Denk je aan een High Tea? Dan denk je uiteraard aan scones! Dit heerlijke Britse broodje maak ik met behulp van karnemelk en gist en daardoor is het resultaat wat luchtiger als menig andere scones.
Scones kunnen zowel warm als koud worden gegeten en worden uiteraard geserveerd met jam en clotted cream. En traditioneel schenken we er nog een kop thee bij..
Recept voor Traditionele Scones met gist:
(high tea – voor ca. 15 stuks)
Ingredienten:
- 250 gram bloem (+extra),
- 3 theelepels bakpoeder,
- mespuntje zout,
- 2 eetlepels suiker,
- 60 gram (zachte) boter,
- 2 theelepels gedroogde gist,
- 50 ml karnemelk,
- 3 eieren,
- Optioneel: 50 gram gewelde rozijnen of krenten, uitgelekt.
Bereidingstijd: 20+15 minuten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200 graden / 180 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Voeg de suiker en de boter toe, en prak met een vork de boter fijn. De bloem wordt nu een beetje kruimelig.
- Los de gedroogde gist op in 1 eetlepel lauw/warm water (het wordt een soort pasta).
- Klop in een aparte kom 2 eieren los, en voeg de karnemelk en de gistpasta toe: meng goed door.
- Giet dit ‘natte’ mengsel al roerende bij de ‘droge’ ingrediënten, en kneed het geheel met 1 hand of vork door.
- Bestuif het aanrecht met flink wat extra bloem en kneed het deeg nog een beetje door (tot het niet meer plakt). Je kunt aan deze stap ook eventueel de gewelde rozijnen of krenten toevoegen en meekneden.
- Rol met een deegroller uit tot een lap van 1 cm dik. Gebruik een glas of uitsteekvormpje om hier rondjes van 5-6 cm uit te steken, en leg deze op de bakplaat.
- Klop het laatste ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van het deeg met een kwast.
- Bak de scones in 15 minuten af in de oven en laat vervolgens een klein beetje afkoelen.
- Snijd de scones doormidden en serveer met Jam en clotted cream.
Bon appétit!
Bij mij blijven de scones plat….. Ze rijzen niet…. Enig idee hoe dat kan? Kleur is prima, maar ze blijven net zo plat als wanneer ik ze uit heb gestoken…??
Hi Miriam,
dat kan meerdere redenen hebben, vrees ik. Bij bakken is het van belang dat alle ingredienten kamer temperatuur hebben, dus ook de boter en de melk.
En als je de gist aan hebt gemaakt met de koud of te heet water dan verliest het ook zijn werking. Werk dus altijd met lauw warm water.
Zoals je op mijn foto’s kunt zien rijzen de scones bij ons wel goed.
In ieder geval succes en ik hoop dat het een volgende beter gaat.
groetjes, Betty
Perfect recept! Ze staan nu in de oven, het worden echt beauties! Dank je wel voor dit recept!
Groetjes,
Lotte
graag gedaan! Enjoy!
Dank je wel voor het recept
Bij mij zijn de scones met gist goed gelukt
We gaan er zo dadelijk van genieten
Heb bij het deeg studentenhaver bij gevoegd