• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Tel Aviv style borrelplank

Tel Aviv style borrelplank

6 oktober 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Wij houden wel van een portie borrelen in casa di Betty! En met een paar simpele bereidingen zet je een overheerlijke Tel Aviv Style borrelplank op tafel! Je kunt veel dips natuurlijk kant en klaar in de winkels kopen, maar zelfgemaakt is toch het allerlekkerst!

Borrelen met pita en meer

Eerder dit jaar schreef ik al over het Borreltijd kookboek van Susan Aretz en het inspireerde mij om thuis ook aan de slag te gaan met een Tel Aviv Style borrelplank! Denk daarbij aan gebakken pita chips, lekkere rauwkost en natuurlijk overheerlijke dips die hun oorsprong in het Midden Oosten vinden. Veel recepten hiervoor staan namelijk al (jaren) gewoon op deze website, dus ik bedacht om er een aantal te combineren tot een mooie plank voor bij de borrel! Heerlijk om te delen en om van te genieten!

tel aviv style borrelplank recepten © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere Tel Aviv style recepten

Naast deze verrukkelijke Tel Aviv style borrelplank hebben wij nog meer recepten geïnspireerd op deze stad! Laat je verleiden tot het Midden Oosten en geniet bijvoorbeeld van deze aardappel ‘latkes‘ die traditioneel tijdens Chanoeka gegeten worden. ( en die kun je ook in een zoete aardappel variant maken). Maar een eigengemaakte ‘muhammara’ dip met granaatappel en walnoten is ook een mooie aanvulling op deze borrel! En wat dacht je dan van deze romige yoghurt dip genaamd “Labneh‘. Het afgelopen jaar kom ik ook op steeds meer plekken in Nederland de bekende ‘Sabich‘ tegen: een pitabroodjes met aubergine, ei en hoemoes!


Print

Tel Aviv style borrelplank

tel aviv style borrelplank recepten © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet een overheerlijke Tel Aviv Style borrelplank op tafel! Je kunt veel dips natuurlijk kant en klaar in de winkels kopen, maar zelfgemaakt is toch het allerlekkerst! Serveer pita broodjes chips met dips zoals hummus en baba ganoush en je feestje is compleet!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 3–4 personen 1x
  • Category: borrel of voorgerecht
  • Cuisine: Midden-Oosterse

Ingredients

Scale

Voor de tahin borrelboter:

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 25 gr tahin
  • 13 gr (Tomasu) sojasaus

Voor de baba ganoush:

  • 1 aubergine
  • 25 gram tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 el citroensap
  • ½ tl komijn
  • zout & peper
  • olijfolie extra vierge
  • paar blaadjes verse munt of peterselie

Voor de hummus:

  • 200 gr kikkererwten uit blik of zak
  • ½ grote biologische citroen
  • 1 kleine teen knoflook
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl zout
  • 50 gram tahin (sesampasta)
  • ½ el olijfolie extra vierge
  • optioneel: 1 eetlepel harissa

Voor de pita chips:

  • 5 grote pita (of shoarma) broodjes
  • 3 el za’atar
  • ½ tl sumak
  • ½ tl zout
  • extra vierge olijfolie

Voor erbij:

  • groene olijven
  • snack paprika’s
  • snack komkommers
  • kerstomaatjes
  • plakjes gedroogde worst naar smaak

Instructions

  1. Maak als eerste het recept voor de tahin borrelboter klaar. Stop in een klein borrel of tapas schaalte en deze dient namelijk goed uit te harden in de koelkast.
  2. Daarna ga je de aubergines grillen in de oven en het recept voor baba ganoush maken. Stop in een klein schaaltje en bewaar daarna afgedekt in de koelkast.
  3. Vervolgens ga je ook nog aan de slag met het maken van de hummus kikkererwten dip. Voor een snelle borrelplank gebruik je kikkererwten uit blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken. Let op! die laatste zul je alleen een avond van tevoren al moeten voorweken en een paar uur voor je de borrelplank gaat maken moeten voorkoken met bakingsoda. Zie hiervoor het complete recept voor hummus maken. Erg lekker is overigens om voor het serveren een lepel harissa in het midden van je schaaltje hummus te plaatsen. Geeft ook meteen een beetje pit!
  4. Tot slot maak je de pita chips in de oven klaar. Deze kunnen namelijk zowel warm als koud gegeten worden.
  5. Beleg een groot dienblad met de schaaltjes met borrelboter, baba ganoush en hummus. Serveer de pita chips in een separate kom. En rangschik de rauwkost en worst er om heen. Dit mag eventueel ook in kommetjes geplaatst worden of leg gewoon om de dips heen op het dienblad.

Eet smakelijk!

Notes

Voor het samenstellen van deze borrelplank voor 3-4 personen heb ik de ingrediënten voor de smeersels gehalveerd. Zo bereid je dus kleinere porties van elke dip en boter, maar alles samen maakt een grote borrelplank. Ben je met meer personen, of wil je graag voorbereiden voor 2x een Tel Aviv Style borrelplank, doe dan de ingrediënten x 2 voor deze recepten – of maak het voltallige originele recept klaar.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

tel aviv style borrelplank recepten © bettyskitchen.nl

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze Tel Aviv style borrelplank!

Category: Borrelhapjes en Snacks, Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: aubergines, citroen, groenten, harissa, hummus, kikkererwten, knoflook, komijn, komkommer, Levantijnse keuken, munt, olijven, Paprika, peterselie, Pita, pitabroodjes, roomboter, sojasaus, sumak, tahin, tomaten, za'atar

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Japanse Okonomiyaki Pannenkoek (video)
Volgend bericht: Italian Subway Broodjes (video) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee