• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Chia aardbeien jam

Chia aardbeien jam

11 oktober 2018 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Zelf jam maken is niet moeilijk! En deze chia aardbeien jam zet je ook in een klein half uurtje op tafel. Zonder suiker, en hooguit gezoet met een beetje honing of ahornsiroop. Deze chia aardbeien jam is een heerlijke manier om extra fruit en omega 3 vetten toe te voegen aan je ontbijt.

Jam zonder suiker maken

Hoewel ik grote liefhebber ben van jam op toast, brioche of scones, hoeft het van mij allemaal niet zo zoet hoor. Het gaat vaak om die lekkere fruit smaak die combineert met je ontbijt en dan kun je dus gerust jam zonder suiker maken.. Deze zelfgemaakte chia aardbeien jam is een beetje uit noodzaak ontstaan voor mijn dochter. Ze is namelijk dol op fruit en aardbeien helemaal, maar tijdens haar culinaire opvoeding laat ik het liefst de suiker zoveel mogelijk achterwege. Maar vond het wel leuk om haar ontbijtpapje een beetje te variëren met fruit.

zelf chia aardbeien jam maken

Zelf chia aardbeien jam maken

Ik maak al dikwijls pudding van geweekte chiazaadjes want chia zaadjes zuigen zich vol met vocht en worden dan een soort gel. Ik vond dit in ieder geval een mooie manier om hiermee gepureerde aardbeien een beetje meer op jam te laten laten. Je maakt zelf chia aardbeien jam door de aardbeien heel kort te koken en je moet alleen even de zaadjes goed laten weken. Ga jij deze chia aardbeien jam ook eens proberen?

Nog meer jam recepten

Niet voor niets vindt je op deze site lekkere variatie en nog meer jam recepten. Maak bijvoorbeeld ook eens deze (tikkeltje zure),  rabarber jam, serveer scones in het weekend met clotted cream en frambozen jam en wat dacht je van deze blauwe bessen jam? En als in de zomermaanden de bramenstruiken geplukt kunnen worden, maak je deze bramen jam.

Print

Chia aardbeien jam maken

zelf chia aardbeien jam maken
Print Recipe
  • Prep Time: 35 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: high tea en jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 3 eetlepels chiazaad,
  • 4 eetlepels water,
  • 300 gram verse aardbeien
  • 2 eetlepels zoetstof/agavesiroop/maplesyrup/honing,
  • partje citroen,
  • optioneel: 2 blaadjes basilicum, fijngesneden. 

Extra:

  • kookpannetje,
  • blender, of gebruik hoge kom + staafmixer,
  • gesteriliseerde jampot, met deksel.

Instructions

  • Week als eerste de chia zaadjes met water. Zet apart gedurende 30 minuten. 
  • Ondertussen was je de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd in parten en stop in het kookpannetje.Voeg de zoetstof toe en breng aan de kook gedurende 5 minuten. Blijf goed doorroeren tijdens het verwarmen. Giet de warme aardbeien alvast in de blender.
  • Na 30 minuten weken giet je de geweekte chiazaadjes bij de aardbeien en blender je het geheel tot een vruchtenspread. Je kunt nu ook eventueel basilicum toevoegen aan de chia aardbeien jam.
  • Giet de jam in de pot, draai de deksel er op en zet de pot op zijn kop om af te koelen op het aanrecht. Bewaar daarna in de koelkast.

Eet smakelijk!

groetjes, Betty

Notes

Bewaartip: Je kunt de chia aardbeien jam ruim een week bewaren in de koelkast. Door de korte kooktijd en weinig suiker/conservering is hij maar beperkt houdbaar. Dus maak niet teveel in een keer.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

 

zelf chia aardbeien jam maken

 

Category: High Tea Recepten, Mama & Kind Tags: aardbeien, baby hapjes, chiazaad, jam, suikervrij

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Waarom iedere dag een appel eten gezond is
Volgend bericht: Foodie tour door Den Haag (VLOG) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Ineke

    26 juli 2022 om 1:27 pm

    Als je dit kokend in schone potjes doet blijft dit een paar jaar goed. Zo doe ik het.
    GroIneke

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in