Print

Recept: Traditionele Scones

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor traditionele Britse scones maak je in een handomdraai klaar! Er komt geen gist, uitgebreid kneden of urenlang rijzen van het deeg aan te pas. Je zet deze high tea broodjes in nog geen half uur op tafel. Maar iets zegt me dat ze het tijdens het weekend ontbijt ook uitstekend zullen gaan doen!

Ingredients

Scale
  • 2 grote eetlepels KOUDE roomboter
  • 140 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel suiker (optioneel)
  • ½ theelepel zout
  • 120 ml KOUDE melk
  • 1 eetlepel melk bestrijken
  •  

Extra:

  • grove rasp
  • bakpapier
  • houten lepel
  • koekjes uitsteker 56 cm diameter

Instructions

  1. .Rasp de roomboter met behulp van een grove rasp boter. Plaats op een bordje of kommetje en zet die minimaal 15 minuten in de diepvries.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden (220 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Stop de bloem, bakpoeder, (suiker) en zout in een kom en meng goed door elkaar heen.  Voeg vervolgens de ijskoude boter toe en kneed, of eigenlijk wrijf, met je vingers tot een licht kruimelig deeg. 
  4. Schenk dan de ijskoude melk erbij en roer met een houten lepel tot een zacht (beetje nat) deeg. 
  5. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en schep hier het deeg op.  Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg steeds dubbel in plaats van te kneden. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer. Druk het deeg vervolgens in een rechthoekige plak van ongeveer 15 bij 10 cm (dat is circa 2 cm dik).
  6. Gebruik de uitsteker om vervolgens rondjes uit het deeg te drukken. Niet draaien, maar echt in een keer drukken. Leg de rondjes scones deeg voorzichtig op een bakplaat. Probeer totaal 10 stuks er uit te krijgen. Je restjes deeg pak je bij elkaar, vouw het deeg weer 4 – 5 keer, tot een rechthoekige plak en steek van het restant deeg nog één of twee scones uit.
  7. Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de traditionele Britse scones direct of afgekoeld.

Eet smakelijk!

Notes

In het oorspronkelijke recept van Andrea wordt geen suiker gebruikt. Ik voegde deze wel toe om de smaak van het deeg wat meer in balans te brengen ivm het zout.