• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Tarte Tatin met rabarber en rode biet

Tarte Tatin met rabarber en rode biet

3 juni 2014 Door Betina Oostveen 9 Reacties

Roze is het nieuwe zwart, zeg maar…  Want op dit moment kun je niet om de rabarbers heen! Overal zie je de recepten voorbij komen, en ook bij ons thuis komt dit vrolijke roze stokje regelmatig voorbij. Onder andere in deze hartige tarte tatin met rabarber en rode biet.

Hartig recept met rabarber

Nu komt rabarber vaak terug in zoete gerechten en vond ik dat het tijd werd voor een hartig gerecht met rabarber. Gelukkig vond ik dit heerlijke recept voor een Tarte Tatin met rabarber en rode biet (en geitenkaascrème) en zet ik nu eens iets verrassends op tafel. Check hier sowiezo nog meer lekkere recepten met rabarber.

Tarte Tatin met rabarber en rode biet en geitenkaascrème

Het recept voor deze tarte tatin met rabarber en rode biet komt van de prachtige blog Yellow Lemon Tree . Maura, de dame achter de blog,  komt ook uit Utrecht en heeft een fantastisch gevoel voor fotograferen. Haar foodfoto’s zijn werkelijk prachtig en haast net kleine stillevens. Niet voor niets heeft zij vorig jaar ook de Fair & Delicious fotowedstrijd van Delicious magazine gewonnen. Dus een vermelding om trots op te zijn, en zeker een blog om eens een kijkje te nemen.

Een uitgebalanceerde tarte tatin met rabarber

En laten we het dan ook over de smaak van deze tarte tatin met rabarber en rode biet hebbben. De taart ziet er niet alleen fantastisch uit qua kleur, maar de smaken zijn ook perfect uitgebalanceerd met zout, zoet en zuur tegelijkertijd. En om het compleet te maken serveer je er hooguit nog een simpele salade bij. Het gaat immers om de taart en de rijke smaken die hierbij komen.


Print

Recept: Tarte Tatin met rabarber en rode biet

tarte tatin met rabarber en rode biet
Print Recipe

★★★★★

5 from 1 reviews

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale

Ingrediënten korstdeeg:

  • 200 gram bloem,
  • 125 gram koude boter, in blokjes,
  • 1 groot ei (L),
  • 3 el koud water,
  • snuf zout.

Ingrediënten vulling:

  • 400 gram rode bieten  (circa 2 grote bieten),
  • 150 gram rabarber (circa 2 stengels),
  • 2 flinke knoflooktenen, in de lengte in plakjes,
  • 1 volle eetlepel bruine suiker,
  • 2 eetlepels balsamicoazijn,
  • 3 eetlepels olijfolie,
  • rasp van een halve citroen.

Ingrediënten geitenkaas crème:

  • 125–150 gram zachte geitenkaas, (bijvoorbeeld Bettine Naturel),
  • 3 eetlepels kwark of crème fraîche,
  • cress van bietenkiemen, alfalfa of andere kiemen,
  • optioneel: citroenrasp en peterselie.

Extra:

  • Oven,
  • Quiche vorm (evt. met losse bodem) van 27 cm.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht.
  2. Boen de bieten goed schoon onder stromend water en snijd de uiteinden af. Halveer de bieten, en snijd vervolgen in plakken van 5 mm breed. Verdeel de bieten over de quichevorm, en besprenkel met olie. Plaats de vorm in de oven en rooster de bieten gedurende 25 minuten.
  3. Maak ondertussen de rabarber schoon: Snijd evt. droge uiteinde er af, en je kunt de stengels evt. schillen met een dunschiller, om de draden te verwijderen (goede tip voor als je hele brede stengels hebt). Snijd vervolgens de rabarber in stukjes van 2 cm.
  4. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakken. Meng deze in een kom met de rabarber, olijfolie, balsamico azijn, suiker, en de geroosterde bieten. Roer goed om, zodat alles bedekt is in balsamico-olie. Kwast de (afgekoelde) quichevorm in met een beetje olie en vergeet vooral de ribbel-rand niet. Rangschik het groente mengsel over de vorm en zorg dat alles goed strak tegen elkaar aan ligt.
  5. Vervolgens maak je het korstdeeg: Meng de bloem, het zout en de koude boter met je handen (kan ook met de keukenmachine) tot het gaat kruimelen. Voeg het ei toe met het water. Meng met 1 hand tot een samenhangende bal. Bestrooi een werkblad met wat bloem, en rol het deeg uit tot een lap dat in de quichevorm past. Leg de lap bovenop de groente en druk goed aan in de randen. Maak alleen nog een gat in het midden van de taart, zodat de hete lucht er uit kan. Verlaag de oven temperatuur naar 180 graden / 165 hete lucht en bak de taart in 30-35 minuten goudbruin.
  6. Haal de tarte tatin met rabarer en rode biet uit de oven en laat 10 minuten in de vorm staan. Leg een bord op de vorm en keer de taart om (de bovenkant wordt nu de onderkant).Als er wat stukjes biet of rabarber uit vallen, dan kun je deze rustig weer terugleggen in de taart.
  7. Bestrooi de taart met de cress of alfalfa, en wat gesnipperde peterselie en citroen schilletjes. Maak een geitenkaascrème door de geitenkaas te verkruimelen (of prakken) en vervolgens los te roeren met de kwark. Serveer deze bij de tarte tatin van rabarber en rode biet.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

 

Notes

Tip! Voor een snelle variant kun je (vers) bladerdeeg gebruiken ipv het korstdeeg en dit uitrollen ter grootte van de vorm.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Tarte Tatin met rabarber en rode biet en geitenkaascrème

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Franse keuken, geitenkaas, hartig, knoflook, rabarber, rode bieten, zuur

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Huis de Wiers in Nieuwegein
Volgend bericht: 5x meest bekeken recepten in Mei »

Lees Interacties

Reacties

  1. Maura - YLT

    3 juni 2014 om 9:58 am

    Ziet er héééérlijk uit! En lief wat je schrijft, dankjewel! Maar jij kan er ook wat van hoor. Ik ben deze lente helemaal rabarberfan geworden. Rabarbersiroop is ook erg lekker om te maken of crumble natuurlijk. Eigenlijk is alles met rabarber lekker 😉

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 juni 2014 om 10:11 am

      Hi Maura,

      same here! En dat je het even weet: Dylan, die totaal geen geitenkaas fan is, heeft ook zitten smullen van deze taart en geitenkaascreme. Heerlijk recept!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. Nikki

    3 juni 2014 om 4:25 pm

    Wow! Ziet er zeer goed uit!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 juni 2014 om 10:53 pm

      En hij smaakt nog beter dan hij er uit ziet 😉

      Beantwoorden
  3. Tamara

    4 juni 2014 om 10:18 am

    Ik ben DOL op Tarte Tatin! Deze variant wel nog niet uitgeprobeerd… Nog iets uittesten dit weekend 😉

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 juni 2014 om 2:54 pm

      Hi Tamara,
      ik ben heel benieuwd wat je er van vindt ?
      Groetjes,
      Betty

      Beantwoorden
  4. Marije

    10 juli 2021 om 2:46 pm

    HOLY RHUBARB!! Deze taart is lékker!!!
    Mijn God hee… we zijn behoorlijk aangenaam verrast door de smaakexplosie, die alles in zich heeft. Zoet en hartig tegelijk! Zálig!

    ★★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 juli 2021 om 10:28 am

      superleuk om te horen! dank je wel voor je reactie!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 29 Recepten Met Bietjes Om Je Rode Vingers Bij Af Te Likken! schreef:
    17 december 2018 om 1:52 pm

    […] Een tarte tatin is een taart die op zijn kop gebakken wordt. Traditioneel gebeurt dit met appel, maar Betty van Betty’s Kitchen doet het eens helemaal anders, namelijk met bietjes. Het gerecht wordt hierdoor natuurlijk hartig, maar absoluut niet minder lekker. Het recept voor dit gerecht vind je hier! […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee