Vandaag deel ik een overheerlijke vegetarische en winterse maaltijd met jullie. Ik maakte namelijk deze risotto met rode bietjes en mozzarella. Een heerlijke combinatie, want bietjes en kaas gaan sowieso heel goed samen, maar dit gerecht brengt ook meteen wat kleur op tafel!
Fan van Risotto recepten
Kun jij ook geen genoeg krijgen van risotto? Ik in ieder geval niet en ik bereid er het liefst iedere week wel een pan mee. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze Risotto met uien en Port met een Franse twist en deze Champignonrisotto uit de oven. Need I say more…? 😉 Deze risotto met geroosterde rode bietjes is een heerlijke variatie voor je favoriete risotto recepten. Daarnaast is een bolletje mozzarella een leuk alternatief voor de veelal gebruikte Parmezaanse kaas in risotto. Als je de mozzarella kort verwarmt in de pan met risotto dan krijg je heerlijke ‘string cheese‘ :-). Betty heeft zelfs een hele tutorial video gemaakt voor de perfecte risotto maken!
Risotto met rode bietjes maken
Wist je dat rode bietjes overigens hartstikke gezond zijn? Ze bevatten veel voedingsstoffen, maar juist weer weinig calorieën, dus dat is weer mooi meegenomen. De rode kleurstoffen betalaïne en betanine bevatten bovendien heel veel antioxidanten. En heb je een bietje over, dan voeg je die gewoon toe aan een smoothie de dag erna. Lekker en gezond! Deze risotto met rode bietjes heeft een verrukkelijke smaak, want rode bieten, spinazie en kaas combineren altijd heel goed samen! En de liefhebber van een beetje extra eiwitten bij de maaltijd kan er nog voor kiezen om het geheel af te toppen met een gepocheerd eitje. Eet smakelijk in ieder geval!
Recept: Risotto met geroosterde bietjes en mozzarella
Deze vegetarische risotto met rode bietjes en mozzarella is om van te smullen! Een heerlijke combinatie, want bietjes en kaas gaan sowieso heel goed samen, maar dit gerecht brengt ook meteen wat kleur op tafel! Lekker op smaak gebracht met salie en oregano.
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Voor de geroosterde bietjes:
- 300 gram rauwe, rode bietjes *
- 2 el. olijfolie *
- 1 el. balsamico-azijn *
- 1 el. uienpoeder *
- 2 takjes verse Italiaanse kruiden (ik gebruikte salie en oregano)
Voor de risotto:
- 50 gram pijnboompitten
- 1 grote witte ui
- 3 teentjes knoflook
- 100 gram risotto rijst
- 50 ml. droge, witte wijn
- 100 gram bladspinazie (diepvries)
- 500 ml tuinkruiden bouillon
- 1 bol buffelmozzarella
- 2 takjes verse Italiaanse kruiden (ik gebruikte salie en oregano)
- Peper en zout naar smaak
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Schil de bietjes en snij ze in kleine blokjes van 1x 1 cm. Schep ze in een ovenschaal goed om met de olijfolie, balsamico-azijn, Italiaanse kruiden (verknipt) en het uienpoeder. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven voor 45 minuten. Tussendoor schep je de geroosterde bietjes 2-3 keer om.
- Verwarm ondertussen een koekenpan zonder olie op medium vuur. Rooster hierin de pijnboompitten tot ze licht kleuren. Schep daarna uit de pan en laat afkoelen.
- Snij de ui en knoflook zeer fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens de risotto toe aan de pan en roer goed door zodat de olie goed vermengd met de rijst. Na een minuutje blus je af met de witte wijn en laat het vocht al roerende opnemen door de rijst.
- Leg de (bevroren) spinazie blokjes in de pan en voeg een scheutje bouillon toe. Laat het geheel op medium vuur rustig inkoken, blijf regelmatig roeren – en voeg weer een nieuw scheutje bouillon toe zodra het geheel een beetje te droog kook. Dit herhaal je totdat alle bouillon op is. Voeg bij de laatste ronde de rest van de (verknipte) verse kruiden toe.
- Draai nu het vuur uit en scheur de mozzarella in stukken boven de pan. Plaats de deksel op de pan en laat 5 minuten staan om de kaas wat te laten smelten.
- Je kunt (een deel van) de bietjes door de risotto scheppen of apart er bovenop serveren; aan jou de keuze. Roer de risotto in ieder geval een laatste keer goed door en verdeel over twee diepen borden. Bestrooi met de pijnboompitten en serveer direct! Heerlijk met een gekookt of gepocheerd eitje on top!
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
* Variatietip: Je kunt er ook voor kiezen om de rode bieten te vervangen door 250 gr voorgekookte rode bieten. Stap 1 van de bereidingwijze kun je in dat geval helemaal overslaan. Snijd de rode bieten in blokjes van 1×1 cm en marineer in een kommetje met slechts 1 tl balsamico azijn en voeg ze toe bij stap 7.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze risotto met rode biet en mozzarella wilt gaat maken!
Jacqueline Mouris
Ongelooflijk lekker. Smaken zo mooi op elkaar afgestemd. Restaurant waardig. Heerlijk en deze komt absoluut in mijn favoriete lijstje!
Betina Oostveen
Dit is heel leuk om te horen! dank je wel!
Marjet Gunning
Heerlijke risotto en onverwacht fris van smaak. De in de oven gebakken bietjes krijgen een verfijndere smaak. Gekookt zijn ze een beetje weeïg. In deze risotto zit geen parmezaanse kaas en daarom is hij denk ik veel lichter. De hoeveelheden kunnen wel door de helft! Ik maakte net een pan voor 2 personen, maar die hoeveelheid is genoeg voor 4.
Frank
Heerlijk, vanwege de herfst heb ik de groentebouillon gemengd met paddenstoelenbouillon.
Betina Oostveen
wat een goed idee!