Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze linzen stoofpot met aardappel, wortel, bleekselderij en tomatensaus. Als er een gerecht geschikt is voor donkere, natte winteravonden, dan is het deze vegetarische stoofpot wel. Het is echt een stevige en verwarmende maaltijd voor op de koude dagen.
LInzen als plantaardig alternatief voor vlees
Ik gebruikte voor deze linzen stoofpot (gedroogde) groene linzen, gewoon uit de supermarkt. Die blijven in tact tijdens het stoven en hebben een wat peperachtige smaak. Je hoeft deze linzen van tevoren niet te weken, dus dat scheelt weer tijd – maar check hiervoor altijd even je verpakking voor de juiste bereiding. Linzen zijn heel geschikt als plantaardig alternatief voor vlees, onder andere vanwege hun natuurlijke eiwitten, ijzergehalte, maar ook vitamine B1 en B6. Daarnaast bevatten linzen ook nog eens lekker veel vezels.. Bij Betty’s Kitchen zijn we behoorlijk fan van deze kleine, veelzijdige peulvruchten.
Recepten voor linzen stoofpot en meer
Door de struktuur van linzen en het feit dat ze echt even gekookt dienen te worden, doen ze het perfect in stoofschotels en soepen. Maar naast dit recept voor linzen stoofpot hebben we nog meer lekkers ermee gemaakt. Op deze website vindt je namelijk deze gezonde tomatensoep met (rode) linzen en geitenkaas, en ging ik zelf eerder aan de slag met deze makkelijke mujadara met bruine linzen en rijst. Maar beetgare linzen zijn ook heel geschikt om te verwerken in een salade. Denk bijvoorbeeld aan deze lekkere (groene) linzensalade met spinazie, rode bietjes en blauwe kaas of deze typisch Griekse salade met linzen voor extra eiwitten. Geniet dus heerlijk van deze peulvrucht.
PrintRecept: Linzen stoofpot met aardappel
Deze linzen stoofpot met aardappel, wortel, bleekselderij en tomatensaus is een gerecht geschikt voor donkere, natte winteravonden. Dit vegetarische stoofpotje is echt een stevige en verwarmende maaltijd voor op de koude dagen.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 35 min.
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 250 gram gedroogde groene linzen
- 300 gram vastkokende aardappelen
- 150 gram winterpeen
- 150 gram bleekselderij
- 1 witte ui
- 4 teentjes knoflook
- Sap van een halve limoen
- 3 el. tomatenpuree
- 200 ml. passata
- 1.5 groentebouillonblokje
- 3 takjes verse tijm
- Peper en zout
- 2 el. olie om te bakken
Instructions
- Was de linzen in een vergiet en zet nog even apart. Boen de aardappels en snij in grove stukken (met schil). Ook de wortel snij je in halve plakjes en de bleekselderij snij je fijn. Schil de ui en snij in dunne halve ringen. Pers de knoflook alvast uit.
- Verwarm de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Bak de uien totdat ze glazig worden. Voeg dan de knoflook en tomatenpurree toe en bak kort mee. Vervolgens voeg je ook de passata, groentebouillon en 1 liter water toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Schep dan de linzen en takjes tijm (in z’n geheel) in de pan. Breng weer aan de kook en laat voor 10 minuten zachtjes doorkoken. Na de 10 minuten voeg je ook de wortel, aardappels en bleekselderij toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat de stoof nog eens 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Giet als laatste de limoensap in de pan, en proef de stoof. Voeg naar eigen smaak zout en peper toe. Verwijder de takjes tijm voor het serveren.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van deze vegetarische linzen stoofpot met aardappel.
Geef een reactie