• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Baba Ganoush (aubergine dip)

Baba Ganoush (aubergine dip)

2 mei 2022 Door Betina Oostveen 14 Reacties

Hummus is bij velen al bekend en geliefd! Maar probeer ook eens zijn minder bekende zusje: Baba ganoush! Een overheerlijke dip gemaakt van geroosterde aubergines uit de oven en op smaak gebracht met tahin en komijn.

Midden Oosterse dip met geroosterde aubergines

We love groenten dips voor bij de borrel! En hier staat ook regelmatig een Midden Oosterse aubergine dip op tafel genaamd Baba Ganoush! Rooster een paar aubergines zacht in de oven en je maakt er dit geweldige recept van! De basis lijkt een beetje op hummus (kikkererwten puree), alleen wordt Baba Ganoush gemaakt van gegrilde aubergines in plaats van kikkererwten. Het resultaat is een heerlijke romige en tikkeltje zoete dip, 100% vegetarisch en boordevol smaken die je meevoeren naar het Midden-Oosten. Serveer dit gerecht met wat (driehoekjes) pita brood of maak er zelf platbrood bij.

Tijdens een vakantie in Egypte staan veelal baba ganous en hummus op tafel als voorgerecht, of tijdens de lunch. Lees hier meer over klassieke gerechten uit de Egyptische keuken.

recept baba ganoush aubergine dip © bettyskitchen.nl

Lekker Baba Ganoush dippen

Soms heb je namelijk van die dagen dat je niet echt zin hebt in koken. (Ja, ook ik heb daar wel eens last van..) En dan is een borrelplankje, of brood met verschillende dips een uitkomst. En die dips die maak je dan natuurlijk zelf! Dit recept voor Baba Ganoush komt hier thuis dan ook regelmatig voorbij op de borrelplank. Voor nog meer lekkere dips kun je ook bijvoorbeeld deze tikkeltje zoete Muhammara dip op tafel zetten! Daarnaast is uitgehangen yoghurt, oftewel “labneh” ook een favoriet voor borrels met pita chips en groenten. En voor de echte liefhebber van Midden Oosterse dips: check hier de complete how -to voor het samenstellen van een Tel Aviv Style borrelplank! Eet smakelijk alvast!

recept baba ganoush aubergine dip © bettyskitchen.nl

Print

Recept: Baba Ganoush (Geroosterde aubergine dip)

recept baba ganoush aubergine dip © bettyskitchen.nl
Print Recipe

★★★★

3.5 from 2 reviews

Baba Ganoush is een overheerlijke aubergine dip uit de Mediterrane keuken. Lekker romige borrel dip gemaakt van geroosterde aubergines, tahin en komijn. Ideaal om te serveren met brood of stukjes voorgesneden groente.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 hours
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 1 kommetje 1x
  • Category: Dips
  • Cuisine: Libaneses keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 2 aubergines
  • 50 gram tahin (sesampasta)
  • 2 knoflooktenen, uitgeperst
  • 1 – 2 el citroensap
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout & peper
  • olijfolie extra vierge
  • eventueel: paar blaadjes verse munt of peterselie

Toppings (naar wens):

  • verse koriander
  • granaatappelpitjes
  • fijngehakte amandelen
  • kruidenmelanges zoals: dukkah , sumac of za’atar

Extra:

  • oven
  • bakplaat met bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Prik de aubergines rondom in met een vork (niet schillen dus!), en leg op de bakplaat. Bak de aubergine gedurende 1 uur in de oven. Keer alleen na 30 minuten een keertje om.
  3. Laat hierna de aubergines een beetje afkoelen. Snijd vervolgens overlangs door en lepel het vruchtvlees uit de schil. 
  4. Stop het vruchtvlees in een foodprocessor en voeg tevens de knoflook, tahini, 1 eetelepel citroensap en komijn aan toe. Breng alvast een beetje op smaak met peper en zout en pureer tot een romige dip. Proef daarna de dip en breng eventueel op smaak met een extra eetlepel citroensap, peper of zout. 
  5. Schep in een schaaltje en giet hier wat olijfolie overheen en strooi er wat verse munt of peterselie overheen. Serveer met bijvoorbeeld Libanese wraps of maak er pita chips bij!

Eet smakelijk!

Notes

Mocht je de Baba Ganoush later willen serveren, of enkele dagen bewaren: Schep dan in een steriele bewaarpot, en dek af met een dun laagje olijfolie. Bewaar vervolgens in de koelkast.

Keywords: aubergine, tahin, komijn,

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept baba ganoush aubergine dip © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf baba ganoush aubergine dip wilt maken!

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: aubergines, budget koken, citroen, detox recepten, Egyptische keuken, Glutenvrij, hummus, knoflook, komijn, Levantijnse keuken, Low Carb, Mediterrane keuken, tahini

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Baklava Cruffins
Volgend bericht: Pasta al Ragù (video) »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • recept pastaschotel met kip en broccoli Pastaschotel met kip en broccoli
  • Gepofte aubergine met geitenkaas Gepofte aubergine met geitenkaas
  • recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl 20x recepten met burrata
  • broodje pulled mushroom vegetarische streetfood party LIDL @bettyskitchen.nl 5 x gezonde inspiratie voor op je boterham
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept oreo cake balls © bettyskitchen.nl

Oreo Cake Balls met chocolade

recept croissant cereal maken © bettyskitchen.nl

Croissant Cereal maken

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

bananen brood recepten © bettyskitchen

10 gezonde snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta alla norma © bettyskitchen.nl

Pasta alla norma

recept pastaschotel met kip en broccoli

Pastaschotel met kip en broccoli

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee