Print

Tel Aviv style borrelplank

Zet een overheerlijke Tel Aviv Style borrelplank op tafel! Je kunt veel dips natuurlijk kant en klaar in de winkels kopen, maar zelfgemaakt is toch het allerlekkerst! Serveer pita broodjes chips met dips zoals hummus en baba ganoush en je feestje is compleet!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 3-4 personen 1x
  • Category: borrel of voorgerecht
  • Cuisine: Midden-Oosterse

Ingredients

Scale

Voor de tahin borrelboter:

  • 75 gram ongezouten roomboter,
  • 25 gr tahin
  • 13 gr (Tomasu) sojasaus

Voor de baba ganoush:

  • 1 aubergine,
  • 25 gram tahin (sesampasta),
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst,
  • 1 el citroensap,
  • 0,5 tl komijn
  • zout & peper,
  • olijfolie extra vierge
  • eventueel: paar blaadjes verse munt of peterselie

Voor de hummus:

  • 200 gr kikkererwten uit blik of zak
  • 0.5 grote biologische citroen
  • 1 kleine teen knoflook
  • 0.5 tl gemalen komijn
  • 0.5 tl zout
  • 50 gram tahin (sesampasta)
  • 0.5 el olijfolie extra vierge
  • optioneel: 1 eetlepel harissa

Voor de pita chips:

  • 5 grote pita (of shoarma) broodjes
  • 3 el za’atar
  • 0.5 tl sumak
  • 0.5 tl zout
  • extra vierge olijfolie

Voor erbij:

  • groene olijven
  • snack paprika’s
  • snack komkommers
  • kerstomaatjes
  • plakjes gedroogde worst naar smaak

Instructions

  1. Maak als eerste het recept voor de tahin borrelboter klaar. Stop in een klein borrel of tapas schaalte en deze dient namelijk goed uit te harden in de koelkast.
  2. Daarna ga je de aubergines grillen in de oven en het recept voor baba ganoush maken. Stop in een klein schaaltje en bewaar daarna afgedekt in de koelkast.
  3. Vervolgens ga je ook nog aan de slag met het maken van de hummus kikkererwten dip. Voor een snelle borrelplank gebruik je kikkererwten uit blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken. Let op! die laatste zul je alleen een avond van tevoren al moeten voorweken en een paar uur voor je de borrelplank gaat maken moeten voorkoken met bakingsoda. Zie hiervoor het complete recept voor hummus maken. Erg lekker is overigens om voor het serveren een lepel harissa in het midden van je schaaltje hummus te plaatsen. Geeft ook meteen een beetje pit!
  4. Tot slot maak je de pita chips in de oven klaar. Deze kunnen namelijk zowel warm als koud gegeten worden.
  5. Beleg een groot dienblad met de schaaltjes met borrelboter, baba ganoush en hummus. Serveer de pita chips in een separate kom. En rangschik de rauwkost en worst er om heen. Dit mag eventueel ook in kommetjes geplaatst worden of leg gewoon om de dips heen op het dienblad.

Eet smakelijk!

Notes

Voor het samenstellen van deze borrelplank voor 3-4 personen heb ik de ingrediënten voor de smeersels gehalveerd. Zo bereid je dus kleinere porties van elke dip en boter, maar alles samen maakt een grote borrelplank. Ben je met meer personen, of wil je graag voorbereiden voor 2x een Tel Aviv Style borrelplank, doe dan de ingrediënten x 2 voor deze recepten – of maak het voltallige originele recept klaar.

Keywords: Borrelplank, Tel Aviv, Hummus, baba ganoush, tahin