Dat de Meatless Monday absoluut niet saai hoeft te zijn bewijst deze Vegetarische bietenburger met appelstroop en geitenkaas volgens mij wel! Geloof mij, als je dit eet mis je echt geen vlees hoor!
Deze vegetarische bietenburger kun je natuurlijk in een koekenpan maken maar ook lekker op de barbecue bereiden als vegetarisch alternatief! De kleurrijke burger gemaakt van rode bieten bevat alle ingrediënten voor een gezonde vegetarische maaltijd: noten, eieren, kaas, lekker veel groenten, havermout en appelstroop voor extra ijzer.

Een vegetarische burger
Toch meer zin een klassiek broodje hamburger? Betty schreef er eerder dit recept voor het maken van het klassieke broodje hamburger voor. Naast een hamburger met vlees kun je er ook een vegetarisch burger voor gebruiken zoals ze beschrijft. Tegenwoordig zijn er lekkere vleesvervangers te vinden in de supermarkt. Ga dan bijvoorbeeld aan de slag met deze groene spliterwerwtenburgers. Of slinger de barbecue aan en maak deze Aziatische knolselderijburgers. Hmmmmmm
Recept: Vegetarische bietenburger met appelstroop en geitenkaas

Deze vegetarische bietenburgers met appelstroop en geitenkaas zijn een mooie groente variant voor hamburgers. Door de kleur lijkt het net echt, maar het wel lekker een beetje zoet door de rode bietjes en appelstroop.
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 60 minutes
- Yield: 2 porties 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 rode ui,
- 1 teentje knoflook,
- 2 eetlepels noten (bijv. mix van pijnboompitten en pompoenpitten),
- 200 gram voorgekookte bietjes,
- 50 gram havermout,
- 1 ei,
- 25 gram geitenkaas (of feta),
- 1 eetlepel appelstroop,
- 2 burger broodjes,
- (kokos)olie,
- Peper en zout.
Voor erbij:
- 50 gram geitenkaas (of feta),
- 2 eetlepels roomkaas,
- 2 eetlepels appelstroop,
- flinke hand rucola of spinazie blad,
- 2 verse vijgen.
Benodigdheden:
- Staafmixer of foodprocessor.
Instructions
- Snij de ui en de knoflook heel fijn. Verwarm 1 el. kokosolie in een kleine koekenpan en bak de ui glazig. Voeg de knoflook en noten in de laatste minuut toe om even mee te verwarmen. Laat het mengsel vervolgens goed afkoelen.
- Rasp de bietjes en doe deze in een kom. Dep droog met keukenpapier. Nog beter: druk de bietjes uit in een bolzeef om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Kluts het ei en voeg deze toe aan de bietjes, samen met het afgekoelde ui-notenmengsel. Mix het mengsel met een staafmixer, niet egaal maar grof zodat er voldoende bite overblijft.
- Verkruimel de geitenkaas en kneed door het mengsel, samen met de appelstroop, een snuf peper en zout en de havermout. Dek het mengsel af en zet voor een half uur apart om te rusten. Op deze manier trekt het vocht in de havermout en krijgt je burger meer binding.
- Na het half uur kneed je het mengsel nog kort door en maak je er 2 bietenburgers van. Druk de burgers goed aan of gebruik een bakring om het mengsel goed aan te drukken. Als het mengsel nog te nat is voeg je wat extra havermout of een beetje bloem toe en laat je het nog even rusten in de koeling om goed op te nemen.
- Verwarm een beetje kokosolie in een koekenpan op middelmatig vuur. Bak de burgers in zo’n 10 minuten aan beide kanten lichtbruin. Plaats een deksel op de pan zodat de burgers goed binnenin verwarmen, er zit immers een rauw ei in verwerkt. Sla deze stap over als je de burgers op de barbecue grilt!
- Tot slot maak je een luchtig kaasmengsel als topping voor je bietenburgers. Stop hiervoor 50 gram feta of geitenkaas in een foodprocessor. Voeg 2 eetlepels roomkaas toe en laat draaien tot je een fluffy creme hebt. Prakken met een vork kan ook, maar is nogal arbeidsintensief.
- Halveer de broodjes en besmeer elk met een eetlepel appelstroop. Verdeel wat rucola of spinazie over de broodjes en plaats de vegetarische bietenburgers er bovenop. Lepel een flinke lepel kaas creme eroverheen. Snijd de vijgen in parten en verdeel bovenop de creme. Dek af met het kapje van het broodje. Serveer direct.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Notes
Houdt er rekening mee dat het rode bieten mengsel voor dit recept 30 minuten moet rusten voordat je de burger kunt maken. Kun je mooi de barbecue opwarmen in de tussentijd! 🙂
Keywords: burgers, groenten, vegetarisch, barbecue

Geef een reactie