franse keuken, gist, jam, melk, roomboter, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « The Lemon Tree in Deventer
Volgend bericht: Pasta met vegan vis »

Lees Interacties

Reacties

  1. Jozephina

    30 april 2024 om 7:11 am

    Beste Betty,

    Ik wil jouw eerste recept van een briochebrood gaan maken. Wat ik alleen niet begrijp is, dat zoals je het beschrijft, je een stuk folie moet beboteren met een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats dit bovenop de briochevorm. Wanneer verwijder je de folie dan weer?

    Graag hoor ik iets van je,

    Groet,

    Jozephina

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 april 2024 om 10:05 am

      Hi Jozephina, dank je wel dat je even aangeeft dat dit onduidelijk is en ik zal het even aanpassen in het recept.
      Heel veel bakplezier!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee