Ben jij liefhebber van kaas? Deze gebakken ricotta met groene groenten is een overheelijke maaltijd voor deze Meatless Monday! Ik durf je te garanderen dat je een stuk vlees niet zult missen. Maar blij verrast zult worden door dit recept.
Gebakken ricotta uit de oven maken
Vegetariers eten wel vaker een stuk kaas bij het avondeten, in plaats van een stuk vlees! En deze in de oven geroosterde ricotta is een Italiaans recept om van te smullen! Ik had nooit gedacht dat zo’n gebakken ricotta werkelijk waar zo goed zou kunnen smaken, maar was blij verrast met dit recept. Serveer de gebakken ricotta met groene groenten en bijvoorbeeld gebakken aardappels (of frietjes) voor een complete vegetarische maaltijd! Het recept is afkomstig uit de nieuwe (jaarlijkse) receptenboek van Aviko – je weet wel van de diepvries aardappel producten. In samenwerking met chef-kok Wim Ballieu (Balls & Glory restaurant) staan hier overheerlijke recepten met aardappels in. Je kunt het boek hier gratis bestellen (reeds uitverkocht).
Nog meer recepten met groene groenten
Kun jij geen genoegen krijgen van vegetarische gerechten en recepten met lekker veel groene groenten? Ik als zwangere dame heb ook heel veel baat bij deze vitamientjes, dus heb nog een paar aanraders voor je om ook te proberen. Naast dit recept voor gebakken ricotta uit de oven met groene groenten maak je bijvoorbeeld ook deze rijstmuffins met groene groenten. Maar deze hartige taart boordevol groen staat weer garant voor een mooi vega lunchgerecht. Of ga voor iets compleet verrassends als een naan-pizza met brie en groene groenten. Dat wordt lekker genieten dus!
Recept: Gebakken Ricotta met groene groenten
Vegetariers eten wel vaker een stuk kaas bij het avondeten, in plaats van een stuk vlees! En deze in de oven geroosterde ricotta is een Italiaans recept om van te smullen! Serveer de gebakken ricotta met groene groenten en gebakken aardappels voor een feestelijke vegetarische maaltijd!
- Prep Time: 30 minuten
- Cook Time: 30 minuten
- Total Time: 1 uur
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
Voor de gebakken ricotta:
- 500 gram ricotta kaas,
- 1 handje verse basilicum, peterselie en oregano, fijngesneden
- 1 rode peper,
- rasp van 1 citroen,
- 4 eetlepels olijfolie.
Voor de groene groenten:
- 300 gram bimi (asperge broccoli)
- 600 gram oven of airfryer aardappel blokjes (diepvries)
- 100 gram verse spinazie
Voor de doperwten pesto:
- 150 gram doperwtjes, ontdooid en/of uitgelekt,
- 1 sjalotje, fijngehakt,
- 1 teentje knoflook, uitgeperst,
- blaadjes van 1 takje verse munt,
- handje geraspte pecorino kaas,
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge,
- 1 eetlepel sap van de citroen,
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (185 hete lucht). Vet een kleine ronde of ovalen ovenschaal in met 1 eetlepel olie. Meng de ricotta met de gesneden kruiden en spreid evenredig uit over de ovenschaal.
- Halveer de peper, schraap met een theelepel de zaadjes en zaadlijst er uit en zijn het vruchtvlees in stukjes. Verdeel dit over de ricotto, samen met de rasp van de citroen. Dek af met de overgebleven 3 eetlepels olie en bak gedurende 30 minuten in de oven.
- Maak vervolgens de doperwten pesto volgens dit recept klaar en zet apart.
- Bak of stoom de bimi ondertussen beetgaar, dit duurt meestal zo’n 8-10 minuten. En tot slot bak of ‘frituur’ je de aardappelblokjes in de oven of Airfryer!
- Serveer de gebakken ricotta met wat verse spinazie er overheen gestrooid. Uiteraard geef je er ook de bimi, aardappels en doperwtenpesto bij!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Ga je liever zelf aan de slag met aardappel blokjes maken? Schil dan als eerste 750 gram iets kruimige aardappels, halveer ze en kook 10 minuten in water met een snuf zout. Giet af en laat uitdampen. Snijd de aardappels in dobbelsteentjes of partjes, breng op smaak met peper & zout. Hussel om met 2 eetlepels olie en spreid uit over een bakplaat met bakpapier. Bak de aardappels in 20-25 minuten gaar in de oven op 180 graden (165 hete lucht).
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Voor dit recept heb ik het kookboek opgestuurd gekregen van Aviko. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en ervaring. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.
Geef een reactie