• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Citroentaart met meringue (Tarte au Citron)

Citroentaart met meringue (Tarte au Citron)

23 augustus 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Deze Franse Citroentaart met meringue is een van de favorieten van mijn man. Hij wordt regelmatig als verzoeknummer aangevraagd voor zijn verjaardag en dat snap ik helemaal. Deze Tarte au Citron is namelijk ongeëvenaard als echte citroentaart en smelt gewoon weg op je tong. Niet voor niets al jarenlang een klassieker uit eigen keuken.

recept tarte au citron - Franse citroentaart met meringue © bettyskitchen.nl

Wat is een Franse Citroentaart met meringue?

De Tarte au Citron is een klassieker uit de Franse keuken. De bodem bestaat uit een kwarkdeeg dat blind wordt gebakken. Dan volgt er een romige citroenvulling in het midden en de bovenkant wordt afgetopt met een laag meringue schuim van opgeklopte eiwitten. Zodra je de witte eiwitschuim pieken en knalgele vulling zit dan weet je dat dit de enige echte Franse citroentaart met meringue is.

Meringues zijn gedroogde ‘koekjes’ van opgeklopte eiwitten met suiker. Ze worden in de volksmond ook wel ‘schuimpjes‘ genoemd en worden dus ook gebruikt voor het maken van het bekende Eton Mess dessert als wel een Pavlova taart.

recept tarte au citron - Franse citroentaart met meringue © bettyskitchen.nl
recept tarte au citron - Franse citroentaart met meringue © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere bakrecepten met citroen

Smaakt deze Tarte au Citron jou naar meer? Uiteraard vind je naast deze Franse citroentaart met meringue schuim nog veel meer lekkere bakrecepten met citroen terug op de website:

  • Britse Lemon Poppy Seed Cake
  • Cupcakes met citroen maken.
  • Basbousa doordrenkte griesmeelcake uit het Midden-Oosten
  • Franse Citroen Tartelette’s van TheLemonKitchen
  • Italiaanse Ricotta Taart met citroen en amandelen
  • Italiaanse Limoncello Tiramisu taart
  • Vegan Lemon Cake Balls als tussendoortje

Print

Citroentaart met meringue (Tarte au Citron)

recept tarte au citron - Franse citroentaart met meringue © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De klassieker uit de Franse keuken. Een homemade taart van kwarkdeeg, met een romige citroenvulling en opgeklopte eiwitten on top. Deze taart is een favoriet van velen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minuten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor het kwarkdeeg:

  • 225 gram magere kwark *
  • 225 gram bloem
  • 4 el. zonnebloemolie
  • ½ tl. zout

Voor de citroenvulling:

  • 1 citroen
  • 2 eieren
  • 3 eierdooiers
  • 125 gram fijne suiker
  • 50 gram zachte roomboter

Voor het schuim:

  • 3 eiwitten
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 tl. azijn
  • snufje zout

Extra: 

  • Keukenmixer met deeghaken en garde
  • springvorm 24 cm doorsnede
  • (bakpapier)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius (175 hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Roer in een kom de kwark met bloem, olie en zout door elkaar. Kneed vervolgens met een hand snel tot een soepel deeg. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en vorm een opstaande rand van 1 vingerkootje diepte.
  3. Voor de citroenvulling stop je de eieren + eierdooiers + suiker in de mixerkom. Met de garde mix je dit 5  minuten op middelmatig snelheid zodat de suiker kan oplossen. 
  4. Ondertussen boen je de citroen schoon. Rasp dunnetjes de schil er af. Snijd daarna de vrucht doormidden en pers deze uit. Voeg sap en zeste toe aan de eieren terwijl je blijft kloppen.
  5. Tot slot voeg je, klontje voor klontje, de roomboter toe. Zet daarna de machine uit. Het mengsel zal er wat ‘vlokkerig’ uit zien maar dat is niet erg. Schep de vulling op het kwarkdeeg.
  6. Schuif de springvorm op een ovenrooster en plaats in het midden van de oven. Bak de citroentaart alvast een eerste 30 minuten voor.
  7. In de tussentijd maak je de mixerkom en garde schoon. Tip van Betty: als laatste kun je beiden afnemen met de binnenkant van je uitgeperste citroen om volledig vetvrij te maken. Laat aan de lucht drogen.
  8. Stop de eiwitten in de mixerkom en klop met de garde op middelmatige snelheid gedurende 5 minuten. Voeg dan lepeltje voor lepeltje het poedersuiker toe en eindig met de azijn. Laat de machine nog een extra 5 minuten kloppen voor een mooi, stevig en glanzend eiwit.
  9. Haal de Tarte au Citron uit de oven en verlaag de temperatuur naar 165 graden (150 hetelucht). Schep het eiwitschuim op de taarte en verdeel goed. Gebruik de bolle kant van een eetlepel (of zie notes voor decoratie tips) om zachtjes pieken te slaan en op te trekken in het schuim. Schuif daarna de citroentaart met meringue in het midden van de oven en bak nog een extra 30 – 35 minuten tot het eiwitschuim lichtbruin kleurt.
  10. Neem de citroen taart uit de oven en laat afkoelen. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur. Bewaar deze taart svp niet in de koeling, want dan vormen er suikerdruppels op de meringue.

Bon appétit!

Notes

*Gebruik je VOLLE kwark? Laat dan 3 eetlepels olie achterwege.

DECORATIE TIP: Heb je een spuitzak met kartelmondje in huis? Je kunt het eiwitschuim namelijk ook in de zak scheppen en mooie toefjes of rozetten spuiten met het schuim. Bak hem daarna meteen af volgens recept.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept tarte au citron - Franse citroentaart met meringue © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse Citroentaart met Meringue wilt gaan maken. Tarte au Citron is namelijk verrukkelijk!

recept tarte au citron - Franse citroentaart met meringue © bettyskitchen.nl

Category: Bakrecepten, Taart Recepten Tags: azijn, bloem, citroen, eieren, eiwitten, Franse keuken, kwark, pasen, poedersuiker, roomboter, suiker, zonnebloemolie

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Crème de Marron (Kastanjecrème)
Volgend bericht: NEDERLAND Weekmenu »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee