• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Betty's Kitchen

Voor als je van lekker eten houdt!

  • Home
  • Recepten
    • Low Carb Recepten
    • Glutenvrije Recepten
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Soepen
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Pasta
    • Pizza
    • Barbecue & Grill
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Tussendoortjes
    • Koekjes
    • Cake
    • Taart
    • Halloween Recepten
    • How-to en tutorials
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Travel
      • Reisblogs Amerika
      • Reisblogs Engeland
      • Reisblogs Hongarije
      • Reisblogs Nederland
      • Reisblogs Portugal
      • Reisblogs Pretparken
      • Reisblogs Spanje
      • Reisblogs Thailand
    • Overige
  • Contact
    • Over ons
    • Samenwerken?
    • In de Media
    • Jouw recept op Betty’s Kitchen
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube
You are here: Home / Recepten / Drankjes recepten / Cafe Frappe (3x Griekse ijskoffie)

Cafe Frappe (3x Griekse ijskoffie)

6 augustus 2013 Door Betina Oostveen 11 Comments

Cafe Frappe 1_Header-001

Een aantal jaren geleden ging ik een vriendin opzoeken op het Griekse eiland Zakynthos. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Griekse ijskoffie, of zoals de Grieken het noemen: Café Frappé. Werkelijk iedereen op dit eiland, lokale bevolking en toeristen, drinken Cafe Frappe op het terras.

Koffie is sowieso verkwikkend, maar deze ijskoffie uit een cocktail shaker, is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de  Cafe Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen, en sinds dat bezoek aan Zakynthos drink ik zomers niets liever.

Om te beginnen maak je een basis ijskoffie-mix, die vervolgens een hele nacht in de koelkast moet staan om goed af te koelen. Met deze basis koffie-mix kun je vervolgens 3 soorten Cafe Frappe maken, en zo is er voor elk wat wils. Tip! Gebruik het liefst instant-koffie (bijvoorbeeld van Nescafé), omdat deze koffie beter ‘schuim’ aanmaakt dan verse koffie uit een snelfilter apparaat.

>> Wil je ijskoffie maken met een Nespresso apparaat? Check dan hier de kookvideo! <<


cafe frappe dylan-001

Recept voor Cafe Frappe  (3x Griekse ijskoffie):

Ingrediënten basis ijskoffie-mix:  

  • 1 liter water,
  • 20 theelepels/ 7 eetlepels instant koffie en
  • eventueel: 20 theelepels / 7 eetlepels suiker.

Bereidingswijze: 

  • Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
  • Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met folie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.

Deze basis mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast, en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Cafe Frappe  (afhankelijk van welke variant je kiest). Ik wil je adviseren om glazen te gebruiken met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.

Zwarte ijskoffie (Café Frappée):

Cafe Frappe-002Schud 150-200 ml ijskoffie-mix +   een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Schud goed door elkaar en giet  in een hoog glas. Serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker. 

 

 

IJskoffie met melk  (Cafée Frappo Gálo):

Cafe Frappo galo-001Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk +  een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet in een hoog glas en serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.

 

 

IJskoffie met melk en vanille ijs  (Café Frappé Págoe):

Cafe Frappe Pagoe-001Stop 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas. Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een paar ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet dit bovenop de vanille ijs en serveer met een rietje, eventueel wat extra suiker en een ijslepel. 

 

 

Traditioneel geven de Grieken er nog een extra glas water (met ijsblokjes) bij, zodat de Cafe Frappe steeds aangelengd kan worden. Zo kun je extra lang genieten van je ijskoffie, en extra water drinken is altijd goed op warme dagen.

 Groetjes,
Betty

 

Category: Drankjes recepten Tags: Drankjes, Griekse keuken, ijs, koffie, melk, zomer

About Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Previous Post: « Doggy bag in opmars!
Next Post: Hello Fresh box (compleet-vers-weekmenu-box) »

Reader Interactions

Comments

  1. Sanne

    31 maart 2015 at 5:18 pm

    Hoi hoi,

    Ik was op zoek naar ijskoffie recepten en deze is echt super, dankjewel!
    Ik vroeg me af of ik ook rietsuiker of kokossuiker kan gebruiken i.p.v. gewone suiker?
    Ik wil dit gaan drinken ipv gewone koffie maar zou het graag wat gezonder maken!

    Groetjess

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 maart 2015 at 9:31 pm

      Hi Sanne,
      uiteraard kan dat, geen enkel probleem hoor!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. michelle

    7 juni 2015 at 4:57 pm

    In Japan is ijskoffie ook de normaalste zaak van de wereld. Ik werd 20 jaar geleden voor gek verklaard omdat iedereen de gedachte van koude koffie vreemd vond. Nu heeft elk koffiemerk zo onderhand een koude koffie variant in de koelschappen. Dom vind ik dat. Want nu is het opeens hip om ijskoffie te drinken.

    Recept wat enigzins op de Japanse soort lijkt simpeler als alle andere en voor mij het lekkerst.

    Hele sterke koffie, koud laten worden. suikerwater naar smaak en ongeklopte slagroom erover heen. Zodat je een koffie met suiker en melk krijgt maar dan koud eigenlijk. Uiteraard doe je hier wat ijsblokjes in.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 juni 2015 at 6:35 pm

      Dank je wel voor jouw variatie recept Michelle!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  3. kiki

    2 juli 2015 at 9:39 am

    Ik heb geen instant koffie alleen koffie van bonen kan dat ook??
    Ik wil graag de laatste Met melk variant maken.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      2 juli 2015 at 6:38 pm

      Hi Kiki,
      uiteraard is dat mogelijk.
      Laat de koffie wel goed afkoelen in die koelkast!
      Groeten, Betty

      Beantwoorden
  4. Jean

    27 juli 2016 at 3:24 pm

    Hi Betty

    Eerst en vooral, toprecept!!

    Ik heb echter wel een klein “probleem”. Op één of andere manier heb ik wel erg veel schuim! Is dat omdat ik te lang of te hard schud, of doe ik iets verkeerd? Uiteindelijk als ik hem even laat staan, gaat het schuim wel opnieuw weg, maar dat kan niet de bedoeling zijn denk ik?

    Alvast bedankt voor de hulp …

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 juli 2016 at 6:27 pm

      Hi Jean,

      ik vermoed dat je veel te hard schud. Het is de bedoeling om met de shaker de koffie en melk door en door te laten koelen. Maar helemaal losgaan a la Tom Cruise mag natuurlijk ook 🙂

      Beantwoorden
  5. Cindy

    15 augustus 2016 at 7:51 pm

    Thanks! Precies wat ik nodig had. Morgen even testen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 augustus 2016 at 9:47 am

      Heel goed! Drink smakelijk alvast!

      Beantwoorden
  6. Ali

    25 juni 2018 at 5:11 pm

    Ik heb nog een makkelijker recept die wij van een Griek hebben geleerd en die je ook per glas kan maken.
    Doe een toetjelepel instant koffie, liefst de zachtste, gelang hoe sterk je wilt hebben in een groot glas en eventueel suiker voor de liefhebbers, een scheutje koud water, mix dat met een melkopschuimer, wij hebben zo’n speciale mixer in Griekenland gekocht, totdat het flink schuimt doe dan naar keuze koffiemelk in en ijsklontjes en vul dan het nog enigszins vol met koud water. In plaats van ijsklontjes kan je ook ijs gebruiken. Doe er een rietje in en geniet er lekker van.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primary Sidebar

profielfotoBetty

Hi! Welkom in mijn online keuken! En hier geef ik antwoord op de vraag: "Wat eten we vandaag?" Op deze site deel ik mijn favoriete (internationale) recepten, toffe restaurants, food events en nog veel meer lekkers met je!

Alvast veel kookplezier!

Groetjes, Betty

food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 10x Winter soep recepten 10x Winter soep recepten
  • 15x Recepten voor Valentijnsdag 15x Recepten voor Valentijnsdag
  • Shakshuka (video) Shakshuka (video)
  • Gnocchi met kip uit de oven (video) Gnocchi met kip uit de oven (video)
  • Dutch Baby Pancake Dutch Baby Pancake

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

Footer

Volg Betty ook op Instagram

  • Kijk ze zitten dan! Twee foodies die duidelijk heel blij worden van de @amsterdam_arepas! Wie had gedacht dat zo'n klein mais broodje zoveel plezier met zich mee kan brengen. Kennen jullie de arepa's al? Het is een nationale trots uit Venezuela! Wij brachten een bezoekje aan de popup store tijdens de #jackfruittastetour deze maand en sindsdien ben ik thuis ook helemaal in de ban van dit veelzijdige stukje fruit. En aankomende vrijdag vertel ik je er meer over!
De prachtige foto's zijn gemaakt door @mvoorbergen!
.
.
#amsterdam #jackfruit #arepa #amsterdamarepas #vegan #vegetarisch @thelemonkitchennl
  • Terwijl deze dame aan het uitzieken is, MOEST ik natuurlijk nog wel even dit plaatje met jullie delen. Afgelopen wvrijdag kwam namelijk de kookvideo voor deze SHAKSHUKA online en die wil je proeven! Ik kan niet wachten tot ik weer normaal kan eten en hier mijn tanden weer in mag zetten! .
.
#linkinbio #breakfast #lunch #shakshuka #tomaat #chili #eieren #kookvideo #youtube #BettyskitchenNL
http://bit.ly/2DTq75C
  • HIEPERDEPIEP HOERA!
Mijn blog bestaat 6 jaar!!
✨🎈🎉🤩 🎁🎊🏅
Valentijns avond 2013 kreeg ik een website cadeau van Dylan. Een plek om digitaal mijn favoriete recepten op te slaan en bij te houden. En dat vervolgens Food fotografie een enorme hobby van me werd. Nooit gedacht dat de site ontdekt zou worden door mensen buiten mijn familie en vriendenkring. En dat het vandaag de dag een (meer dan) fulltime  baan en eigen bedrijf zou zijn. Maar ook de keerzijde en hoe lastig het combineren met mijn werk en moederschap werd en dat Betty er in 2018 echt een beetje doorheen zat en wilde stoppen. Ik ben blij dat de mensen om me heen volhardend waren en me de droom niet hebben laten opgeven. Want ik vindt het echt ontzettend leuk wat ik doe. Maar soms zit een hoofd vol ideeën en perfectionisme elkaar gewoon in de weg. Het was mijn 5 year itch, zeg maar. 2019: het jaar waarin ik vooral mama wil zijn, waar Nanda, Vincent en andere gastbloggers jullie juist voorzien van nieuwe content, zodat ik me juist kan focussen op een nieuwe uitdaging:  wekelijkse youtube kookvideos! Ik krijg hier nieuwe energie van en vind hier nu weer mijn balans in.
Ik kan iedereen niet vaak genoeg bedanken dat ik dit werk KAN en MAG doen. I ❤️ you - x - Betty
.
.
#blogverjaardag #happybirthday #BettyskitchenNL #persoonlijk #foodie #foodblogger #6yearsold #Thankyou #balans #bedankt #iloveyou #VALENTIJNSDAG
  • #FRIYAY
Deze red Velvet Cookies hadden eigenlijk ook perfect voor Valentijnsdag gekund. Maar met het weekend voor de deur is het ook zeer feestelijk weekend voer 😉 Kneed er lekker op los (wel handschoenen aan, zie video) en geniet! ❤️ Als jij hier ook je tanden in wilt zetten!
Chech het recept via link in @bettyskitchennl 👈 .
.
#redVelvet #rood #kookvideo #wittechocolade #weekend #koekjes #cookies
https://youtu.be/wajROvdhn3M
  • Manlief reageerde verbaasd toen hij deze thuis op tafel zag liggen... Met een kaartje erbij dat niet van hem was... 😂 Misschien moet ik vanmiddag ook even een bosje bloemen voor mezelf kopen want hij is laat thuis, dus wordt enkel samen een kopje thee voor het slapen gaan denk ik. Wel met Merci dan... 😜 bedankt @mercichocolates en aan iedereen: maak er een leuke dag van. Met je liefste, familie, collega's, je kat of alleen💕❤️
#chocoladeisvooriedereen #merci #valentinesday #VALENTIJNSDAG #gekregen #foodpost #love #chocolade #chocolate
  • Goede morgen op deze Valentijnsdag! En kijk eens wat voor lekkers je straks vast in de koelkast kunt zetten. Deze Valentijnsdag ROCKY Road blijf je namelijk van snoepen! Voor het recrpt ga je naar de klikbare link in @bettyskitchennl 👈 of highlights.
.
.
#VALENTIJNSDAG #chocolade #rockyroad #chocolate #valentijn #marshmallows #prettyinpink
http://bit.ly/2DzFfFc
  • #VALENTIJNSDAG
Deze overheerlijke blondies met roze chocolade zijn gevuld met macadamia noten en kersen. Een mooie traktatie voor Valentijnsdag met RUBY chocolade.❤️💕 En zeg nou eerlijk daar wil jij toch ook je tanden in zetten?!? Voor het recept ga je naar de klikbare link in @bettyskitchennl 👈
.
. 
#blondies #rubychocolade #kersen #valentijn #roze #liefdegaatdoordemaag #chocolade #chocolate #cookies #brownies
http://bit.ly/2E7CYmg

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Privacyverklaring

Copyright © 2019 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee