• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Affogato (espresso met ijs)

Affogato (espresso met ijs)

16 augustus 2016 Door Betina Oostveen Reageer

Vandaag heb ik een lekker typisch Italiaans dessert voor jullie! De Italianen staan natuurlijk bekend om hun espresso maar ook ijs. Dus maak heel eenvoudig een affogato!

Wat is een affogato?

In Italie weten ze wel hoe ze het beste uit twee werelden met elkaar moeten combineren! Weet je niet of je het diner moet afsluiten met een koffie of een ijsje toe? Neem het dan gewoon allebei en vraag om een affogato! Hierbij wordt een bolletje vanille ijs simpelweg overgoten met een warme espresso! Al dan niet met een scheutje likeur erbij en soms nog een ‘crunch’ van noten of koekjes maak dit een espresso toetje om van te smullen! Heb jij wel eens affogato geproefd?

  • recept voor affogato espresso met vanille ijs © bettyskitchen
  • recept voor affogato espresso met ijs © betttskitchen.nl

Nog meer lekkere koffie recepten

Hoewel ik een affogato op zijn tijd echt heerlijk vind, zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere recepten met koffie of espresso te bedenken! Check bijvoorbeeld ook eens dit recept voor een klassieke tiramisu! Toch wel het bekendste toetje uit de Italiaanse keuken! Maar deze cappuccino pavlova is ook een echte aanrader! In Griekenland wordt ijskoffie tot the next level verheven door er een bolletje vanille ijs aan toe te voegen! En deze espresso bowl met bananenijs is een overheerlijk zomers ontbijt om mee wakker te worden! Liever een warm ontbijt? Maak dan deze havermout-cappuccino, dat is pure liefde voor mij!


Print

Recept: Affogato (espresso met ijs)

Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: IJS
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 bolletjes vanille ijs
  • 200 ml sterke espresso
  • optioneel: likeur, zoals Tia Maria

Topping:

  • 2–3 eetlepels gehakte walnoten of pecannoten
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • bakpapier

Instructions

  1. Maak als eerste de topping: verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur en rooster hierin de noten gedurende 2 minuten.
  2. Voeg de suiker (of honing) toe en laat smelten. Roer nogmaals goed om schep uit de pan op een stukje bakpapier.
  3. Schep een bolletje vanille ijs in 4 kommetjes of lage glazen.
  4. Schenk een scheutje likeur op het ijs en verdeel de koffie over de kommetjes
  5. Top af met de gekarameliseerde noten en serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

Affogato variatie recepten:

  • Vervang de Tia Maria likeur door Amaretto. En vervang de krokante noten topping door 4 verkruimelde Amaretti koekjes (bitterkoekjes) en 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel.
  • Vervang de Tia Maria likeur door Grappa of Frangelico. En serveer met 1-2 cantuccini koekjes per glas in plaats van de noten.
  • Vervang de vanille ijs door een bolletje chocolade ijs. Vervang de Tia Maria door kersen likeur en  decoreer met een toef slagroom en verkruimelde chocolade cantuccini koekjes.

 

Keywords: Ijs, koffie, noten, likeur, Italie, dessert, espresso

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept voor affogato

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een affogato als dessert wilt maken!

Category: Drankjes recepten, Nagerechten Tags: dessert, ijs, Italiaanse keuken, koffie, pecannoten, vanille, walnoten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Smoothie Bowl met mango en kokos
Volgend bericht: Markthal in Rotterdam – Vlog »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x Klassieke Cocktails
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in