• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Koekjes recepten / Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

17 mei 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 50 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we dan ook vieren met een van haar favoriete koekjes: de Argentijnse koekjes met dulche de leche karamel genaamd Alfajores!

Wat zijn alfajores koekjes?

Alfajores zijn een typisch Argentijnse lekkernij! Het zijn super zacht maar tegelijk brosse koekjes gemaakt van maizena. Voor de smaak wordt er nog vanille, citroen en cognac aan toegevoegd. Dit deeg hoeft niet gekoeld te worden en kneed je gewoon even snel met de hand samen. Een super snel en makkelijk koekjesdeeg recept dus. Een alfajor bestaat uit twee van deze koekjes met een laag karamel ertussen en geraspte kokos aan de buitenkant. Die karamel kun je ook zelf maken, maar trek dan wel een paar uur langer uit voor de totale bereiding. In Zuid-Amerika is men dol op koekjes met dulche de leche en die voorliefde begrijp ik helemaal!

recept alfajores koekjes met karamel © bettyskitchen.nl

Maxima’s favoriete koekjes met dulche de leche

Het recept voor deze Zuid-amerikaanse koekjes werd vorig jaar gedeeld op het instagram account van de koninklijke familie. Dit zijn Maxima’s favoriete koekjes met dulche de leche en het recept is immers afkomstig van niemand minder dan haar eigen moeder. Dus je begrijpt dat dochterlief en ik hier zelf al te graag mee aan de slag gingen. Normaliter bak je kleine koekjes van 4-5 cm doorsnede. Dan kun je er met dit recept gerust een stuk of 30 van maken. Maar omdat wij grotere koekjes maken kom ik nu uit op totaal 12 stuks alfajores. Na 1 zo’n koekje zit je dan ook echt vol.. maar het is zo’n bijzonder koekje dat je dit gewoonweg een keertje geproefd moet hebben!

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze alfajores koekjes er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!

  • recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl
  • recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met dulche de leche

Dulce de Leche is typisch Zuid-Amerikaans en kom je net name veel tegen bij desserts en gebak. Als je het letterlijk vertaald uit het Spaans naar Nederlands dan betekent het ‘Zoet van Melk’. Het is namelijk een soort karamel pasta die is gemaakt van gecondenseerde melk. Niet alleen onmisbaar voor het maken van deze alfajores koekjes met karamel. Maar je maakt er bijvoorbeeld ook verrukkelijk Dulche de Leche ijs mee! Meestal als ik begin aan het inkoken van de blikken gecondenseerde melk dan maak ik er meteen een aantal tegelijk klaar. In de voorraadkast blijven ze namelijk lange tijd goed. Gebruik dit geweldige goedje dus ook als decoratie voor bijvoorbeeld deze chocolade cake met bacon. Stop de karmel in een spuitzak en spuit er je banoffee cupcakes mee in. Of gebruik het om deze millionaires shortbread van te maken!


View this post on Instagram

A post shared by Betina Drost- BETTYSKITCHEN.NL (@bettyskitchennl)


Print

Recept: Alfajores – Argentijnse karamel koekjes

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 50 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we dan ook vieren met een van haar favoriete koekjes: de Argentijnse koekjes met dulche de leche karamel genaamd Alfajores! Het recept is immers afkomstig van haar moeder!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min + rusten
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 1,5 uur
  • Yield: 20 kleine dubbele koekjes / 12 grote dubbele koeken 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Argentijnse keuken

Ingredients

Scale

Voor het alfajores koekjesdeeg:

  • 300 gr maizena
  • 200 gr bloem
  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • 1 klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
  • de geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac

Voor de vulling:

  • dulce de leche (karamelpasta)
  • geraspte kokos

Extra:

  • koekjes uitsteker liefst 4-5 cm (ik gebruikte 8 cm)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten zoals de maizena, bloem, suiker en baking soda in een kom. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap deze uit. Voeg het merg toe aan de bloem. Rasp tevens de citroen boven de kom en roer het geheel even om te verdelen. 
  3. Voeg hier de zachte roomboter, eidooiers en de cognac aan toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg in dat geval dan 2 eetlepel citroensap toe!
  4. Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit van ongeveer 4-5 cm diameter. (Ik gebruikte overigens een koekjes uitsteker van 8 cm, dan krijg je wat grotere koeken.) Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar. Hou er rekening mee dat je steeds 2 koekjes voor 1 alfajore nodig hebt
  5. Bak de koekjes 10-12 minuten in het midden van de oven. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. – Koekjes met een doorsnede van 8-10 cm dien je 12-15 minuten te bakken.
  6. Als de koekjes klaar zijn, laat je deze een paar minuten koelen op de bakplaat buiten de oven. Verplaats daarna naar een rooster en laat volledig afkoelen. Beleg de bakplaat met een nieuwe batch koekjes rondjes en bak deze ook af zoals hierboven.
  7. Om de alfajores te maken besmeer je steeds 1 koekje met een laag dulce de leche. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand en druk er vervolgens (voorzichtig) een koekjes bovenop. Vervolgens wentel je de randen van dit dubbele koekje, al rollend, door de geraspte kokos.

Eet smakelijk! 

Notes

Deze alfajores zijn gerust een paar dagen te bewaren, mits je een luchtdichte trommel of ziplock zakje gebruikt. Gewoon buiten de koelkast, koel en droog bewaren.

Keywords: koekjes, maizena, Alfajores, karamel, roomboter, eieren, suiker, dulche de leche

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept alfajores koekjes met karamel © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Argentijnse karamel koekjes genaamd Alfajores wilt gaan maken!

Category: Koekjes recepten Tags: Argentijnse keuken, baking soda, bloem, citroen, dulche de leche, eieren, karamel, koekjes, kokos, Koningsdag, maizena, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Bastilla met kip, kaneel en amandelen
Volgend bericht: Bosuitjessoep met bloemkool »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s
  • recept ovenschotel met aardappels en gehakt musaka joegoslavische keuken balkan Betty's kitchen Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in