• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Affogato (espresso met ijs)

Affogato (espresso met ijs)

16 augustus 2016 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Vandaag heb ik een lekker typisch Italiaans dessert voor jullie! De Italianen staan natuurlijk bekend om hun Italiaanse koffie maar ook om ijs, ofwel GELATO. Combineer die twee samen en maak eens een ‘affogato‘ als dessert! Deze espresso met ijs wordt ongetwijfeld je nieuwe favoriet!

Wat is een affogato?

In Italie weten ze wel hoe ze het beste uit twee werelden met elkaar moeten combineren! Weet je niet of je het diner moet afsluiten met een koffie of een ijsje toe? Neem het dan gewoon allebei en vraag om een affogato! Hierbij wordt een bolletje (vanille) ijs simpelweg overgoten met een warme espresso! Al dan niet met een scheutje likeur erbij en soms nog een ‘crunch’ van noten of koekjes maak dit een espresso toetje om van te smullen! Heb jij wel eens affogato geproefd?

Maar met dat bolletje vanille ijs kun je nog veel meer lekkers maken hoor! Check hier maar liefst 5 recepten op een rijtje!

recept voor affogato espresso met ijs © betttskitchen.nl
recept voor affogato espresso met vanille ijs © bettyskitchen
variatierecept 1
recept voor affogato espresso met ijs © betttskitchen.nl
Variatierecept 2

Nog meer lekkere koffie recepten

Hoewel ik een affogato op zijn tijd echt heerlijk vind, zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere recepten met koffie of espresso te bedenken! Check bijvoorbeeld ook eens dit recept voor een klassieke tiramisu! Toch wel het bekendste toetje uit de Italiaanse keuken! Maar deze cappuccino pavlova is ook een echte aanrader! In Griekenland wordt ijskoffie tot the next level verheven door er een bolletje vanille ijs aan toe te voegen! En deze espresso bowl met bananenijs is een overheerlijk zomers ontbijt om mee wakker te worden! Liever een warm ontbijt? Maak dan deze havermout-cappuccino, dat is pure liefde voor mij!


Print

Recept: Affogato (espresso met ijs)

recept voor affogato espresso met ijs © betttskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het recept voor een overheerlijk Italiaanse Ijskoffie. De affogato is namelijk een combinatie van een bolletje ijs dat overgoten wordt met espresso. Je kunt er een scheutje likeur aan toevoegen en uiteraard serveren met een koekje! Probeer het zelf eens uit!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: IJS
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 bolletjes vanille ijs
  • 200 ml sterke espresso
  • optioneel: likeur, zoals Tia Maria

Topping:

  • 2–3 eetlepels gehakte walnoten of pecannoten
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • bakpapier

Instructions

  1. Maak als eerste de topping: verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur en rooster hierin de noten gedurende 2 minuten.
  2. Voeg de suiker (of honing) toe en laat smelten. Roer nogmaals goed om schep uit de pan op een stukje bakpapier.
  3. Schep een bolletje vanille ijs in 4 kommetjes of lage glazen.
  4. Schenk een scheutje likeur op het ijs en verdeel de koffie over de kommetjes
  5. Top af met de gekarameliseerde noten en serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

Affogato variatie recepten:

  • Vervang de Tia Maria likeur door Amaretto. En vervang de krokante noten topping door 4 verkruimelde Amaretti koekjes (bitterkoekjes) en 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel.
  • Vervang de Tia Maria likeur door Grappa of Frangelico. En serveer met 1-2 cantuccini koekjes per glas in plaats van de noten.
  • Vervang de vanille ijs door een bolletje chocolade ijs. Vervang de Tia Maria door kersen likeur en  decoreer met een toef slagroom en verkruimelde chocolade cantuccini koekjes.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor affogato espresso met ijs © betttskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een affogato als dessert wilt maken!

recept voor affogato espresso met ijs © betttskitchen.nl

Category: Drankjes recepten, Nagerechten Tags: alcohol, Glutenvrij, honing, ijs, Italiaanse Keuken, koffie, likeur, noten, pecannoten, suiker, vanille, walnoten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Smoothie Bowl met mango en kokos
Volgend bericht: Markthal in Rotterdam – Vlog »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee