• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Mujadara met linzen en rijst

Mujadara met linzen en rijst

19 november 2018 Door Nanda Appelman Reageer

Voor deze Meatless Monday maakte ik mujadara met bruine linzen, rijst en een frisse salade van komkommer, feta en tomaat. Een eenvoudig, maar voedzaam en smakelijk vegetarisch gerecht.

Mujadara met linzen en rijst maken

De oorsprong van dit gerecht bevindt zich in het Midden-Oosten, waar het eigenlijk gezien wordt als een poor man’s meal. Mujadara met linzen en rijst zijn immers goedkoop en voedzaam. Toch werd ik ook geïnspireerd door een gerecht dat ik regelmatig in Ghana at, namelijk Waakye. En dat komt eigenlijk op hetzelfde neer: namelijk rijst maar dan met zwarte oogbonen.

mujadara met linzen en rijst recept

After work-out gerecht

Een gerecht zoals deze mujadara met linzen en rijst eet ik zelf graag na het sporten. Dan heb ik namelijk bere-trek en dan helpt zo’n voedzame, eiwitrijke maaltijd me om niet naar slechte buikvulling te grijpen. Ik lees wel eens adviezen om niet te eten na het sporten, maar als je er een goede work-out op hebt zitten hebben je spieren echt wel voeding nodig om te herstellen en weer energie op te bouwen.

Print

Mujadara met linzen en rijst recept

mujadara met linzen en rijst recept
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Midden-Oosterse keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 120 gram bruine linzen
  • 2 witte uien
  • Een halve paprika
  • 3 el. gebakken uitjes (kant-en-klaar)
  • 1 uienbouillonblokje
  • 100 gram tzatziki
  • 100 gram feta
  • 1 tomaat
  • Een halve komkommer
  • Boter en olie om te bakken

Instructions

  1. Schil en snij de uien in dunne halve ringen. Verwarm een beetje boter en olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de uitjes voor ongeveer 10 minuten. Ze moeten niet te donker worden, zet het vuur anders zachter.
  2. Was de paprika en snij de zaadlijsten eruit. Snij in blokjes. Als je linzen uit blik gebruikt, spoel deze dan om in een vergiet. Los het blokje uienbouillon alvast op in een halve liter kokend water. 
  3. Voeg de linzen en paprika toe aan de uien en bak kort mee. Vervolgens giet je de bouillon erbij en de rijst. Breng aan de kook en laat het mengsel 15 minuten zachtjes doorkoken. Als alle water oplost voeg je nog iets extra toe. Als er juist water overblijft en de rijst wel gaar is, giet je dit af na de kooktijd.
  4. Tijdens het koken van de rijst maak je alvast de salade voor de mujadara klaar. Snij de tomaat, komkommer en feta in kleine blokjes en schep door elkaar in een kom.
  5. Serveer de Mujadara met linzen en rijst met de gebakken uitjes eroverheen gestrooid en de tzatziki en salade ernaast. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: heb jij na het sporten geen zin om een half uur in de keuken te staan? Dit recept voor Mujadara kun je ook prima van tevoren maken. Bewaar de salade en rijst met linzen apart. Verwarm de rijst met linzen vervolgens na het sporten en je kunt in no-time aan tafel. En heb je nog iets over? Laat je dan inspireren door deze leftover rijstsalade met broccoli.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

mujadara met linzen en rijst recept

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: feta, linzen, Midden-Oosten, Nanda Appelman, tzatziki, uien, vegetarisch, zilvervliesrijst

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « How-to: Pompoen snijden, schillen en roosteren
Volgend bericht: Ontbijt Burrito »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas pavlova met aardbeien en advocaat © bettyskitchen.nl

Paas Pavlova met aardbeien en advocaat

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in