Zelf cake maken is helemaal niet moeilijk! Er is namelijk een vrij standaard cake recept voor. Ik zal jullie de basic stappen voor zelf cakebeslag maken laten zien. En uiteraard geef ik je er een paar variatie recepten met cake beslag bij.
Cakebeslag maken is typisch Hollands
Een cake is niet meer weg te denken uit onze Nederlandse samenleving. Op verjaardagen, na afloop van een uitvaart, gewoon voor bij de koffie of thee, het is en blijft toch echt een traditionele lekkernij! Op een druilige zondag middag de keuken in duiken voor een eigengemaakte cake is niet alleen een mooie bezigheid maar gewoonweg erg lekker. En daarna lekker delen met familie of vrienden. Voor visite, of ga gezellig even langs bij oma met een plakje cake. Ouwerwets cakebeslag maken is typisch Hollands dus.
Een rechthoekige cake
Het grappige is dat onze rechthoekige cake alleen in Nederland (en België) bekend is. Als je in elk ander land een ‘cake’ besteld, dan krijg je een stuk gebak of taart. En alhoewel je onze cake voor weinig geld bij de supermarkt kunt halen, is een eigen gemaakte variant toch het allerlekkerst. Er zijn slechts 4 basis ingrediënten voor nodig, maar de variaties zijn eindeloos, dus je kunt zelf lekker aan de slag met cakebeslag maken.
Probeer ook eens een van deze geslaagde recepten en varieer lekker met cakebeslag maken:
- Appeltaart met custard cake
- Cake met banaan en chocolade voor Pasen
- Cake met amandel en kruidnoten voor Sinterklaas
- Citroen-Maanzaad cake (Lemon Poppy)
- Cupcakes met bananen en roomkaas
- Cupcakes met Chocolade en Halloween spookjes
- Cupcakes met citroen en muisjes
- Cupcakes met donuts en vanille creme
- Cupcakes met pompoen en Pumpkin spice creme
- Cupcakes Red Velvet met roomkaas topping
- Chocolade bier cake voor echte mannen
- Dubbele chocolade cake met chocolade glazuur
- Glutenvrije citrus cake met blauwe bessen
- Koffie met mascarpone room cake
- Marmercake met cacao
- Tulband met banaan en Nutella
- Tulband met citroen voor Pasen
- Tulband met geconfijte fruit voor Kerst
- Tulband met kersen en amaretto
- Tulband met sinaasappel voor Koningsdag
- Vegan Bananabread met speltmeel
Kortom: de mogelijkheden voor zelf cakebeslag maken zijn eindeloos! Have fun! Groetjes, Betty
Recept: Zelf Cakebeslag maken
Nederlanders zijn dol op cake! Het liefst zelfgebakken en voor elke gelegenheid een andere variatie cakerecept. Maar hoe kun je zelf cakebeslag maken?
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 1 hours 15 minutes
- Total Time: 1 hours 30 minutes
- Yield: 12 personen 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Een standaard cake maak je in gelijke verhoudingen (1:1:1:1).
Dat wil zeggen: Standaard cakebeslag maken (vorm van 22 cm lang):
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 200 zelfrijzend bakmeel
- mespunt zout
- 4 eieren
Instructions
Hoe maak je het cakebeslag:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven.
- Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht.
- Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen. Dan kun je straks de gebakken cake als het ware uit tillen.
- Klop de boter, suiker en zout volledig zacht en romig met een keukenmixer op hoge stand, dit duurt ongeveer 10 minuten en is de basis voor elk cakebeslag.
- Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel dit door het botermengsel.
- Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier (75 minuten).
- De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
- Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
- BEWAARDAVIES: Een zelfgebakken cake kun je max. 1 week bewaren. Dit doe je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met bakpapier en vervolgens een stuk zilverfolie. Maar je kunt je versgebakken cakes ook bewaren onder een taart stolp of in een trommel. De enige uitzondering is: als je de cake decoreert met bijvoorbeeld botercreme of roomkaas topping, dan moet hij wel in de koelkast bewaard worden en is dan max 2-3 dagen houdbaar.
Veel succes! Groetjes, Betty
Notes
Tulband cake:
Voor een tulband gebruik ik een stuk meer cakebeslag omdat de tulbandvorm ook een grotere inhoud heeft:
- 300 gram boter,
- 300 gram suiker,
- 300 gram zelfrijzend bakmeel,
- flinke snuf,
- 6 eieren.
Je ziet dus: je gebruikt 1 ei per 50 gram meel.
_____________________________________________________________________
Vervang zelfrijzend bakmeel door gewone bloem + bakpoeder:
En mocht je bijvoorbeeld geen zelfrijzend bakmeel in huis hebben, dan kun je het volgende doen: de vuistregel is: gebruik 1 theelepel bakpoeder per 100 gram bloem.
_____________________________________________________________________
Gezonde en glutenvrije cake (vorm van 22 cm):
Voor een gezonde of glutenvrije cake, kun je het bloem ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel of boekweitmeel. Amandelmeel is alleen een beetje ‘ vettig’ dus gebruik dan wat minder boter om te voorkomen dat de cake te ‘nat’ wordt.
- 165 gram boter,
- 200 gram suiker,
- 200 gram amandelmeel*,
- 2 theelepels bakpoeder,
- mespunt zout en
- 4 eieren.
(* of gebruik een 50/50 mengsel van amandelmeel en boekweitmeel.)
_____________________________________________________________________
Fijne cake (22 cm):
Mocht je sowieso minder boter en/of eieren willen gebruiken in je recept voor cakebeslag maken, dan is dat ook mogelijk. Er moet dan wel wat extra vloeistof (bijvoorbeeld melk) worden toegevoegd, omdat de cake anders te droog wordt. Dit wordt ook wel een’ fijne cake’ genoemd:
- 150 gram boter,
- 200 gram suiker,
- 200 gram zelfrijzend bakmeel,
- mespunt zout,
- 3 eieren,
- 70 ml melk.
_____________________________________________________________________
En uiteraard kun je ook diverse smaakmakers toevoegen tijdens het cakebeslag maken bijvoorbeeld:
Chocolade cake:
Voeg 2 eetlepels cacaopoeder en 2 eetlepels fijngehakte purechocolade toe aan het beslag.
Marmercake:
Schep de helft van het cakebeslag in de vorm. Roer door de andere helft 2 eetlepels cacaopoeder, en strijk dit bovenop het cakebeslag. Gebruik een mes om een paar lange strepen te trekken door het beslag.
Citroen cake:
Voeg 1 eetlepel citroenrasp (uit een potje) en/of 1 theelepel geraspte citroenschillen toe aan het beslag.
Pompoen cake:
Voeg 3 eetlepels geroosterde pompoen puree + 1 eetlepel pumpkin spice kruiden aan het beslag.
Esma Dunya
Hallo Betsy,
Dit is het makkelijkste recept ooit voor een cake!! Eindelijk een onthoudbare overzicht van de ingrediënten. Super bedankt.
Vio
als je poedersuiker gebruikt (in de koffiemolen malen de 200 g) in plaats van de gewone suiker krijg je dubbel zoveel beslag!!!
marielle
Super recept!
Doe er zelf ook nog appelpartjes met kaneel doorheen heerlijk!!!
bedankt
Fatemeh
Heerlijke cake gebakken! Dankjewel!
Betina Oostveen
Super! Er is altijd wel een excuus voor cake bakken 🙂
Eet smakelijk!
Fatemeh
Ik had wat rozijntjes toegevoegd deze keer aan het beslag, maar die zijn erg hard geworden. Wat doe ik verkeerd?
Betina Oostveen
Hi Fatemeh,
je kunt een volgende keer de rozijntjes eerst even wellen in warm water. Die zuigen zicht dan vol en houden het beter uit in een warme oven. Dit doe ik overigens met vrijwel alle ‘gedroogde’ fruitsoorten die ik wil gebruiken in cakebeslag.
Roxy
Kijk daar heeft iedereen wat aan. Echt top! Ik ben helemaal geen “bak mens”, maar met deze standaards kan ook ik eindelijk een cake maken die lukt. Ik heb de melk vervangen door kokosmelk en chocolade toegevoegd. Hij staat nog af te koelen, maar hij ziet er super goed uit. Thanks!
Liefs,
Roxy
Betina Oostveen
Hi Roxy,
dank je wel en dat vind ik altijd leuk om te horen. Goed dat jullie hier nu zelf ook lekker mee aan de slag kunnen gaan. Daar doe ik het voor! Groetjes Betty
Jakob
Hoe komt het dat de cake altijd scheurt . Ik zelf heb alle varianten al geprobeerd .stuk bak folie de eerste half uur.alminium folie maar niets help. Oven standen dan 140 160 gr
Maar het blijft het zelfde
Betina Oostveen
Hi Jacob,
dat heeft te maken met het feit dat het cakebeslag gedurende het bakken nog steeds aan het rijzen is. De bovenkant ‘stolt’ vrij snel, maar is ook de laatste plek waar het deeg naartoe kan uitschuiven tijdens het rijzen. Dus scheurt het letterlijk uit zijn voegen. Met brood of brownies in een bakblik is dit idem. Een lagere temperatuur kan helpen het effect verminderen, maar zal het niet 100% oplossen.
Ik stoor mij er ook niet (meer) aan. Het hoort er gewoon bij. 🙂
inge
het betekent dat de cake mooi gerezen is. in Engeland word je cake afgekeurd als hij niet die typische barst heeft. Fabriekscake is erg mooi keurig rechthoekig, omdat dat zo in de doos dan perfect past voor transport.
Aad.Arnouts
De gemiddelde baktijd van een cake is plm 5 a 6 kwartier, plaats bovenin de oven altijd een bakplaat gedurende de eerste 3 tot 4 kwartier hierdoor kan de cake rustig bakken zonder dat de bovenkant door de warmte te snel bakt / dichtschroeit en vervolgens openbarst, verwijder de bakplaat zodra het beslag gelijkmatig aan de bovenzijde van het bakblik is en bak de cake verder op kleur.
Job
Voor hoeveel personen zijn die eerste cakejes?
Betina Oostveen
Hi Job,
welke cakejes bedoel je? In dit artikel geef ik namelijk recepten voor een rechthoekige standaard cakevorm van 22 cm.
(of 28 cm lang indien dit erbij vermeld staat). In principe reken ik altijd op 12 mooie plakken cake uit de standaard vorm, dus 12 personen.
Ellen
Als je na het mixen het zelfrijzend bakmeel toevoegt en dit erdoor spatelt hoef je dat dan niet meer te mixen
Betina Oostveen
Hi Ellen,
het is het een of het ander. Ik geef de voorkeur aan met de hand spatelen, want dan hou ik mijn cakebeslag lekker luchtig. Maar even kort doormixen mag ook hoor. Groetjes!
Joanne
Bedankt voor je glutenvrije versie!!
Betina Oostveen
Graag gedaan hoor! En geniet er lekker van!
Lisbeth
Hoe maak je een vochtige cake dat vind ik lekkerder
Betina Oostveen
Hi Lisbeth,
je kunt in principe het basis recept voor cake aanhouden,
maar dan bijvoorbeeld zo 1-2 eetlepels melk er extra aan toevoegen en het cakeblik afdekken met zilverfolie tijdens het bakken.
Ook kun je de baktijd iets verkorten, zodat de cake net aan gaar is zeg maar.
Ik hoor graag of het naar wens gelukt is?
Groetjes, Betty
Wendy
Wat een super recept!
Ik zou graag op basis van het cake recept een cake willen bakken met alleen nog banaan er door (er liggen nog 3 rakkers in de fruitschaal die niemand meer wil opeten )
Maar ik kan nergens vinden welke ingrediënten ik moet aanpassen als ik er 2 of 3 geprakte bananen in wil verwerken.
Vind genoeg recepten voor bananenbrood maar ik wil eigenlijk als basis een cake, hoe pas je de ingrediënten aan, of doe je de banaan er gewoon bij in?
Alvast bedankt voor je antwoord!!
Groetjes Wendy
ericksson
welke oven temperatuur hou jij aan bij de tulband cake ?!? de verhoudingen daar zijn 300-300-300….. gooi jij de oven dan op 180 ipv 150 ?
mvg
Ericksson
Betina Oostveen
Hi Erick,
gewoon dezelfde temperatuur hoor. ANders verbrand je cake of wordt te droog.
een tulband ring is ook wat nauwer qua formaat dan een vierkant cakeblik , dus wordt evenredig en op tijd gaar.
Lielau
ik heb een vraagje over het cakerecept tulband. Als je de suiker, de boter en het zout 10 minuten hebt gemixt moet je daarna een voor een de eieren bijvoegen. Hoe lang moet je nog mixen nadat de eieren zijn toegevoegd.
Betina Oostveen
Hi LieLau,
je blijft door kloppen tot de eieren, een voor een, opgenomen zijn. Daarna ga je naar de volgende stap.