• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Spliterwten burgers met blauwe kaas

Spliterwten burgers met blauwe kaas

8 mei 2017 Door Nanda Appelman 3 Reacties

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas. Heel gezond, lekker en voedzaam!

Vegetarische burgers zijn alles behalve saai. Want zeg nou eerlijk, zien deze mooie groene spliterwten burgers er niet fantastisch uit? Buiten het feit dat de burgers ook nog hartstikke gezond en vegetarisch zijn, is het een feestje om dit straks op tafel te zetten!

Spliterwtenburgers op de barbecue

Je kunt deze spliterwtenburgers ook op de barbecue bereiden. Een goede afwisseling voor de zomerse maanden, waar we het vaak toch een stukje ‘gezonder’ proberen te houden. Check ook deze Aziatische Knolselderijburgers die je eenvoudig grilt op de barbecue.

recept vegetarische spliterwten burges met blauwe kaas

Spliterwtenburges zijn Veggie burgers

Groene spliterwten zijn peulvruchten en bevatten daardoor veel eiwitten, vitamine B en vezels. Deze erwten gebruik je in de winter voor Hollandse Erwtensoep (snert), maar in de zomer kun je ze dus prima gebruiken voor bijvoorbeeld deze burgers! Van tevoren dien je de spliterwten eerst in zo’n 30 minuten gaar koken. Houd hier rekening mee bij je bereidingstijd. Maar daarna mag je dan ook lekker genieten van je veggie spliterwten burgers.

Hou je nu absoluut niet van blauwe kaas, gebruik dan een alternatief. Groene spliterwten zijn vrij melig qua smaak dus zoek dan wel een kaas met wat pit, bijvoorbeeld feta of een harde kaas zoals grana padano passen ook perfect bij deze spliterwten burgers. Tip: Maak ook eens deze rode bietenburgers met geitenkaas!


Print

Recept: Spliterwten burgers met blauwe kaas

Print Recipe

Maak eens hamburgers van groente! Deze vegetarische spliterwten burgers met blauwe kaas bak je gewoonweg in een koekenpan of op de barbecue!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram groene spliterwten
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram verse spinazie
  • 40 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Danish Blue)
  • 1 ei
  • 30 gram havermout,
  • 25 gram walnoten,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie of basilicum,
  • peper en zout.

Voor erbij:

  • 2 (volkoren) pitabroodjes of burger buns,
  • 2 eetlepels zuivelspread,
  • 1 avocado,
  • nog wat extra blauwe kaas en/of spinazie,
  • alfalfa of kiemen mix,
  • Olijfolie of kokosolie om te bakken

Benodigdheden:

  • Staafmixer/ keukenmachine

recept vegetarische spliterwten burges met blauwe kaas

Instructions

  1. Kook de spliterwten in 30 minuten gaar in licht gezouten gekookt water. Laat ze vervolgens wat afkoelen. 
  2. Verkruimel de blauwe kaas en doe dit in een kom met de gare spliterwten. Voeg vervolgens het ei, de verse spinazie en havermout toe. Pers de knoflook uit boven de kom en voeg de peterselie en een snuf peper en zout toe. Mix het vervolgens in de keukenmachine of met een staafmixer tot een egaal geheel. Het hoeft geen saus te worden, laat wel wat bite over.  
  3. Breek de walnoten in kleine stukjes en roer dit door het spliterwten mengsel. Als het mengsel nog erg nat is, roer je er nog wat extra havermout doorheen. Dek de kom af en zet voor een half uur in de koelkast. 
  4. Bereid de pitabroodjes of burger buns volgens de gebruiksaanwijzing. 
  5. Als het half uur voorbij is, verdeel je het spliterwtenmengsel in 2 delen en hier vorm je burgers van met je handen of een vorm als je die hebt. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de burgers op de middelhoog vuur aan beide kanten bruin, gedurende 10-15 minuten. Verhit de spliterwten burgers goed omdat er een rauw ei in verwerkt is.
  6. Halveer de broodjes en besmeer de binnenzijde met de zuivelspread. Je kunt nu nog wat extra spinazie in de broodjes stoppen en vervolgens de gebakken spliterwten burgers. Lepel de avocado uit, verwijder de pit en snijd in plakjes. Verdeel een halve avocado over elke burger, top af met eventueel nog wat extra blauwe kaas en de alfalfa. Serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs Nanda

Keywords: burgers, vegetarisch, groenten, spliterwten, peulvruchten, blauwe kaas, avocado

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept vegetarische spliterwten burges met blauwe kaas

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: alfalfa, BBQ Recepten, blauwe kaas, Burgers, groen, groene spliterwten, havermout, healthy, hoofdgerechten, Nanda Appelman, Nederlandse keuken, peulvruchten, pitabroodjes, spinazie, vegetarisch, walnoten

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Monchou Muffins met Kwark
Volgend bericht: Restaurant De LiK (Wolvenplein Gevangenis) Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. Kesveen

    4 januari 2021 om 7:11 pm

    Wat een creatief recept! Zojuist een variant met pitabroodjes ipv hamburgers en de burgers op maatje falafel gemaakt. Ook erg lekker! Ipv spinazie hebben we 2 sjalotjes toegevoegd. Gaan we zeker vaker eten!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 januari 2021 om 12:57 pm

      Super leuk om te horen en dank je wel!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 10 x vegetarische BBQ recepten | Eef Kookt Zo schreef:
    12 november 2019 om 12:38 pm

    […] Zelfgemaakte vegetarische burgers op basis van spliterwten en dan geserveerd op een lekker broodje met blauwe kaas, heerlijk! Bekijk het recept voor spliterwten burgers met blauwe kaas van Betty’s Kitchen >> […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in