Print

Recept: Gele Curry met jackfruit (vegan)

Deze romige gele curry met jackfruit is vegan en heeft een Indiaas tintje! De curry pasta maak je eenvoudig zelf met oa. gember en mosterdzaad. En de curry zit boordevol vezels van het jackfruit, aubergine en mungbonen. Een eiwitrijke maaltijd met een licht pittig tintje.

Ingredients

Scale
  • 1 blik Jackfruit (Fairtrade Original – 550 gram)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 aubergine, in blokjes van 1 x 1 cm
  • 250 ml groenten bouillon
  • 500 ml kokosmelk
  • 150 gr gele mungbonen (of groene of gele linzen)
  • optioneel: 4-6 curry bladeren
  • 400 gr sperziebonen
  • 5 el kokosolie
  • 50 gram pistachenoten, grofgehakt
  • 4 el hennepzaad
  • 1 (kaffir) limoen

Voor de curry pasta:

  • 1 el mosterdzaad,
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel, geschild
  • 2 cm kurkumawortel, geschild
  • 2 limoenblaadjes
  • halve tl zout
  • halve tl crushed chili peppers
  • 4 el zonnebloemolie

Extra:

  • vijzel
  • braadpan 24 cm
  • koekenpan of wok
  • extra kookpan(en) tbv koken van groenten enof rijst

 

Instructions

  1. Maak als eerste de curry pasta: kneus de mosterdzaadjes in de vijzel. Voeg vervolgens de gember, kurkuma en knoflook toe en maal het geheel tot fijne pulp. Schenk er de olie bij en roer goed door.
  2. Giet het blik jackfruit af, spoel goed af en laat uitlekken. Scheur de jackfruit met je handen uit elkaar en stop in een kom. Meng hier de curry pasta doorheen en breng het geheel op smaak met het zout en de chili vlokken. 
  3. Verhit 3 eetlepel kokosolie in een ruime hapjespan en bak hierin de ui glazig gedurende 2-3 minuten. Voeg de aubergines toe en bak het geheel 5 minuten. Voeg daarna de jackfruit toe en draai het vuur naar middelhoog. Roerbak gedurende 6 minuten.
  4. Blus het geheel daarna af met bouillon en giet de kokosmelk erbij. Voeg nu direct de mungbonen en curry bladeren toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur nu laag en kook de curry zachtjes gaar gedurende 35 minuten of tot de bonen uit elkaar vallen. (Tip: voeg tussentijds eventueel extra water toe om niet geheel droog te laten koken).
  5. Ondertussen kook of blancheer je de sperziebonen. Ik gebruikte diepvries sperziebonen en kookte deze 8 minuten in water. Giet daarna af en laat goed uitlekken. Verhit vervolgens een koekenpan met 2 eetlepels kokosolie en laat goed heet worden. Voeg de uitgelekte boontjes toe en roerbak in een paar minuten op hoog vuur tot lekker knapperig zijn. 
  6. Serveer de gele curry met de sperziebonen. Ter garnering geef je er de pistachenoten, hennepzaad en  partjes limoen bij. Erg lekker met gekookte (zilvervlies) rijst en/of naanbrood.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

  • Het originele recept vraagt om 2 cm verse kurkumawortel, deze kon ik niet vinden dus heb ik vervangen door 1 eetlepel kurkuma poeder welke standaard in de kruidenla ligt. Vijzel eerst de overige ingrediënten voor de pasta en voeg daarna pas het poeder toe. Vijzel het dan nogmaals door.
  • Daarnaast heb ik dit recept ook eens met gedroogde groene linzen gemaakt in plaats van de mungbonen (want die liggen ook niet overal in de schappen) en dat is ook een aanrader.

Let op! Bij het kopen van gedroogde bonen (mung of linzen) goed op dat deze in slechts een half uurtje te bereiden zijn. Sommige merken gedroogde bonen dien je ook nog een nachtje voor te weken en dat kost je dus een extra dag bereidingstijd.

Keywords: curry, vegan, jackfruit, mungbonen, kurkuma, aubergine