• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Aardappel ‘Latkes’ maken

Aardappel ‘Latkes’ maken

10 december 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.

Aardappel Latkes maken voor Chanoeka

Je hoeft zelf geen Joodse afkomst te hebben om te weten dat elk jaar, rond de feestdagen, de Joden Chanoeka vieren. Er is geen vaste datum voor, zoals wij bij kerst hebben, maar dit jaar vindt Chanoeka plaats van 10 t\m 18 december. Ook wel ‘Hannukkah’ genoemd is het Joodse lichtjes feest waarbij hele families bijeen komen. Er is een gerecht dat dan absoluut niet mag ontbreken en dat zijn aardappel latkes. Een combinatie tussen een rosti en een pancake die je traditioneel met zure room en appelmoes eet. Deze aardappel pannenkoekjes zijn bij ons thuis in ieder geval grote favoriet en het maakt niet uit hoeveel ik er van maak: het is altijd te weinig. Dus met onderstaand recept kun je 12-14 kleine (eenhaps) koekjes maken. Of, zoals ik meestal doe: ik maak er 8-9 stuks ter grootte van een American Pancake van!

recept aardappel latkes maken

Nog meer recepten geinspireerd door de ‘Joodse keuken’:

Deze overheerlijke aardappel Latkes zijn natuurlijk niet alleen voor het vieren van Chanoeka. Het is een heerlijk bijgerecht bij heel veel gerechten dus geniet vooral van dit recept! Maar op onze website vindt je nog veel meer recepten geinspireerd door de Joodse keuken. B’teavon (eet smakelijk)

  • Brisket BBQ style
  • Shakshuka met eieren
  • Latkes met zoete aardappel
  • Hoemoes dip van kikkererwten
  • Baba Banoush dip met geroosterde aubergine
  • Bulgur salade
  • Sabich Tel Aviv style
  • Falafel met pita broodjes
  • Blintzes met creme fraiche en gerookte zalm
  • Couscous met koriander en tahin
  • Pita chips met tahin borrelboter
  • Libanese wrap met gegrilde groenten
  • Kool met gemberroom

Print

Recept: Aardappel ‘Latkes’ maken

recept aardappel latkes maken
Print Recipe

Heb je ooit wel eens aardappel pannenkoekjes gegeten? Deze Joodse ‘Latkes’ worden traditioneel tijdens Chanoeka gegeten en ik laat je zien hoe makkelijk je zelf aardappel ‘latkes’ kunt maken.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 8–9 stuks 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Joodse Keuken

Ingredients

Scale
  • 650 gr (licht kruimige) aardappels
  • 1 witte ui
  • 2 eieren
  • 75 gr tarwebloem
  • 1,5 tl kosher zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl vers gemalen zwarte peper
  • zonnebloemolie

Extra:

  • Keukenmachine met fijne raspschijf
  • of gebruik een handrasp met gaatjes niet groter dan 0,5 cm.
  • theedoek
  • koekenpan of bakplaat

Instructions

  1. Schil de aardappels en probeer ongeveer 600 gram over te houden. Pel tevens de ui. Rasp eerst de aardappels fijn met behulp van de keuken machine. Schep daarna uit de kom in een schone theedoek en wring al het vocht er uit. Rasp daarna ook nog de ui in de machine.
  2. Klop in een ruime mengkom de eieren goed los. Voeg de aardappel en ui toe met tevens de bloem en bakpoeder. Breng op smaak met het zout en peper en meng het geheel goed door. Alle aardappels dienen bedekt te zijn met het bloemmengsel. 
  3. Verhit ondertussen een laagje olie in een koekenpan. Gebruik een volle eetlepel om steeds 2 -3 hoopje beslag in de pan te lepelen. (op de bakplaat kun je er waarschijnlijk 5-6 kwijt). Druk de pannenkoekjes een beetje plat met de bolle kant van de lepel. Frituur de latkes lichtbruin en draai om met behulp van een spatel. Bak de andere zijde ook. Schep daarna uit de pan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. 
  4. Roer het beslag telkens even goed door als je weer een nieuwe batch gaat bakken.
  5. Serveer de latkes nog een beetje warm met zure room en appelmoes of cranberrysaus

Eet smakelijk!

Notes

Warmhoud tip: verwarm de oven voor op 60 graden en plaats de latkes op een vuurvaste serveerschaal. Zo kun je ze gedurende het opbakken van alle batches warmhouden. (eigenlijk doe je hetzelfde ook met bijv. pannenkoeken)

Keywords: aardappels, uien, Chanoeka, pannenkoekjes, Latkes

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept aardappel latkes maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aardappel latkes pannenkoekjes wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: aardappels, bloem, Chanoeka, Duitse keuken, eieren, feestdagen, latkes, Levantijnse keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Geglaceerde worteltjes met honing en sinaasappel
Volgend bericht: Gegrilde steaks chimichurri »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in