Goede morgen! Krijgen jullie al meteen trek als je naar dit versgebakken chocoladebrood kijkt? Ik in ieder geval wel! En het hele huis ruikt momenteel heerlijk naar versgebakken brood! Dat is goed wakker worden!
Dit is echt een aanrader voor in het weekend, of als je straks je kerstbrunch gaat voorbereiden! Het is een lekker zoet brood met stukjes chocolade er in. Heerlijk voor met een beetje boter of zelfs nutella. Of serveer een (half) plakje chocoladebrood voor bij de koffie.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Ik moet je er wel bij vertellen dat je dit chocoladebrood recept niet de avond ervoor kunt voorbereiden, of klaar kunt zetten in de broodbakmachine. Er gaat namelijk gesmolten boter en een rauw eitje in, dus het wordt een kwestie van meteen die machine aanzetten. Voor mij is dat op zich geen probleem, want in het weekend ben ik toch vaak om 07.00 uur al wakker (iets met mijn bioritme). Dus kan dan mooi de machine aanzetten en kruip daarna gewoon weer mijn bed in.
Vervolgens staat je om 11.00 uur alweer een mooi vers brood op je te wachten en ruikt het hele huis heerlijk! Dat is pas goed wakker worden en lekker genieten geblazen.
Wentelteefjes van chocoladebrood
Houdt er rekening mee dat versgebakken brood niet dezelfde levensverwachtingen heeft als brood uit de supermarkt. De volgende ochtend is het chocoladebrood alweer aan het uitdrogen en is het letterlijk ‘oud’ chocoladebrood. Maar niet getreurd: je kunt er dan nog bijvoorbeeld heerlijke zoete wentelteefjes van maken!
Recept chocoladebrood uit de broodbakmachine:
Ingrediënten:
- 60 gram boter,
- 250 ml melk,
- 1 groot ei (L),
- 45 gram suiker,
- 1 theelepel zout,
- 500 gram bloem,
- 130 gran chocolade druppels, bijvoorbeeld van Callebaut,
- 1 theelepel gedroogde gist korrels.
Extra:
- steelpannetje,
- broodbakmachine, met zoet/brioche stand (ik heb deze, dan gebruik je stand 3).
Bereidingstijd: 4 uur.
Bereidingswijze chocoladebrood:
- Smelt de boter in het steelpannetje, op laag vuur. Vul de broodbakvorm van de machine met de melk en 1 geklutst ei. Giet hier de gesmolten boter overheen.
- Voeg het zout en het suiker toe (in het midden), en verdeel hier 250 gram van de bloem overheen. Mocht je een zeef hebben, zeef dan eerst de bloem voor een luchtiger resultaat.
- Leg de chocolade druppels op de bloem en dek af met de andere helft van de (gezeefde) bloem. Maak tot slot een klein kuiltje bovenop en strooi hier de gistkorrels in. In een broodbackmachine is het namelijk van belang dat de gist niet in direct contact staat met zout.
- Start het zoete deeg/brioche programma. Bij mij duurt deze exacte 3 uur en 25 minuten. En omdat de machine zowel het kneedwerk, rijzen en bakken uit handen neemt, kunnen de kids dit recept nog zelf bereiden.
- Stort het chocoladedeeg uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Normaliter zou je dit een uur lang laten staan, maar semi-warm is hij toch het allerlekkerst. De tussentijd gebruik ik om de tafel te dekken etc.
Eet smakelijk en maak er een mooi weekend van!
Groetjes, Betty
Geef een reactie