Roze is het nieuwe zwart, zeg maar… Want op dit moment kun je niet om de rabarbers heen! Overal zie je de recepten voorbij komen en ook bij ons thuis komen deze vrolijke roze strengels regelmatig voorbij. Maar speciaal voor de hartige trek of een uitgebreide (weekend) lunch moet je eens deze hartige tarte tatin met rabarber en rode biet proeven.
Hartig recept voor Tarte Tatin met rabarber
Tussen eind maart en juli zijn de rabarbers volop verkrijgbaar in Nederland. Nu komt deze groente regelmatig terug in zoete gerechten, maar ik vond het tijd voor een meer hartig gerecht met rabarber. Gelukkig vond ik dit heerlijke recept voor Tarte Tatin met rabarber en rode biet en geitenkaas crème op de prachtige blog Yellow Lemon Tree blog. De taart ziet er niet alleen fantastisch uit qua kleur, maar de smaken zijn ook perfect uitgebalanceerd met zout, zoet en zuur tegelijkertijd.
Nog meer recepten met rabarber of rode biet
Wie had ooit gedacht dat rabarber en rode biet zo goed hand in hand zouden gaan. Ben jij ook zo dol op deze twee (zoete) ingredienten? Maak er dan niet alleen onderstaande tarte tatin met rabarber en rode biet van, maar probeer gerust ook eens een van deze recepten:
- Flammkuchen met rode biet en geitenkaas (V)
- Wraps met rode bieten falafel (V)
- Risotto met rode bietjes en mozzarella (V)
- Bietenburger met geitenkaas (V)
- Pompoensalade met uienchutey en rode biet.
- Check hier sowieso nog veel meer lekker (zoete) recepten met rabarber.
Recept: Tarte Tatin met rabarber en rode biet
Ingredients
Ingrediënten korstdeeg:
- 200 gram bloem,
- 125 gram koude boter, in blokjes,
- 1 groot ei (L),
- 3 el koud water,
- snuf zout.
Ingrediënten vulling:
- 400 gram rode bieten (circa 2 grote bieten),
- 150 gram rabarber (circa 2 stengels),
- 2 flinke knoflooktenen, in de lengte in plakjes,
- 1 volle eetlepel bruine suiker,
- 2 eetlepels balsamicoazijn,
- 3 eetlepels olijfolie,
- rasp van een halve citroen.
Ingrediënten geitenkaas crème:
- 125-150 gram zachte geitenkaas, (bijvoorbeeld Bettine Naturel),
- 3 eetlepels kwark of crème fraîche,
- cress van bietenkiemen, alfalfa of andere kiemen,
- optioneel: citroenrasp en peterselie.
Extra:
- Oven,
- Quiche vorm (evt. met losse bodem) van 27 cm.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht.
- Boen de bieten goed schoon onder stromend water en snijd de uiteinden af. Halveer de bieten, en snijd vervolgen in plakken van 5 mm breed. Verdeel de bieten over de quichevorm, en besprenkel met olie. Plaats de vorm in de oven en rooster de bieten gedurende 25 minuten.
- Maak ondertussen de rabarber schoon: Snijd evt. droge uiteinde er af, en je kunt de stengels evt. schillen met een dunschiller, om de draden te verwijderen (goede tip voor als je hele brede stengels hebt). Snijd vervolgens de rabarber in stukjes van 2 cm.
- Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakken. Meng deze in een kom met de rabarber, olijfolie, balsamico azijn, suiker, en de geroosterde bieten. Roer goed om, zodat alles bedekt is in balsamico-olie. Kwast de (afgekoelde) quichevorm in met een beetje olie en vergeet vooral de ribbel-rand niet. Rangschik het groente mengsel over de vorm en zorg dat alles goed strak tegen elkaar aan ligt.
- Vervolgens maak je het korstdeeg: Meng de bloem, het zout en de koude boter met je handen (kan ook met de keukenmachine) tot het gaat kruimelen. Voeg het ei toe met het water. Meng met 1 hand tot een samenhangende bal. Bestrooi een werkblad met wat bloem, en rol het deeg uit tot een lap dat in de quichevorm past. Leg de lap bovenop de groente en druk goed aan in de randen. Maak alleen nog een gat in het midden van de taart, zodat de hete lucht er uit kan. Verlaag de oven temperatuur naar 180 graden / 165 hete lucht en bak de taart in 30-35 minuten goudbruin.
- Haal de tarte tatin met rabarer en rode biet uit de oven en laat 10 minuten in de vorm staan. Leg een bord op de vorm en keer de taart om (de bovenkant wordt nu de onderkant).Als er wat stukjes biet of rabarber uit vallen, dan kun je deze rustig weer terugleggen in de taart.
- Bestrooi de taart met de cress of alfalfa, en wat gesnipperde peterselie en citroen schilletjes. Maak een geitenkaascrème door de geitenkaas te verkruimelen (of prakken) en vervolgens los te roeren met de kwark. Serveer deze bij de tarte tatin van rabarber en rode biet.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Tip! Voor een snelle variant kun je (vers) bladerdeeg gebruiken ipv het korstdeeg en dit uitrollen ter grootte van de vorm.

Ziet er héééérlijk uit! En lief wat je schrijft, dankjewel! Maar jij kan er ook wat van hoor. Ik ben deze lente helemaal rabarberfan geworden. Rabarbersiroop is ook erg lekker om te maken of crumble natuurlijk. Eigenlijk is alles met rabarber lekker 😉
Hi Maura,
same here! En dat je het even weet: Dylan, die totaal geen geitenkaas fan is, heeft ook zitten smullen van deze taart en geitenkaascreme. Heerlijk recept!
Groetjes, Betty
Wow! Ziet er zeer goed uit!
En hij smaakt nog beter dan hij er uit ziet 😉
Ik ben DOL op Tarte Tatin! Deze variant wel nog niet uitgeprobeerd… Nog iets uittesten dit weekend 😉
Hi Tamara,
ik ben heel benieuwd wat je er van vindt ?
Groetjes,
Betty
HOLY RHUBARB!! Deze taart is lékker!!!
Mijn God hee… we zijn behoorlijk aangenaam verrast door de smaakexplosie, die alles in zich heeft. Zoet en hartig tegelijk! Zálig!
superleuk om te horen! dank je wel voor je reactie!