• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Ricotta taart met citroen en amandel

Ricotta taart met citroen en amandel

21 juli 2021 Door Betina Oostveen Reageer

De cheesecake is natuurlijk wereldwijd beroemd. Maar heb je ook wel eens een Italiaanse kaastaart geproefd? In de Italiaanse keuken is dit een bekend gebak of dessert. Ik maakte dan ook een ricotta taart met citroen en amandel schaafsel om de zomer mee te vieren!

Italiaanse kaas taart maken

In Frankrijk wordt kaas het liefst als dessert gegeten, maar in Italië maken ze er de lekkerste toetjes mee. Van de beroemde tiramisu met mascarpone, koffie en lange vingers, tot deze lauwwarme platte taart met ricotta als basis. Ik at een variant van deze bekende kaastaart voor het eerst tijdens een bezoek aan Rome en heb inmiddels al meerdere variaties hierop gemaakt! Deze versie voor ricotta taart met citroen en amandel schaafsel past perfect bij dit zomer seizoen! Hij is tevens compleet glutenvrij want ik gebruik aardappelzetmeel of maizena in het beslag. En net zoals in Italië kun je deze taart dus (lauw)warm eten.

  • recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl
  • recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl

Wat is ricotta kaas?

Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van schapen- of koeienmelk. Voor het maken van deze kaas wordt wordt eerst melk verwarmd met een stremsel. De wei die boven komt drijven wordt gebruikt om bijvoorbeeld mozzarella van te maken. De overgebleven melk wordt ‘opnieuw gekookt’ en geeft tot slot een kaasje met fijn korrelig structuur. Ricotta is daarom laag in vetgehalte, maar heeft een zachte en beetje zoete smaak.

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met ricotta

Deze zachte kaas is niet alleen geschikt als (mager) broodbeleg of voor het maken van deze ricotta taart met citroen en amandel hoor! Je maakt gerust nog veel meer lekkere recepten met ricotta! Wist je namelijk dat je er ook prima ravioli met spinazie en ricotta van kunt maken? Of gebruik ricotta en citroen lekker op een zomerse pizza! Je kunt deze kaas ook uitstekend gebruiken voor het vullen van een bol courgette! Of maak een heerlijk hartig gerecht van ricotta uit de oven met groene groenten! Ook lekker: maak eens deze Italiaanse kaastaart met sinaasappel en zachte deegkorst! Of gebruik de kaas voor het maken van deze croissants met lemon curd! Oeh la la dat wordt genieten van ricotta!!


Print

Recept: Ricotta taart met citroen en amandel

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze ricotta taart met citroen en amandel is een echt heerlijk zomers taartje! Hij is compleet glutenvrij, want ik gebruik aardappelzetmeel in het beslag. En, net zoals in Italie, kun je deze dus warm eten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 45 minuten.
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 200 gr fijne suiker
  • 2 el vanille suiker
  • 50 gr aardappel zetmeel
  • 3 eieren
  • 750 gr ricotta kaas
  • 1 grote biologische citroen
  • 2 el slagroom
  • (optioneel) 1 tl amandel essence (of amaretto)
  • 3 el amandelschaafsel

Extra:

  • zester of rasp
  • citruspers
  • garde
  • springvorm 24 cm
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht) en plaats een bakje water onderin de oven. Vet de springvorm in (met roomboter of bakspray) en bekleed met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop het fijne suiker, vanille suiker, aardappel zetmeel en eieren in een kom. Kluts dit kort maar krachtig door elkaar.
  3. Voeg de ricotta kaas toe en prak er alvast een beetje doorheen met een vork. 
  4. Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de kom met een zester of rasp. Snijd de vrucht doormidden en pers het sap uit. Je hebt totaal 4 eetlepels sap benodigd (60 ml). Voeg toe aan de kom, samen met de slagroom en amandel essence (of amaretto).
  5. Klop nu het ricotta beslag heel goed door met behulp van een (hand) garde. Alle klontjes moeten er uit zijn. Schenk dan het beslag in de springvorm.
  6. Bestrooi de bovenkant met het amandelschaafsel en plaats de vorm in het midden van de oven. Bak de ricotta taart met citroen gedurende 40-45 minuten. De bovenkant dient lichtbruin te zijn en hij hoort nog een beetje wiebelig te zijn. Laat vervolgens 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens de springvorm te verwijderen. Snijd in punten en serveer direct. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: je kunt de aardappel zetmeel ook een op een vervangen door maizena. Liever geen gewone bloem gebruiken want die neemt iets minder goed het vocht uit de kaas op.

Bewaaradvies: laat de ricottataart eerst volledig afkoelen. Bewaar in de vorm, afgedekt met folie in de koelkast. Je kunt deze kaasttaart dus ook koud eten. Bewaar maximaal 3 dagen in de koeling.

Keywords: taart, kaastaart, cheesecake, ricotta, citroen, amandelen,

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept glutenvrije ricotta taart met citroen en amandel © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse ricotta taart met citroen wilt gaan maken!

Category: Taart Recepten Tags: aardappels, aardappelzetmeel, amandelschaafsel, amaretto, citroen, Glutenvrij, maizena, ricotta, slagroom, suiker, vanille

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hummus Bowl met champignons
Volgend bericht: 20x recepten met burrata »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

5x kidsproof bbq spiesjes © bettyskitchen.nl

5x Kidsproof BBQ spiesjes

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept voor perfecte scrambled eggs maken © bettyskitchen.nl

De perfecte scrambled eggs (roerei)

recept griekse salade met linzen

Griekse salade met linzen

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in