De zomer is in aantocht en het verlangen naar landelijk ontbijten, zoals je in Frankrijk zou doen, neemt alleen maar toe. Dus deel ik vandaag het recept voor een super makkelijk Frans brood uit de broodbakmachine.
In gedachten mag je van mij nog steeds een wandelingetje maken vanaf de camping, naar de Franse bakker. Maar in plaats van een baguette onder je arm, zet je nu de broodbakmachine aan voor een heerlijk Frans witbrood.
Vers brood uit de broodbakmachine
Hoewel je voor dit recept slechts 4 ingrediënten nodig hebt, moet je wel rekening houden met de nodige rijsduur van het deeg. Mijn advies is dan ook om voor het ontbijt, de broodbakmachine de avond vantevoren al te vullen en op de timer te zetten. Mocht je het Franse brood s’middags of s’avonds als bijgerecht willen serveren bij een Franse maaltijd, dan kun je het deeg prima op de dag zelf maken.
Houdt er alleen wel rekening mee dat dit brood zo vers is, en geen toevoegingen bevat, dat het ook slechts 1 dag vers blijft. De volgende dag zal het brood een stuk stugger en droger aanvoelen. Neemt niet weg dat je er dan alsnog heerlijke tosti’s of zelfs (zoete) wentelteefjes van kunt maken.
Simpel recept voor Frans brood
Met dit super eenvoudige recept voor Frans brood uit de broodbakmachine heb je het ideale plakje brood, met knapperige korst, voor je (weekend)ontbijt. Besmeerd met roomboter, beleg met dikke plakken brie of zelfs huisgemaakte blauwe bessen jam. Serveer bij de soep, eventueel met wat dun gesneden charcuterie. Zo waan je jezelf al gauw in Frankrijk en komt die zomer alweer een heel stuk dichterbij.
Recept: Frans brood uit de broodbakmachine

- Prep Time: 5 minutes
- Cook Time: 3 hours
- Total Time: 3 hours 5 minutes
- Yield: 1 brood (1 kg) 1x
- Category: ontbijt
- Cuisine: Franse Keuken
Ingredients
- 400 ml lauwwarm water,
- 2 theelepels zout,
- 700 gram witte bloem,
- 2 theelepels gedroogde gistkorrels.
Extra:
- broodbakmachine, (ik heb deze, dan gebruik je stand 2).
Instructions
- Vul de broodbakvorm van de machine met het water en voeg het zout (in het midden) toe.
- Verdeel hier de bloem overheen en maak tot slot een klein kuiltje bovenop en strooi hier de gistkorrels in. Stop hier vervolgens het gist is. Houd bij het vullen van je broodbakmachine het zout en gist altijd gescheiden, om het deeg beter te kunnen laten rijzen.
- Start het (Franse) brood programma. Bij mij duurt deze circa 3 uur totaal, omdat de machine zowel het kneedwerk, rijzen en bakken uit handen neemt. Zet dus een timer, zodat het deeg bereid wordt als je ligt te slapen.
- Stort het Franse brooddeeg uit de vorm en laat 1 uur afkoelen op een rooster. De tussentijd gebruik ik s ochtends om alvast te douchen, de tafel te dekken etc.
Eet smakelijk in ieder geval!
Groetjes, Betty
Superlekker als het net gebakken is. Heel knapperig.
★★★★★
Hi Tinka,
dank je wel voor je reactie! En hij is lekker ja!
Hallo Bettsy,
Heb je ook glutenvrij brood recepten voor de broodbakmachine???
Ziet er heerlijk uit! Bedankt voor het delen. Eindelijk een broodbakmachine recept waarin een programma voorkomt. Dat het brood dus echt uit de machine zelf komt. Ik snap die circus niet op google als ik een recept probeer te vinden. Men kneed het in de machine???(gebruik dan een standmixer). Vervolgens doen ze het brood de oven in?? HUHH echt waar.
Beste Betina, Kan ik gewoon 2 theelepels van een standaard zakje droge/instant gist gebruiken? Of heb jij een ander soort gist gebruikt? Omdat je het over gistkorrels hebt. Groeten, Anne
Hi Anne,
ja dat is ook precies wat ik bedoelde hoor! Het welbekende ‘groene’ zakje met droge gist 🙂
Dank je wel voor dit recept! Wat een heerlijk zacht brood met krokant korstje. Deze ga ik nog vaak mogen maken.
★★★★★