Het is weer Meatless Monday en oh my… Deze hartige taart met groene groenten proeft precies zoals hij eruit ziet: jammie! Dit gezonde en frisse voorjaarsgerecht wil je echt uitproberen.
Zoals de naam al zegt zijn er allerlei groene groenten in verstopt, hartstikke gezond dus. Ik moest echt een strenge selectie maken welke groenten ik allemaal in de hartige taart zou verwerken, want er was zoveel mogelijk!
Uiteindelijk heb ik gekozen voor groene asperges, broccoli, verse spinazie, bosui en rucola. En wat tomaatjes ter decoratie, maar die zijn niet groen;) Als je dat lekker vindt of hebt liggen kun je bijvoorbeeld ook nog tuinerwten, doperwten of bleekselderij toevoegen. Of een andere soort salade in plaats van rucola.
Hartige taart bodems
Voor de bodem heb ik hartige taartdeeg gebruikt. Dit kun je kant en klaar in de supermarkt komen. Even vermengen met boter en water en het is klaar. Je kunt ook bladerdeeg gebruiken, daarvan kun je bijvoorbeeld een hele rol kopen in het koelschap van de supermarkt. Deze hartige taartbodem is wat dikker en lekker bros, net waar je zin in hebt!
Wij aten deze hartige taart met groene groenten met z’n tweeën, maar als je er bijvoorbeeld een salade (met de rest van de verse spinazie) of soep bij serveert kan hij ook prima voor 3 personen door. Voeg desnoods nog een extra eitje toe bij de vulling:)
PrintRecept: Hartige taart met groene groenten

- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 55 minutes
- Yield: 2-3 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- Hartige taartbodem (check de gebruiksaanwijzing, waarschijnlijk heb je ook 50g. boter en water nodig hiervoor)
- 4 eieren
- 200 gram cottage cheese
- 10 groene asperges
- Een halve broccoli
- 2 bosuitjes
- 3 cherrytomaten (voor de garnering)
- 50 gram verse spinazie
- Een handje rucola
- 10 gram gedroogde Parmezaanse kaas (poeder)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el. paneermeel
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie/boter om in te vetten
Benodigheden:
- Quichevorm/ springvorm, net wat je hebt liggen
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Bereid het deeg van de bodem volgens de gebruiksaanwijzing. Vet de vorm in met wat boter of olie en rol het deeg erin uit. Verdeel de paneermeel over de bodem.
- Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur om de asperges en broccoli in te koken. Schil de groene asperges licht met een dunschiller en snij max. 1 cm. van de onderkant. Snij de broccoli in kleine stronkjes. Zodra het water kookt voeg je de groenten toe en deze kook je voor max. 3 minuten. Giet de groenten af en zet even apart.
- Klop de eieren los in een kom en roer de cottage cheese erdoorheen. Pers de knoflook uit boven de kom en voeg een snuf zout en peper toe.
- Snij de bosui in dunne ringetjes en de verse spinazie wat fijner. Leg de spinazie op de bodem van de hartige taart. Roer de bosui door het eimengsel en verdeel dit over de spinazie in de vorm. Zorg dat het goed verdeeld is. Verdeel vervolgens de broccoli en asperges over de taart. Halveer de cherrytomaten en leg deze op de taart ter garnering.
- Plaats de hartige taart voor 30 minuten in het midden van de oven. Na de 30 minuten haal je de hartige taart uit de oven, strooi je de Parmezaanse kaas er overheen en plaats je hem nog terug voor 10 minuten.
- Zodra de hartige taart met groene groenten klaar is, verdeel je de rucola er overheen. Klaar om te serveren!
Bewaartip: als je een punt van deze hartige taart met groene groenten over hebt, bewaar deze dan vooral voor de lunch de dag erna! Heerlijk om koud te eten, of even op te warmen als er een oven in de buurt is.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Jammie, dit moet wel lekker zijn! X
Wij weten wel wat lekker is 🙂