• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Keto recepten
      • Low Carb recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • In de Media
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Zelf Brioche Brood maken

Zelf Brioche Brood maken

14 november 2019 Door Betina Oostveen Reageer

Wil jij eens zelf brioche brood maken? Ik heb maar liefst 2 recepten voor je! Namelijk voor een klassieke brioche brood met gist. Let op deze moet wel enkele uren rijzen! Maar ook een super snelle variant met bakpoeder!

Wat is Brioche Brood?

Heb jij wel eens brioche brood geproefd? Dit klassieke Franse broodje is een combinatie tussen zacht brood en cake vind ik. Maar bovenal is brioche zo ontzettend lekker! Vers uit de oven en dan besmeren met roomboter en een lik (aardbeien) jam! Yummmmm! Mocht je in een restaurant op de kaart de klassieker ‘eggs benedict’ zien staan, dan heb je hem ongetwijfeld al eens geproefd. Want de gepocheerde eieren met spinazie en Hollandaise saus worden traditioneel op briochebrood geserveerd. Dit brood smelt haast op je tong! Maar goed, zelf maken is geen probleem, je hebt er alleen een speciale briochevorm voor nodig en je keukenmixer en oven doen het werk voor je.

  • recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
  • recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
    Snelle brioche in cakevorm
Nog meer Franse ‘Brood’ recepten om van te smullen

Kun jij geen genoegen krijgen van dit fluweelzachte brioche brood? Uiteraard heb ik nog meer Franse ‘brood’ recepten om van te smullen hoor!

  • Frans zacht witbrood uit de broodbakmachine
  • Chocoladebrood uit de broodbakmachine
  • Croissantkrans met aardbeien en mascarpone
  • Vlechtbrood met brie, cranberry en walnoten
  • Vlechtbrood ‘Nutella’ met chocolade en hazelnoten
  • Camembert in Brood plank (borrelhap)

Recept voor Klassieke Brioche Brood maken

Recept voor klassieke brioche brood maken met gist
Print

Recept: Klassieke Brioche Brood maken

Recept voor klassieke brioche brood maken met gist

Dit recept voor een klassieke briochte brood maak je met gist. Het deeg dient wel enkele uren te rijzen maar daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Besmeer met roomboter en bijvoorbeeld jam om op een typisch franse manier van te genieten!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 uur en 40 min.
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 3,5 uur (incl. rijzen)
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 3 el volle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (of 15 gr verse gist)
  • 300 gr (patent) bloem
  • 50 gr fijne suiker
  • 1,5 tl zout
  • 100 gr zachte boter + extra
  • 3 eieren
  • optioneel: 1 tl oranje bloesem water
  • 2 el amandelschaafsel
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaken
  • Brioche vorm
  • schone theedoek
  • huishoudfolie, aan een kant ingekwast met boter

Instructions

  1. Verwarm de melk tot lauwwarme temperatuur (max 40 graden) in een pannetje. Stop hier de gedroogde gist en 1 tl van de suiker bij en roer door elkaar.
  2. Stop de bloem in de mengkom van de keukenmixer. Voeg de suiker en de zout toe en roer het geheel door elkaar.
  3. Snijd de boter eventueel in blokjes. Breek de eieren in een kommetje en voeg hier eventueel 1 tl oranje bloesem water aan toe voor extra smaak.
  4. Maak nu en kuil in de bloem en giet hier de eieren in. Stop de boter erbij en schenk er nu tevens het gistmengsel bij. Plaats de deeghaak en kneed tot een soepel briochedeeg gedurende 5 – 10 minuten op middelmatige snelheid. Het deeg dient elastisch te zijn en los te komen van de mengkom.
  5. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het deeg 40-45 minuten op een warme plek rijzen.
  6. Beboter ondertussen de briochevorm. Na de eerste rijs haal je het deeg uit de kom en kneed zachtjes door om de lucht er een beetje uit te halen. Trek een klein handje deeg er af (niet meer dan een kwart van het totale deeg!) En kneed het deeg tot een bal. Plaats in de briochevorm. Vorm van het restantje deeg tevens een bal en plaat bovenop, in het middel van de grote deegbal.
  7. Beboter nu een stuk huishoudfolie aan een kant en plaats deze bovenop de briochevorm. Laat het deeg nu, losjes afgedekt, nog eens 90 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Kluts nu een extra ei goed door en kwast hier het brioche deeg mee in. Bestrooi met het amandelschaafsel. Bak de brioche nu 30-40 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.
  9. Laat 5 minuten in de vorm staan en verplaats daarna naar een rooster. Je kunt de klassieke brioche zowel warm als afgekoeld eten.

Eet smakelijk!

Keywords: Brood, ontbijt, brioche, gist, deeg, bloem

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram


Recept voor snelle Brioche Brood maken

recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl
Print

Recept: Snelle brioche brood maken

recept snelle brioche brood maken © bettyskitchen.nl

Dit recept voor snelle brioche brood hoeft niet te rijzen of urenlang in de koelkast te liggen. In slechts een kwartiertje draai je het beslag in elkaar en daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Brioche maken met bakpoeder in plaats van gist deeg. En de cognac geeft hem net een beetje meer moutige smaak mee zoals deeg met gist ook zou doen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gr roomboter
  • snufje zout
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el cognac (of gebruik melk)
  • 4 eieren
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel *
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

(* Je kunt het zelfrijzend bakmeel ook vervangen door 300 gr bloem + 3 tl bakpoeder)

Extra:

  • cakeblik 20 cm
  • extra roomboter of bakspray
  • keukenmixer met garde en deeghaak

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet het cakeblik in met een beetje extra boter of bakspray. Zet apart.
  2. Smelt de boter in een steelpannetje. Draai daarna het vuur uit en voeg het zout, suiker en cognac (of melk) toe en roer eventjes door om een beetje op te lossen. 
  3. Klop met de keukenmixer met garde de eieren licht en schuimig gedurende 3-4 minuten. Op medium snelheid is dan voldoende.
  4. Zet de keukenmachine iets zachter in snelheid en giet het botermengsel er in een dun straaltje bij. Zodra het laatste beetje is opgenomen zet je de machine uit.
  5. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en plaats de deeghaak in de keukenmixer. Kneed het geheel tot een glad en glanzend deeg. Schep dit in de cakevorm.
  6. Lepel een beetje melk over de bovenkant van het brioche deeg. Je kunt ook een losgeklopt ei gebruiken.
  7. Plaats de vorm in de oven en bak deze snelle brioche gedurende 30-35 minuten gaar. Laat daarna 10 minuten in de vorm afkoelen en dan tik je hem er zo ondersteboven uit. Serveer het liefst lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt dit super snelle brioche brood vlak voor het bakken nog bestrooien met 2 eetlepels amandelschaafsel. Dit geeft een mooi luxe uitstraling aan de bovenkant.

Keywords: Brioche, brood, bloem, boter, melk, eieren, Frans, bakpoeder

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf brioche brood wilt gaan maken!

Category: Ontbijt Recepten Tags: bakpoeder, bloem, brood, Franse keuken, gist, jam, melk, roomboter, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « The Lemon Tree in Deventer
Volgend bericht: Granola Taart (Video) »

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel kookplezier!

Groetjes, Betty

#GEZONDE SMOOTHIES

recept golden milk ontbijt smoothie © bettyskitchen.nl

Gezonde smoothies om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept chocoladetaartje met havermout en amandel © bettyskitchen.nl Chocoladetaartje met havermout en amandel (video)
  • video how to tapas plank maken met spaanse vleeswaren olijven etc © bettyskitchen.nl 7x Borrel plank recepten
  • 10x courgetti recepten © bettyskitchen.nl 30x Keto recepten voor lunch of diner
  • recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl Risotto met rode bietjes en mozzarella
  • 3x gevulde eieren maken © bettyskitchen.nl 3x Gevulde eieren maken

#KETO RECEPTEN

avocado met ei uit de oven

Hoog in vetten en eiwitten voor een lang verzadigd gevoel

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept gemarineerd buikspek © bettyskitchen.nl

Gemarineerde Buikspek van de BBQ

recept 3x steak van de barbecue © bettyskitchen.nl

Steak bereiden op de BBQ

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

zelf havermoutpap maken recept © bettyskitchen.nl

Havermoutpap maken (video)

recept pompoenbrood met roomkaas © betty's Kitchen

Pompoen brood met roomkaas

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
✨ CACIO E PÉPÉ PASTA ✨ Ik zag Anthony Bourd ✨ CACIO E PÉPÉ PASTA ✨

Ik zag Anthony Bourdain ooit letterlijk op tv wegsmelten na een hap Cacio e Pepe in een restaurantje in Rome. En nadat ik het eenmaal zelf had geproefd snapte ik het helemaal. Het lijkt zo simpel, maar Pasta Cacio e Pepe is een hemelse ervaring.

Het is een sober pasta gerecht van spaghetti (rond) of linguini (plat), Pecorino kaas en flink wat grof gemalen zwarte peper. Dankzij die pittige schapenkaas en de peper krijgt je pasta gerecht er een lekker Italiaans temperament van!

Heb jij wel eens cacio e Pépé geproefd? Op de website vind je dit heerlijke recept met YouTube video!

==> https://bettyskitchen.nl/cacio-e-pepe-pasta/
———————-
bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————————
#pasta #recept #cacioepepe #pecorino #peper #spaghetti #youtube #watetenwevandaag #italianfood #pastalover
✨ROZE ONTBIJT SMOOTHIE✨ ‘A smoothie a day k ✨ROZE ONTBIJT SMOOTHIE✨

‘A smoothie a day keeps the doctor away!’
Een smoothie is echt mijn ideale manier om een portie fruit èn groente binnen te krijgen! Deze roze ontbijt smoothie maak je met havermout, frambozen en rode biet voor de nodige vitaminientjes en een ware boost voor je gezondheid!

Deze januari maand draait het vooral om gezonder eten en daar hoort een heerlijke vullende en voedende functie natuurlijk ook bij! Bekijk dit recept en nog vele andere smoothie recepten op de website! Welke is jouw favoriet?

INGREDIËNTEN 
30 gr ‘fijne’ havermout
4 el gekookt water
0,5 kleine voorgekookte rode biet
75 gr (diepvries) frambozen
150 ml amandelmelk
1 eetlepel lijnzaad
100 gr soya yoghurt

==> https://bettyskitchen.nl/gezonde-smoothies-recepten/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#smoothie #ontbijt #breakfast #pink #roze #havermout #glutenvrij #frambozen #rodebiet #goedemorgen #vitamientjes #powerup #fruit
✨20x RECEPTEN MET PINDAKAAS ✨ Ik heb er een h ✨20x RECEPTEN MET PINDAKAAS ✨

Ik heb er een heel jaar naar vooruit kunnen kijken want het is vandaag wereldwijde PINDAKAAS DAG! Jullie weten maar al te goed dat ik snack met een lepel pindakaas voor de hartige trek, maar ik heb er ook heel veel lekkere recepten mee op de site gemaakt!

Speciaal voor diegenen die ook geen genoegen kunnen krijgen van pindakaas: check nu maar liefst 20x pindakaas recepten op een rijtje! 10x hartige gerechten voor lunch of diner want pindakaas is niet alleen geschikt voor pindasaus maar ook voor een heerlijke Thaise curry. Maar uiteraard ook 10x (gezonde) zoete recepten die geschikt zijn voor ontbijt of tussendoor! En ja het is me ook gelukt om het recept voor de vegan pindakaas cookies met appel van afgelopen week online te zetten! Geniet er dus lekker van!

Waarbij mag pindakaas van jou absoluut niet ontbreken?

==> https://bettyskitchen.nl/recepten-met-pindakaas-hartig-zoet/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk alle recepten via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En als je dit bericht deelt in jouw stories middels het papieren vliegtuigje dan vind ik dat erg lief!
————————-

#pindakaas #pindakaasdag #peanutbutter #peanutbutterday #pinda #koekjes #cookies #vegan #plantbased #havermout #curry #soep #pindasaus #recept
✨🍪 MEGA CHOCOLATE COOKIE 🍪✨ Eet jij ook ✨🍪 MEGA CHOCOLATE COOKIE 🍪✨

Eet jij ook graag een koekje bij de koffie of thee? En denk je dan steeds: ahhh nog eentje dan..? Ik durf te wedden dat je het bij deze echt wel bij 1 stuks gaat houden! Samen met mijn dochter Laura maakte ik een MEGA chocolate cookie klaar en die is om van te smullen! Bekijk onze gezellig receptvideo bij de IGTV’s! 

Ik vond het zo leuk om te zien dat die dochter van mij toch echt wel een passie voor het bakken heeft, zoals ik op mijn jonge leeftijd! Wie weet gaat die nog eens haar moeder achterna! Voor nu is het gewoon lekker genieten van samen bakken en opsmikkelen..

Ben jij meer team #kleinkoekjedrbij of ga je voor team #megacookies ?😜

==> https://bettyskitchen.nl/mega-chocolate-chip-cookie-video/
———————————-
#koekjes #bakken #heelhollandbakt #cookies #chocolade #chocolate #chocolatechip #chocolatechipcookies #youtube #igtv #motherdaughter
✨ HOE LAAT JE JE KIND MEER GROENTEN ETEN? ✨ D ✨ HOE LAAT JE JE KIND MEER GROENTEN ETEN? ✨

Deze dame heeft een blogartikel geschreven met tips en trucs om je kind meer groenten te laten eten. Deze vind je op dit moment op de website. Mijn driejarige dochter is nogal kieskeurig in wat ze wel of niet eet. Maar om haar voldoende voedingsstoffen binnen te laten krijgen moet mama o.a. extra groenten verstoppen in bijvoorbeeld gepureerde pastasauzen. Maar... het kan ook anders!

@hakgroenten heeft namelijk een ‘intelligent’ bord ontwikkeld speciaal voor kinderen van 4-8 jaar. ‘Het helpende bord’ is groter dan een kinderbord en heeft een speciale verdieping waar je de groenten in serveert. Hierdoor lijkt het optisch alsof er minder groenten op het bord liggen en help je je kind onbewust meer groenten te eten. Het feit dat het hier een ‘wit’ bord betreft is alleen maar beter, want die vrolijk gekleurde kinderbordjes leiden eigenlijk alleen maar af van het doel. Tevens is de plek waar de groenten liggen het witste deel van het bord en daardoor worden de groenten nog aantrekkelijker voor het oog. Swipe even naar de laatste foto waarbij ik exact dezelfde hoeveelheden op de bordjes heb gelegd en oordeel zelf!

Daarnaast krijg je ook de tip van ze om het bord altijd met de groenten naar je kind toe te plaatsen, want eten dat dichterbij ligt beland ook makkelijker in de buik! Iets met de weg van de minste weerstand :-)

Het bord werkt in ieder geval uitstekend bij mijn dochter Laura, maar die is dan ook dol op de doperwtjes & wortel mix van @hakgroenten . Mijn 1 jarige zoon heeft wat meer moeite met zijn groente opeten (zie stories!) maar hij erft straks gewoon het handige bord van zijn zus.

‘Het helpende bord’ is verkrijgbaar bij de Bijenkorf en kost € 12.95 .
Wat vinden jullie van dit ‘intelligente’ bord? Zijn er meer mama’s en papa’s die dit bord gaan uitproberen met hun moeilijke eters?

Liefs, Betty

==> https://bettyskitchen.nl/hoe-laat-je-kinderen-meer-groenten-en-fruit-eten/

-------
#hethelpendebord #kinderbord #hak #groenten #hakerbij #doperwtjes #wortel #friet #kidsproof #samenwerking
✨ CHAFFLES - WAFELS VAN KAAS ✨ Volg jij het k ✨ CHAFFLES - WAFELS VAN KAAS ✨

Volg jij het ketogeen dieet of eet jij zoveel mogelijk low carb? Dan moet je zeker deze glutenvrije Chaffles wafels met kaas uitproberen! Door mozzarella en eieren te mengen tot wafelbeslag bak je zelf heerlijke kaaswafels voor een eiwitrijke ontbijt of lunch. Uiteraard met uitgebakken spek 😍

Maar ik kan je eerlijk zeggen dat je chaffles niet alleen naar kaas zal smaken hoor! Heerlijk met low carb syrup en een lepeltje roomkaas. Ook lekker hartig met wat rauwkost of salade ertussen. Je kunt deze chaffles zelfs als broodje gebruiken. 

INGREDIËNTEN (2st/1pers)
2 eieren 
halve bol mozzarella (ca 60 gr)
1 eetlepel amandelmeel
1 tl kokosmeel
10 gr geraspte goudse kaas
3 strips ontbijtspek (ca. 40 gr)
2 el zero carb pancake syrup (bijv. Walden Farms of Good Good)

==> https://bettyskitchen.nl/chaffles-wafels-met-kaas-keto-en-low-carb/

————————-
Bekijk ook mijn Reels recept video van chaffles maken en sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). Of deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#chaffles #waffles #wafels #recept #lowcarb #keto #lchf #atkins #glutenvrij #glutenfree #cheese #kaas #mozzarella #eggs #koolhydraatarm
✨ HAMBURGERS MET FETA EN SPINAZIE ✨ Wie zegt ✨ HAMBURGERS MET FETA EN SPINAZIE ✨

Wie zegt dat hamburgers slecht voor je zijn? Die heeft dan zeker mijn hamburger met feta en spinazie niet geproefd! Met dit recept krijg je een flinke hamburger voor je kiezen. En zeg nou zelf, homemade hamburgers zijn gewoon ‘the best‘ ! In het nieuwe jaar zijn we allemaal heel druk bezig met onze goede voornemens en gezonde recepten horen hier natuurlijk ook bij!

Deze hamburgers met feta en spinazie vullen niet alleen heel goed, maar zijn ook  eiwitrijk, glutenvrij en low carb. Mijn man vouwt er gerust nog een afgebakken pitabroodje 🫓 omheen om een beetje meer carbs toe te voegen. En ik eet er gerust nog een salade bij. Net wat je wilt! Maar het is bovenal een heerlijke burger om van te smullen!

==> https://bettyskitchen.nl/hamburger-met-feta-en-spinazie/

————————-
Ga dus snel naar de site en bekijk het recept via de link in bio. Sla deze post op middels de boekenlegger (rechtsonder foto). En deel dit bericht in jouw stories middels het papieren vliegtuigje.
————————-
#hamburger #burgers #gehakt #vlees #bbq  #lowcarb #keto #glutenvrij #glutenfree #recept #lchf #enjoy
Meer laden… Volgen op Instagram

Copyright © 2021 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee