Print

Recept: Pompoen brood met roomkaas

Deze pompoen brood lijkt een klein beetje op een cake, maar het is een geweldig ontbijt! Met havermout, amandelmeel, pecannoten en geroosterde pompoenpuree zet je deze in een handomdraai op tafel en die (niet zo heel zoete) roomkaastopping maakt het helemaal af!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 40 minuten + koelen
  • Yield: 8 plakken 1x
  • Category: ontbijt
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 150 gr fijne havermout
  • 50 gr amandelmeel
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 1 tl pumpkin spice kruiden
  • 1 tl kaneel
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl bakingsoda
  • 0.25 tl zout
  • 2 eieren
  • 100 gr bruine suiker
  • 200250 gr pompoenpuree 
  • 100 gr maple siroop
  • 50 gr zonnebloemolie
  • 50 gr pecannoten

Topping:

  • 150 gram roomkaas
  • 15 gram poedersuiker
  • 0.25 tl kaneelextra pecannoten

Extra:

  • cakeblik 2225 cm
  • bakspray
  • bakpapier
  • keukenmachine
  • keukenmixer

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Vet het cakeblik in met bakspray en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier
  2. Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Stop de havermout, amandelmeel, lijnzaad, pumpkin spice kruiden, bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Meng goed door elkaar.
  3. Stop de eieren en de bruine suiker in de mengkom van de keukenmixer. Mix dit met een garde gedurende 4 minuten dik en luchtig. Voeg vervolgens de pompoenpuree, maple siroop en zonnebloemolie toe en meng het geheel gedurende en extra 2 minuten.
  4. Ondertussen hak je de pecannoten grof. Voeg het bloemmengsel toe aan het eimengsel en klop het geheel kort op lage snelheid door om te vermengen. Zet de mixer uit en spatel de pecannoten er door heen.
  5. Schep het beslag in het cakeblik en bak gedurende 35 minuten in de oven. Steek er een sateprikker in: als deze er schoon uit komt dan is de cake gaar. Laat hierna 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal uit de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen. (Deze stappen kun je ook een dag van tevoren voorbereiden).
  6. Klop de roomkaas luchtig met behulp van de keukenmixer met garde. Voeg de poedersuiker en kaneel toe en meng tot een egaal mengsel. Spatel dit over de bovenkant van de afgekoelde cake en top af met wat extra pecannoten.

Eet smakelijk!

Notes

Decoratie tip: Je kunt ook geconfijte sinaasappel maken voor de decoratie. Vul een klein steelpannetje met 200 ml water en 100 gr fijne suiker. Breng dit aan de kook en verlaag daarna het vuur naar lage temperatuur. Snijd een sinaasappel in plakjes van 0,5 – 1 cm dikte. Voeg toe aan de siroop en laat 30 minuten rustig verwarmen. Schep daarna uit de pan en laat opdrogen op een bord (geen keukenpapier!). Leg een paar plakken bovenop de roomkaas.

Bewaartip: dek het pompoenbrood met roomkaas af met folie en bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast. Zonder topping kun je de pompoenbrood ook in plakken snijden en invriezen!

Keywords: brood, cake, pompoen, roomkaas, maple siroop