• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Traditionele Scones

Traditionele Scones

25 mei 2021 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Jump to Recipe

Dit recept voor traditionele Britse scones maak je in een handomdraai klaar! Er komt geen gist, uitgebreid kneden of urenlang rijzen van het deeg aan te pas. Je zet deze high tea broodjes in nog geen half uur op tafel. Maar iets zegt me dat ze het tijdens het weekend ontbijt ook uitstekend zullen gaan doen!

Traditionele Britse Scones maken

Denk je aan een High Tea? Dan denk je uiteraard ook aan traditionele scones maken! Deze heerlijke Britse broodjes zet je echt in een handomdraai op tafel. En ik zeg hier met nadruk broodjes want traditionele Britse scones zijn namelijk niet heel zoet. Scones kunnen zowel warm als koud worden gegeten en worden uiteraard geserveerd met roomboter, aardbeien jam of een lekkere romige clotted cream. Ze worden traditioneel geserveerd tijdens de afternoon tea, eventueel met nog wat sandwiches en andere zoete versnaperingen. Maar ik wil je bij deze vast waarschuwen want van deze fijne scones blijf je eten!

Engeland is de bakermat voor high tea’s en eten van scones! Tijdens een citytrip naar London is een afternoon tea bij The Ritz dan ook een aanrader!

Recept traditionele scones maken © bettyskitchen.nl
Recept traditionele scones maken © bettyskitchen.nl

Lichte en zachte scones maken

Het gemakkelijke recept voor deze zachte Britse broodjes is afkomstig van de website ByAndreaJanssen.nl. Deze maand doe ik namelijk weer mee met de foodblogswap en kook daarbij een recept van iemand anders! Dankzij haar beschrijving en tips kon ik in een mum van tijd deze lichte en zachte scones maken. Zelf heb ik alleen nog 1 eetlepel suiker toegevoegd aan het deeg omdat ik ze anders iets te ‘zoutig’ vond, maar ze zijn gewoon super lekker! Op Andrea’s website kom je overigens nog veel meer lekkere high tea recepten tegen hoor! Van belegde ‘sandwiches’ tot diverse (weekendbrunch) bakrecepten. Dus neem hier zeker even een kijkje als je wat inspiratie op wilt doen!

Recept traditionele scones maken © bettyskitchen.nl

Nog meer high tea broodjes om van te smullen

Niet alleen deze traditionele scones zijn om van te smullen hoor! Wij hebben nog veel meer lekkere recepten om van te genieten tijdens een high tea of afternoon tea. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze 3x High Tea sandwiches ? Daarnaast zijn hartige kaas broodjes ofwel hartige scones met kaas ook een aanrader voor bijvoorbeeld een kopje soep. Deze verrukkelijke blueberry muffins met krokante topping zijn bedoeld om je high tea aan te vullen met nog meer lekkers. Maar ook lekker om te maken: deze super snelle Lemonade scones met slechts 4 ingrediënten!


Print

Recept: Traditionele Scones

Recept traditionele scones maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept voor traditionele Britse scones maak je in een handomdraai klaar! Er komt geen gist, uitgebreid kneden of urenlang rijzen van het deeg aan te pas. Je zet deze high tea broodjes in nog geen half uur op tafel. Maar iets zegt me dat ze het tijdens het weekend ontbijt ook uitstekend zullen gaan doen!

  • Author: naar recept van ByAndreaJanssen.com
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 10 – 12 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 grote eetlepels KOUDE roomboter
  • 140 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel suiker (optioneel)
  • ½ theelepel zout
  • 120 ml KOUDE melk
  • 1 eetlepel melk bestrijken

Extra:

  • grove rasp
  • bakpapier
  • houten lepel
  • koekjes uitsteker 5 – 6 cm diameter

Instructions

  1. .Rasp de roomboter met behulp van een grove rasp boter. Plaats op een bordje of kommetje en zet die minimaal 15 minuten in de diepvries.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden (220 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Stop de bloem, bakpoeder, (suiker) en zout in een kom en meng goed door elkaar heen.  Voeg vervolgens de ijskoude boter toe en kneed, of eigenlijk wrijf, met je vingers tot een licht kruimelig deeg. 
  4. Schenk dan de ijskoude melk erbij en roer met een houten lepel tot een zacht (beetje nat) deeg. 
  5. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en schep hier het deeg op.  Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg steeds dubbel in plaats van te kneden. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer. Druk het deeg vervolgens in een rechthoekige plak van ongeveer 15 bij 10 cm (dat is circa 2 cm dik).
  6. Gebruik de uitsteker om vervolgens rondjes uit het deeg te drukken. Niet draaien, maar echt in een keer drukken. Leg de rondjes scones deeg voorzichtig op een bakplaat. Probeer totaal 10 stuks er uit te krijgen. Je restjes deeg pak je bij elkaar, vouw het deeg weer 4 – 5 keer, tot een rechthoekige plak en steek van het restant deeg nog één of twee scones uit.
  7. Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de traditionele Britse scones direct of afgekoeld.

Eet smakelijk!

Notes

In het oorspronkelijke recept van Andrea wordt geen suiker gebruikt. Ik voegde deze wel toe om de smaak van het deeg wat meer in balans te brengen ivm het zout.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Recept traditionele scones maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze Traditionele Scones!

Category: Deeg recepten, High Tea Recepten Tags: bakpoeder, bloem, boter, Britse keuken, brood, eieren, Foodblogswap, gist, jam, Kaas, karnemelk, rozijnen, scones, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Bananencake met pindakaas en kokos
Volgend bericht: Zelf popcorn maken in de pan »

Lees Interacties

Reacties

  1. Betina Oostveen

    11 november 2014 om 8:57 pm

    Hi Miriam,

    dat kan meerdere redenen hebben, vrees ik. Bij bakken is het van belang dat alle ingredienten kamer temperatuur hebben, dus ook de boter en de melk.
    En als je de gist aan hebt gemaakt met de koud of te heet water dan verliest het ook zijn werking. Werk dus altijd met lauw warm water.
    Zoals je op mijn foto’s kunt zien rijzen de scones bij ons wel goed.
    In ieder geval succes en ik hoop dat het een volgende beter gaat.
    groetjes, Betty

    Beantwoorden
  2. Lotte

    26 mei 2021 om 10:15 am

    Perfect recept! Ze staan nu in de oven, het worden echt beauties! Dank je wel voor dit recept!

    Groetjes,

    Lotte

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      26 mei 2021 om 10:55 am

      graag gedaan! Enjoy!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee