• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Drankjes recepten / Cafe Frappe (3x Griekse ijskoffie)

Cafe Frappe (3x Griekse ijskoffie)

6 augustus 2013 Door Betina Oostveen 11 Reacties

Cafe Frappe 1_Header-001

Een aantal jaren geleden ging ik een vriendin opzoeken op het Griekse eiland Zakynthos. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Griekse ijskoffie, of zoals de Grieken het noemen: Café Frappé. Werkelijk iedereen op dit eiland, lokale bevolking en toeristen, drinken Cafe Frappe op het terras.

Koffie is sowieso verkwikkend, maar deze ijskoffie uit een cocktail shaker, is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de  Cafe Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen, en sinds dat bezoek aan Zakynthos drink ik zomers niets liever.

Om te beginnen maak je een basis ijskoffie-mix, die vervolgens een hele nacht in de koelkast moet staan om goed af te koelen. Met deze basis koffie-mix kun je vervolgens 3 soorten Cafe Frappe maken, en zo is er voor elk wat wils. Tip! Gebruik het liefst instant-koffie (bijvoorbeeld van Nescafé), omdat deze koffie beter ‘schuim’ aanmaakt dan verse koffie uit een snelfilter apparaat.

>> Wil je ijskoffie maken met een Nespresso apparaat? Check dan hier de kookvideo! <<


cafe frappe dylan-001

Recept voor Cafe Frappe  (3x Griekse ijskoffie):

Ingrediënten basis ijskoffie-mix:  

  • 1 liter water,
  • 20 theelepels/ 7 eetlepels instant koffie en
  • eventueel: 20 theelepels / 7 eetlepels suiker.

Bereidingswijze: 

  • Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
  • Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met folie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.

Deze basis mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast, en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Cafe Frappe  (afhankelijk van welke variant je kiest). Ik wil je adviseren om glazen te gebruiken met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.

Zwarte ijskoffie (Café Frappée):

Cafe Frappe-002Schud 150-200 ml ijskoffie-mix +   een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Schud goed door elkaar en giet  in een hoog glas. Serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker. 

 

 

IJskoffie met melk  (Cafée Frappo Gálo):

Cafe Frappo galo-001Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk +  een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet in een hoog glas en serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.

 

 

IJskoffie met melk en vanille ijs  (Café Frappé Págoe):

Cafe Frappe Pagoe-001Stop 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas. Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een paar ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet dit bovenop de vanille ijs en serveer met een rietje, eventueel wat extra suiker en een ijslepel. 

 

 

Traditioneel geven de Grieken er nog een extra glas water (met ijsblokjes) bij, zodat de Cafe Frappe steeds aangelengd kan worden. Zo kun je extra lang genieten van je ijskoffie, en extra water drinken is altijd goed op warme dagen.

 Groetjes,
Betty

 

Category: Drankjes recepten Tags: Griekse keuken, ijs, koffie, melk, zomer

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Doggy bag in opmars!
Volgend bericht: Hello Fresh box (compleet-vers-weekmenu-box) »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 15x Oranje recepten voor Koningsdag
  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase aardappel curry met doperwten aloo mutter © bettyskitchen.nl

Indiase aardappels met doperwten (aloo mutter)

recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl

Caribische viscurry

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee