• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Hummus kikkererwten dip (video)

Hummus kikkererwten dip (video)

5 juni 2020 Door Betina Oostveen 4 Reacties

Ik ben dikke vrienden met hummus. Deze vegan puree van kikkererwten met tahin, citroen en komijn maak je lekker zelf en smaakt heerlijk bij rauwkost of brood. Dit is een geweldig basisrecept waar je mee kun varieren! Waar smeer jij hummus het liefst op?

Eiwitrijke kikkererwten dip

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik verslingerd geraakt aan de hummus of hoemoes, ook wel kikkererwten dip genoemd. Dit heilige goedje smeer ik nu werkelijk overal op! Hummus is een eiwitrijke kikkererwten dip met sesampasta, knoflook en komijn. Maar je kunt ook variatie recepten maken met bijvoorbeeld geroosterde pompoen of rode biet. Check daarom hier maar liefst 10x Hummus recepten op een rijtje. Leuk detail: het favoriete lunchgerecht van mijn dochter is ook pitabroodjes met hummus en harissa. Zou ze het toch een beetje hebben meegekregen in de buik? 🙂

recept zelf hummus maken © bettyskitchen.nl

Vegan hummus spread

Kikkererwten zijn heel gezond, want ze zijn van nature eiwitrijk en bevatten veel vezels. Peulvruchten zijn dan ook ideaal voor vegetariers of veganistenen ze vullen ook enorm. In plaats van weer de zoveelste rijstwafel met kaas, beleg ik nu steeds vaker mijn toast met een romige laag vegan hummus spread en bijvoorbeeld plakjes tomaten of komkommer aan het eten. Echt heerlijk vind ik dat! Maar het lekkerste is om een stuk (Turks) brood of Lavash Platbrood in je hoemoes te dippen. Of maak er overheerlijke hummus bowls mee met gegrilde groenten of zelfs met pulled chicken uit de slowcooker. Serveer lekker met wat olijven en zure augurkjes voor een frisse bite! Neem hier overigens een kijkje voor het samenstellen van een complete Tel Aviv Style borrelplank!


Receptvideo: Zelf hummus maken


Print

recept: Hummus kikkererwten dip

recept zelf hummus maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Dit is een recept voor homemade hummus of hoemoes. Deze welbekende kikkererwten dip is een vegan spread gemaakt van kikkererwten, sesampasta citroen en knoflook. Serveer met brood of stukken groente om in te dippen. Ideaal voor de lunch om je boterham mee te beleggen. Top af met plakjes tomaat, komkommer, alfalfa etc. #hummus #dips

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 13 uur
  • Yield: 1 bowl 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Mediterrane keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 250 gram gedroogde kikkererwten *
  • 2 flinke theelepels baking soda
  • 1 grote biologische citroen
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge.

Extra: foodprocessor/keukenmachine.

Instructions

  1. Stop de kikkererwten in een ruime pan en overgiet met water + 1 flinke theelepel baking soda. Laat de hele nacht (12 uur) weken.
  2. Giet de kikkererwten af, spoel na en stop terug in de pan. Voeg minstens 2x zoveel water toe en wederom een flinke theelepel baking soda en breng aan de kook. Laat 45-60 minuten zachtjes doorkoken (afhankelijk van de grootte van de kikkererwten).
  3. Zodra de kikkererwten tegen het kookpunt aankomen zal er nog flink wat ‘eiwitten schuim gaan vormen boven in de pan. Schep dit af, eventueel tezamen met losgekomen vliesjes die boven komen drijven.
  4. Na het koken schep je een half kopje water uit de pan en giet vervolgens de kikkererwten af en spoel weer goed na onder de kraan. Stop daarna in de foodprocessor. 
  5. Snijd de citroen doormidden en pers beide helften uit. Pel de knoflook en pers deze uit. Pureer de kikkererwten kort met de knoflook, komijn, zout, 3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kookvocht in de foodprocessor. Voeg vervolgens de tahin toe en laat hierna de machine minstens 5 minuten draaien tot alles goed vermengd is.
  6. Proef daarna goed en voeg eventueel nog wat meer citroensap en/of zout toe. Om de hummus nog wat dunner te maken voeg je gewoonweg nog 1-2 eetlepels extra kookvocht toe.
  7. Schep de hummus in een schaaltje en gebruik de bolle kant van een eetlepel om glad te strijken en een kuil in het midden te vormen. Giet een beetje olijfolie van goede kwaliteit overheen voor extra smaak.

Eet smakelijk!!

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip *: Vervang de gedroogde kikkererwten door 1 blik kikkererwten (ca 400 gram). Sla hierbij stap 1 over en verkort de kooktijd in stap 2 naar slechts 5 minuten. De bakingsoda laat je dan overigens helemaal achterwege.

Serveertip: Maak er een ware hummus bowl van door in het midden 1 flinke eetlepel harrisa of ajvar te lepelen. Top de hummus vervolgens af met wat geroosterde pompoenpitten en amandelschaafsel. Ook lekker met wat olijven of zure augurkjes erbij!

 

Keywords: hummus, tahin, citroen, knoflook, kikkererwten, komijn

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf hummus maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf hummus of kikkererwten dip wilt gaan maken!

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: basis recept, broodbeleg, budget koken, detox recepten, kikkererwten, kikkerwerwten, knoflook, komijn, kookvideo, Levantijnse keuken, olijfolie, tahin, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gepofte zoete aardappel met gegrilde asperges en zalm
Volgend bericht: Salade met gegrilde geitenkaas en vijgen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Nicolet

    12 april 2018 om 6:27 am

    Dag Betty, ik maak altijd een grote voorraad en vries het in porties in. Ontdooien, even goed doorroeren en nog net zo lekker als vers gemaakt! Groet Nicolet

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 april 2018 om 3:57 pm

      Hi Nicolet,

      dank je wel voor je tip! Ik had zelf nog nooit hummus in de vriezer gedaan (het gaat altijd op, maakt niet uit hoeveel ik er van maak 🙂 ) maar ben blij dat jij het vast uitgeprobeerd hebt en even met ons deelt. Top!

      Beantwoorden
  2. Juliette

    24 mei 2021 om 3:32 pm

    Hallo Betty,
    Waarom gebruik je baking soda in dit recept?
    Groet, Juliette

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 mei 2021 om 9:54 am

      Hi Juliette,

      de baking soda zorgt er voor dat de gedroogde kikkerwerten beter zacht worden en de ‘velletjes’ loslaten.
      Bij reeds zachte kikkererwten uit blik is dit niet nodig.

      succes en eet smakelijk!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in