• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Citroen Maanzaad Cake (Lemon Poppy seed)

Citroen Maanzaad Cake (Lemon Poppy seed)

29 juli 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Geniet op een zomerse dag van dit recept voor de bekende en frisse citroen maanzaad cake met citroen glazuur. Citroen en maanzaad passen perfect samen in deze Lemon Poppy Seed Cake en hij past dan ook perfect thuis in deze Engelse vakantieweek op de site!

Witlof roosteren in de oven of barbecue

xxx Maanzaad zijn kleine zwarte zaadjes die een beetje ‘nootachtig’ maar ook beetje zoet van smaak zijn. Het geeft een heerlijke crunch en smaak bij het maken van brood – waar het als topping overheen wordt gestrooid voor het bakken. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij dit recept voor kleine breekbroodjes. Maar maanzaad is ook perfect om te verwerken in zoete baksels en blijkt een perfect paar met citrusvruchten. Ik ging aan de slag met de Britse Lemon Poppy Seed cake waarbij je een citroen maanzaad cake aftopt met een citroen glazuur. De cake is inmiddels wereldwijd bekend en liefhebber van velen.

recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl
recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl
recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl lemon poppy seed cake
recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl

Nog meer bakrecepten met citroen

Smaakt deze citroen maanzaad cake jou naar meer? Citroen en suiker gaan uitstekend samen in deze Lemon Poppy Seed cake maar ook in de bekende Franse tartelettes au citron. Maar deze Italiaanse Ricottataart met citroen en amandelen is ook een aanrader, evenals de limoncello tiramisu taart met lange vingers en mascarpone. Lemoncurd is overigens ook een uitstekend beleg voor scones en kun je tevens gebruiken voor het vullen van cupcakes. Zo zie je maar: je kunt nog veel meer lekkere bakrecepten met citroen maken.

recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl lemon poppy seed cake

Print

Lemon Poppy Seed Cake

recept citroen maanzaad cake © bettyskitchen.nl
Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 60 min
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gr roomboter
  • 200 gr fijne suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 100 ml melk
  • 100 gr Lemon Curd
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 ½ EL maanzaad
  • rasp van 1 citroen

Topping:

  • 150 gr poedersuiker
  • 1 el sap van (halve) citroen
  • 1 el water

Extra:

  • Cakeblik 22–25 cm lengte
  • bakpapier
  • keukenmixer met garde

Instructions

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  1. Verwarm een oven voor op 150 graden / 135 hete lucht. Plaats eventueel een bakje water onder in de oven. Spray de cakevorm in met bakspray (of kwast in met boter). Bekleed de cakevorm met bakpapier en laat dit ‘overhangend’ over de zijkanten hangen.
  2. Klop de boter, suiker en zout gedurende 10 minuten volledig zacht en romig met de keukenmixer op hoge snelheid.
  3. Verlaag de snelheid en voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. Het cakebeslag zal er nu ook steeds witter uit komen te zien. Vervolgens voeg je de melk en lemon curd toe en laat rustig kloppen tot dit vermengd is. Zet daarna de mixer uit.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel , maanzaad en citroenschilletjes toe en spatel dit door het botermengsel.
  5. Vul het cakeblik met het beslag, strijk de bovenkant glad met de spatel en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur (60 minuten). De Citroen-Maanzaad Cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat anders nog een paar minuten langer garen in de oven en doe opnieuw de prikker test.
  6. Haal de cake uit de oven en laat nog minstens 10 minuten afkoelen in de vorm. Til de cake uit de vorm en laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  7. Voor de topping: roer je het poedersuiker los met de helft van de citroensap en water. Is het te droog? voeg dan beetje bij beetje meer van beiden toe. Lepel de glazuur over de afgekoelde cake en laat opdrogen. Decoreer eventueel met flinterdunne plakjes citroen.

Veel succes! Groetjes, Betty

Keywords: cake, bloem, boter, suiker, eieren, citroen, maanzaad, lemon curd

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept citroen maanzaad cake lemon poppy seed cake © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze citroen maanzaad cake wilt gaan maken, beter bekend als Lemon Poppy Seed Cake.

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: bloem, Britse keuken, cake, citroen, eieren, glazuur, lemoncurd, Lente, maanzaad, Pasen, poedersuiker, roomboter, zelfrijzend bakmeel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Carpaccio van gerookte zalm
Volgend bericht: AMERIKA Weekmenu »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in