Print

Recept: Snelle brioche brood maken

Dit recept voor snelle brioche brood hoeft niet te rijzen of urenlang in de koelkast te liggen. In slechts een kwartiertje draai je het beslag in elkaar en daarna alleen nog een half uurtje afbakken in de oven. Brioche maken met bakpoeder in plaats van gist deeg. En de cognac geeft hem net een beetje meer moutige smaak mee zoals deeg met gist ook zou doen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 45 minuten
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gr roomboter
  • snufje zout
  • 2 el fijne suiker
  • 2 el cognac (of gebruik melk)
  • 4 eieren
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel *
  • beetje extra ei of melk om de bovenkant mee te laten glanzen

(* Je kunt het zelfrijzend bakmeel ook vervangen door 300 gr bloem + 3 tl bakpoeder)

Extra:

  • cakeblik 20 cm
  • extra roomboter of bakspray
  • keukenmixer met garde en deeghaak

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet het cakeblik in met een beetje extra boter of bakspray. Zet apart.
  2. Smelt de boter in een steelpannetje. Draai daarna het vuur uit en voeg het zout, suiker en cognac (of melk) toe en roer eventjes door om een beetje op te lossen. 
  3. Klop met de keukenmixer met garde de eieren licht en schuimig gedurende 3-4 minuten. Op medium snelheid is dan voldoende.
  4. Zet de keukenmachine iets zachter in snelheid en giet het botermengsel er in een dun straaltje bij. Zodra het laatste beetje is opgenomen zet je de machine uit.
  5. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en plaats de deeghaak in de keukenmixer. Kneed het geheel tot een glad en glanzend deeg. Schep dit in de cakevorm.
  6. Lepel een beetje melk over de bovenkant van het brioche deeg. Je kunt ook een losgeklopt ei gebruiken.
  7. Plaats de vorm in de oven en bak deze snelle brioche gedurende 30-35 minuten gaar. Laat daarna 10 minuten in de vorm afkoelen en dan tik je hem er zo ondersteboven uit. Serveer het liefst lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt dit super snelle brioche brood vlak voor het bakken nog bestrooien met 2 eetlepels amandelschaafsel. Dit geeft een mooi luxe uitstraling aan de bovenkant.

Keywords: Brioche, brood, bloem, boter, melk, eieren, Frans, bakpoeder