Een aantal jaren geleden ging ik een vriendin opzoeken op het Griekse eiland Zakynthos. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Griekse ijskoffie, of zoals de Grieken het noemen: Café Frappé. Werkelijk iedereen op dit eiland, lokale bevolking en toeristen, drinken Cafe Frappe op het terras.
Koffie is sowieso verkwikkend, maar deze ijskoffie uit een cocktail shaker, is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de Cafe Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen, en sinds dat bezoek aan Zakynthos drink ik zomers niets liever.
Om te beginnen maak je een basis ijskoffie-mix, die vervolgens een hele nacht in de koelkast moet staan om goed af te koelen. Met deze basis koffie-mix kun je vervolgens 3 soorten Cafe Frappe maken, en zo is er voor elk wat wils. Tip! Gebruik het liefst instant-koffie (bijvoorbeeld van Nescafé), omdat deze koffie beter ‘schuim’ aanmaakt dan verse koffie uit een snelfilter apparaat.
>> Wil je ijskoffie maken met een Nespresso apparaat? Check dan hier de kookvideo! <<
Recept voor Cafe Frappe (3x Griekse ijskoffie):
Ingrediënten basis ijskoffie-mix:
- 1 liter water,
- 20 theelepels/ 7 eetlepels instant koffie en
- eventueel: 20 theelepels / 7 eetlepels suiker.
Bereidingswijze:
- Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
- Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met folie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.
Deze basis mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast, en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Cafe Frappe (afhankelijk van welke variant je kiest). Ik wil je adviseren om glazen te gebruiken met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.
Zwarte ijskoffie (Café Frappée):
Schud 150-200 ml ijskoffie-mix + een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Schud goed door elkaar en giet in een hoog glas. Serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.
IJskoffie met melk (Cafée Frappo Gálo):
Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet in een hoog glas en serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.
IJskoffie met melk en vanille ijs (Café Frappé Págoe):
Stop 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas. Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een paar ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet dit bovenop de vanille ijs en serveer met een rietje, eventueel wat extra suiker en een ijslepel.
Traditioneel geven de Grieken er nog een extra glas water (met ijsblokjes) bij, zodat de Cafe Frappe steeds aangelengd kan worden. Zo kun je extra lang genieten van je ijskoffie, en extra water drinken is altijd goed op warme dagen.
Groetjes,
Betty
Hoi hoi,
Ik was op zoek naar ijskoffie recepten en deze is echt super, dankjewel!
Ik vroeg me af of ik ook rietsuiker of kokossuiker kan gebruiken i.p.v. gewone suiker?
Ik wil dit gaan drinken ipv gewone koffie maar zou het graag wat gezonder maken!
Groetjess
Hi Sanne,
uiteraard kan dat, geen enkel probleem hoor!
Groetjes, Betty
In Japan is ijskoffie ook de normaalste zaak van de wereld. Ik werd 20 jaar geleden voor gek verklaard omdat iedereen de gedachte van koude koffie vreemd vond. Nu heeft elk koffiemerk zo onderhand een koude koffie variant in de koelschappen. Dom vind ik dat. Want nu is het opeens hip om ijskoffie te drinken.
Recept wat enigzins op de Japanse soort lijkt simpeler als alle andere en voor mij het lekkerst.
Hele sterke koffie, koud laten worden. suikerwater naar smaak en ongeklopte slagroom erover heen. Zodat je een koffie met suiker en melk krijgt maar dan koud eigenlijk. Uiteraard doe je hier wat ijsblokjes in.
Dank je wel voor jouw variatie recept Michelle!
Groetjes, Betty
Ik heb geen instant koffie alleen koffie van bonen kan dat ook??
Ik wil graag de laatste Met melk variant maken.
Hi Kiki,
uiteraard is dat mogelijk.
Laat de koffie wel goed afkoelen in die koelkast!
Groeten, Betty
Hi Betty
Eerst en vooral, toprecept!!
Ik heb echter wel een klein “probleem”. Op één of andere manier heb ik wel erg veel schuim! Is dat omdat ik te lang of te hard schud, of doe ik iets verkeerd? Uiteindelijk als ik hem even laat staan, gaat het schuim wel opnieuw weg, maar dat kan niet de bedoeling zijn denk ik?
Alvast bedankt voor de hulp …
Hi Jean,
ik vermoed dat je veel te hard schud. Het is de bedoeling om met de shaker de koffie en melk door en door te laten koelen. Maar helemaal losgaan a la Tom Cruise mag natuurlijk ook 🙂
Thanks! Precies wat ik nodig had. Morgen even testen.
Heel goed! Drink smakelijk alvast!
Ik heb nog een makkelijker recept die wij van een Griek hebben geleerd en die je ook per glas kan maken.
Doe een toetjelepel instant koffie, liefst de zachtste, gelang hoe sterk je wilt hebben in een groot glas en eventueel suiker voor de liefhebbers, een scheutje koud water, mix dat met een melkopschuimer, wij hebben zo’n speciale mixer in Griekenland gekocht, totdat het flink schuimt doe dan naar keuze koffiemelk in en ijsklontjes en vul dan het nog enigszins vol met koud water. In plaats van ijsklontjes kan je ook ijs gebruiken. Doe er een rietje in en geniet er lekker van.