Ik heb nog een heerlijk recept dat helemaal past bij deze Mexicaanse week: Nachos met gehakt en kaas uit de oven! Deze schotel, met als basis tortillachips, is eenvoudig voor te bereiden en daarna laat je de oven het werk voor je doen.
Ovenschaal belegd met nachos met gehakt
Ik kan eerlijk zeggen dat deze ovenschotel voor nachos met gehakt een van mijn favorieten recepten is voor een Tex Mex party en borrels. Met een kleine voorbereiding heb je namelijk zo een ovenschaal belegd met nachos en gehakt vulling. En daarna is het gewoonweg een kwestie van de oven in schuiven, zodra de gasten binnen komen. Minimale effort, maximaal resultaat. En je kunt er natuurlijk allerlei lekkers in deze (soort van) Mexicaanse ‘lasagna’ stoppen. Check hier dan ook 7x nacho’s recepten ter inspiratie! Daarnaast, vind je bijvoorbeeld jalapenos te sterk in de recetpen, dan laat je die er gewoon uit. Varieer er gerust op los met deze ovenschotel vol nachos met gehakt en kaas!
Tortilla chips met gehakt en kaas
Nacho’s hebben een goede dosis kaas nodig! De kaas zorgt er namelijk voor dat je tortilla chips lekker aan elkaar smelten en het geeft een heerlijk zoutig smaakje. Je kunt eventueel een beetje crème fraîche of guacamole serveren bij deze nachos met gehakt, net wat jij lekker vindt! Zet dit recept voor tortilla chips met gehakt en kaas gewoon in de ovenschaal op tafel en laat iedereen lekker zelf pakken. Geef er desnoods wat kleine bordjes bij en vergeet dips zoals guacamole of zure room niet! Check hier nog veel meer lekkere Mexicaanse recepten!
Recept: Nachos met gehakt en kaas (uit de oven)
Deze gehaktschotel met nacho’s uit de oven is een favoriet van iedereen! Vul een ovenschaal met nach0s met gehakt en kaas en grill deze nog even in de oven!
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 6–8 personen 1x
- Category: Borrel
- Cuisine: Mexicaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de gehakt vulling:
- 2 uien,
- 2 teentjes knoflook,
- 1 rode of groene paprika,
- 1 spaanse peper,
- 2 tomaten,
- 300 gram (runder) gehakt,
- 2 theelepels paprika poeder,
- 1 theelepel komijn,
- 1 eetlepel tomatenpuree,
- verse koriander,
- peper & zout,
- scheutje olijfolie.
Voor de ‘loaded’ Nachos:
- 400 gram tortilla chips,
- klein blikje mais,
- 1 klein potje gesneden jalapeno pepers,
- 1 klein blikje kidney bonen,
- 200 gram geraspte kaas,
- verse koriander.
Instructions
- Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de peper, verwijder de steel en (eventueel) de zaadjes en snijd vervolgens fijn. Was de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de uien en knoflook toe en bak glazig in 1-2 minuten. Voeg de paprika en rode peper toe en en bak nogmaals gedurende 4 minuten op middelhoog vuur. Vervolgens voeg je de tomaten toe, samen met de paprika poeder, komijn en tomatenpuree en breng aan de kook. Draai vervolgens het vuur lager en laat, onder regelmatig roeren, inkoken tot je een dikke saus hebt (10-15 minuten.). Probeer echt zoveel mogelijk van het vocht er uit te koken, zodat je geen ‘zompige’ nacho’s overhoud straks. Breng de gehaktvulling vervolgens op smaak met zout, peper en verse koriander en zet het vuur uit.
- Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht. Vet een XL ovenschaal of bakplaat licht in met olie en verdeel 200 gram tortilla chips over de bodem. Verdeel hier de gehaktsaus overheen, en beleg vervolgens met mais, jalapeno pepers en kidney bonen. Strooi vervolgens 1/4 van de kaas er over heen.
- Verdeel de 2e zak tortilla chips over de nachos met gehakt en bestrooi royaal met de overige 3/4 van de kaas. Schuif de schaal, of bakplaat, in de oven en bak af gedurende 15-20 minuten.
- Laat de Nachos met gehakt vervolgens een paar minuten buiten de oven afkoelen. Hak nog wat extra koriander grof en strooi over de schaal. Server de nachos met gehakt met wat zure room erbij (om te dippen.) Maar dit hoeft niet per se.
Buen Provecho! (Eet smakelijk)
Groetjes, Betty