• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Hollandaise saus (voor bij de asperges)

Hollandaise saus (voor bij de asperges)

29 april 2016 Door Betina Oostveen 9 Reacties

Afgelopen week plaatste ik al het recept voor klassieke witte asperges bereiden. Vaak wordt hier de gesmolten botersaus bij geserveerd, maar ik maakte er Hollandaise saus bij.

hollandaise saus voor bij de asperges

Dit is een tongprikkelende en lichtzure gebonden saus, met eieren en gesmolten boter als basis. En samen met een fris zuurtje, is Hollandaise saus het ideale gezelschap voor bij witte asperges.

Wat is Hollandaise saus?

Mayonaise heb je vast wel eens vaker gegeten. En wellicht wist je dit al (en anders heb je nu weer wat geleerd…) maar mayonaise is eigenlijk niet meer als opgeklopte eierdooier met (olijf)olie. En Hollandaise saus lijkt hier dan ook heel veel op, alleen wordt de olie vervangen door gesmolten boter.  En.. wordt de Hollandaise saus ook deels verwarmd, waardoor hij na bereiding ook niet lang te bewaren is. Het is dan ook echt een saus die je last-minute bereidt, terwijl je de asperges aan het garen bent.

hollandaise saus voor bij de asperges

Bij de klassieke Hollandaise saus dien je allereerst een ‘gastrique’  te maken, waarbij je azijn, sjalotten en kruiden inkookt en dit toevoegd aan je ei-boter mengsel. En vervolgende dien je de eieren ook au-bain-maire op te kloppen. Maar dit gaat mij als eindstapje gewoonweg te lang duren. Toen zag ik  bij Koken met Karin een handig filmpje voorbij komen, waarbij de Hollandaise saus deels verwarmd wordt, maar er eigenlijk ook een beetje gesjoemeld wordt met de bereiding. Neemt niet weg dat het gelukt is en je dus in een mum van tijd een snelle en nog warme, Hollandaise saus op tafel kunt zetten.

Recept Hollandaise saus:

(saus/bijgerecht – voor 1 klein kommetje)

Ingrediënten:

  • 2 grote eierdooiers (L),
  • 1 eetlepel vers citroensap,
  • 1 eetlepel witte wijn azijn,
  • 100 gram roomboter,
  • zout & peper.

Extra:

  • blender of hoge kan met staafmixer, (keukenmachine is net wat te ruim),
  • steelpannetje.

Bereidingstijd: 5 minuten

Bereidingswijze:

  1. Klop de eigeel in de blender en voeg hier een beetje zout & peper aan toe.
  2. Verhit ondertussen het citroensap en de azijn in het steelpannetje op middelmatig vuur. Houdt goed in de gaten totdat het gaat bruisen.  (Maar niet verbranden!)
  3. Giet het hete mengsel van citroen en azijn voorzichtig in de blender, terwijl deze draait. Zet daarna de blender even uit.
  4. Laat vervolgens de boter smelten in de steelpan, op laag vuur.
  5. Zet de blender weer aan en voeg de boter toe aan het mengsel. BELANGRIJK: Begin eerst met indruppelen van de boter en vervolgens ga je over naar een dun straaltje bijgieten. Zo kunnen de losse componenten van de Hollandaise saus rustig emulgeren met elkaar.  Zet de blender uit, giet de saus over in een sauskommetje en serveer direct.

TIP: Deze saus dus echt als laatste stap in je kookprocess bereiden, want als je hem opnieuw opwarmt, gaat hij schiften!

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

hollandaise saus voor bij de asperges

(Bron recept: Kokenmetkarin.nl)

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: asperges, azijn, citroen, eieren, Koken met Karin, Nederlandse keuken, roomboter, saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Restaurant Zindering in Stadsschouwburg Utrecht
Volgend bericht: Fotodagboek April 2016 »

Lees Interacties

Reacties

  1. Desiree | Sweet Happinez

    29 april 2016 om 7:43 am

    Deze saus lijkt mij erg lekker, ik ben dol op asperges en vind een sausje erbij altijd wel lekker!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 april 2016 om 9:46 am

      En deze hollandaise saus is een aanrader!

      Beantwoorden
  2. noud

    13 juni 2017 om 10:37 am

    je kunt de hollandaise stabiliseren door er als de saus klaar is, stijf geklopt eiwit aan toe te voegen. je kunt hem dan ook weer opwarmen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 juni 2017 om 5:55 pm

      Bedankt voor de tip Noud!

      Beantwoorden
  3. `Annemiek

    9 april 2019 om 6:41 pm

    Mijn docent van de koksopleiding zal er niet vrolijk van worden 😉 Maar ik wel, zojuist gemaakt en gegeten bij asperges, erg lekker en makkelijk te maken! Ik sla het recept op voor een volgende keer.

    Beantwoorden
  4. Saskia

    22 mei 2020 om 10:31 am

    Dit is de lekkerste hollandaisesaus en makkelijk te maken. Bij de asperges bak ik trouwens nog heel even de ham aan. Maakt het helemaal zalig.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      24 mei 2020 om 3:31 pm

      Super leuk om te horen! Dank je wel!

      Beantwoorden
  5. Anky

    17 juni 2021 om 6:55 pm

    Wat een makkelijk en vooral lekker recept.
    Inderdaad in 5 minuten gemaakt en heerlijk bij de asperges.

    Bedankt!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 juni 2021 om 9:29 am

      goed om te horen! dank je wel en geniet er van!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 15x asperge recepten met asperges © bettyskitchen 20x Asperge recepten
  • Gepofte aubergine met geitenkaas Gepofte aubergine met geitenkaas
  • recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl 20x recepten met burrata
  • recept pastaschotel met kip en broccoli Pastaschotel met kip en broccoli
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept baklava met pistachenoten © bettysktichen.nl

Baklava met pistachenoten

recept voor pindakaaskoekjes met chocolade - chocolate chip peanutbutter cookies

Pindakaaskoekjes met chocolade

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

bananen brood recepten © bettyskitchen

10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pastaschotel met kip en broccoli

Pastaschotel met kip en broccoli

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in