Print

Recept: Affogato (espresso met ijs)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: IJS
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 bolletjes vanille ijs
  • 200 ml sterke espresso
  • optioneel: likeur, zoals Tia Maria

Topping:

  • 23 eetlepels gehakte walnoten of pecannoten
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • bakpapier

Instructions

  1. Maak als eerste de topping: verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur en rooster hierin de noten gedurende 2 minuten.
  2. Voeg de suiker (of honing) toe en laat smelten. Roer nogmaals goed om schep uit de pan op een stukje bakpapier.
  3. Schep een bolletje vanille ijs in 4 kommetjes of lage glazen.
  4. Schenk een scheutje likeur op het ijs en verdeel de koffie over de kommetjes
  5. Top af met de gekarameliseerde noten en serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

Affogato variatie recepten:

  • Vervang de Tia Maria likeur door Amaretto. En vervang de krokante noten topping door 4 verkruimelde Amaretti koekjes (bitterkoekjes) en 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel.
  • Vervang de Tia Maria likeur door Grappa of Frangelico. En serveer met 1-2 cantuccini koekjes per glas in plaats van de noten.
  • Vervang de vanille ijs door een bolletje chocolade ijs. Vervang de Tia Maria door kersen likeur en  decoreer met een toef slagroom en verkruimelde chocolade cantuccini koekjes.