Deze pompoen brood lijkt een klein beetje op een cake, maar het is een geweldig ontbijt! Met havermout, amandelmeel, pecannoten en geroosterde pompoenpuree zet je deze in een handomdraai op tafel en die (niet zo heel zoete) roomkaastopping maakt het helemaal af!
Pompoen brood als vega ontbijt
Normaal gesproken vind je hier op een maandag een vegetarisch lunch of diner recept terug. Vandaag doen we het even een tikkeltje anders want het wordt een vega ontbijt of brunch recept! Afgelopen weekend heb ik wat oranje bolpompoenen geroosterd. Zo had ik even een voorraadje pompoenpuree om mijn pumpkin spice latte te kunnen maken. Maar ik bedacht dat een pompoenbrood eigenlijk ook wel een heel lekker recept is om hier te delen. Deze versie is niet zo heel zoet van smaak en kan ook nog als tussendoortje gegeten worden. Maar hij zit wel boordevol eiwitten en vezels, wat hem eigenlijk prima geschikt voor het ontbijt maakt. Oh en hij is ook nog eens glutenvrij! Als dit recept je bevalt heb ik hier ook nog een soortgelijke ontbijtcake met noten en peer voor je! Ik deed er alleen nog een gezoete roomkaas topping bovenop (is optioneel) en die maakt het een hele bijzondere smaakcombinatie om van te smullen. In mijn social media stories vroegen jullie massaal om het recept dus bij deze 🙂
Nog meer overheerlijke recepten met pompoen
We kunnen deze tijd van het jaar natuurlijk niet om de pompoenen heen, maar gelukkig heb ik nog heel wat recepten met pompoen hier op de website staan! Heb je nog wat pompoenpuree over? Maak er dan bijvoorbeeld ook deze pompoen gnocchi met salie boter van! Erg smaakvol en een perfecte najaars pasta gerecht! Maar op de borrelplank doet deze pompoen hummus ook perfect dienst als groente dip! Voor de weekend brunch zijn deze kleine havermout taartjes met pompoen en chocolade een absolute aanrader! Check hier ook 20x pompoen recepten op een rijtje!
Recept: Pompoen brood met roomkaas
Deze pompoen brood lijkt een klein beetje op een cake, maar het is een geweldig ontbijt! Met havermout, amandelmeel, pecannoten en geroosterde pompoenpuree zet je deze in een handomdraai op tafel en die (niet zo heel zoete) roomkaastopping maakt het helemaal af!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 35 min.
- Total Time: 40 minuten + koelen
- Yield: 8 plakken 1x
- Category: ontbijt
- Method: bakken
- Cuisine: Amerikaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 150 gr fijne havermout
- 50 gr amandelmeel
- 2 el gebroken lijnzaad
- 1 tl pumpkin spice kruiden
- 1 tl kaneel
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl bakingsoda
- 0.25 tl zout
- 2 eieren
- 100 gr bruine suiker
- 200 – 250 gr pompoenpuree
- 100 gr maple siroop
- 50 gr zonnebloemolie
- 50 gr pecannoten
Topping:
- 150 gram roomkaas
- 15 gram poedersuiker
- 0.25 tl kaneelextra pecannoten
Extra:
- cakeblik 22–25 cm
- bakspray
- bakpapier
- keukenmachine
- keukenmixer
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Vet het cakeblik in met bakspray en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier
- Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Stop de havermout, amandelmeel, lijnzaad, pumpkin spice kruiden, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Meng goed door elkaar.
- Stop de eieren en de bruine suiker in de mengkom van de keukenmixer. Mix dit met een garde gedurende 4 minuten dik en luchtig. Voeg vervolgens de pompoenpuree, maple siroop en zonnebloemolie toe en meng het geheel gedurende en extra 2 minuten.
- Ondertussen hak je de pecannoten grof. Voeg het bloemmengsel toe aan het eimengsel en klop het geheel kort op lage snelheid door om te vermengen. Zet de mixer uit en spatel de pecannoten er door heen.
- Schep het beslag in het cakeblik en bak gedurende 35 minuten in de oven. Steek er een sateprikker in: als deze er schoon uit komt dan is de cake gaar. Laat hierna 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal uit de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen. (Deze stappen kun je ook een dag van tevoren voorbereiden).
- Klop de roomkaas luchtig met behulp van de keukenmixer met garde. Voeg de poedersuiker en kaneel toe en meng tot een egaal mengsel. Spatel dit over de bovenkant van de afgekoelde cake en top af met wat extra pecannoten.
Eet smakelijk!
Notes
Decoratie tip: Je kunt ook geconfijte sinaasappel maken voor de decoratie. Vul een klein steelpannetje met 200 ml water en 100 gr fijne suiker. Breng dit aan de kook en verlaag daarna het vuur naar lage temperatuur. Snijd een sinaasappel in plakjes van 0,5 – 1 cm dikte. Voeg toe aan de siroop en laat 30 minuten rustig verwarmen. Schep daarna uit de pan en laat opdrogen op een bord (geen keukenpapier!). Leg een paar plakken bovenop de roomkaas.
Bewaartip: dek het pompoenbrood met roomkaas af met folie en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast. Zonder topping kun je de pompoenbrood ook in plakken snijden en invriezen!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze pompoen muffins met roomkaas wilt gaan maken!
Geef een reactie