Vandaag heb ik een lekker typisch Italiaans dessert voor jullie! De Italianen staan natuurlijk bekend om hun Italiaanse koffie maar ook om ijs, ofwel GELATO. Combineer die twee samen en maak eens een ‘affogato‘ als dessert! Deze espresso met ijs wordt ongetwijfeld je nieuwe favoriet!
Wat is een affogato?
In Italie weten ze wel hoe ze het beste uit twee werelden met elkaar moeten combineren! Weet je niet of je het diner moet afsluiten met een koffie of een ijsje toe? Neem het dan gewoon allebei en vraag om een affogato! Hierbij wordt een bolletje (vanille) ijs simpelweg overgoten met een warme espresso! Al dan niet met een scheutje likeur erbij en soms nog een ‘crunch’ van noten of koekjes maak dit een espresso toetje om van te smullen! Heb jij wel eens affogato geproefd?
Maar met dat bolletje vanille ijs kun je nog veel meer lekkers maken hoor! Check hier maar liefst 5 recepten op een rijtje!
Nog meer lekkere koffie recepten
Hoewel ik een affogato op zijn tijd echt heerlijk vind, zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere recepten met koffie of espresso te bedenken! Check bijvoorbeeld ook eens dit recept voor een klassieke tiramisu! Toch wel het bekendste toetje uit de Italiaanse keuken! Maar deze cappuccino pavlova is ook een echte aanrader! In Griekenland wordt ijskoffie tot the next level verheven door er een bolletje vanille ijs aan toe te voegen! En deze espresso bowl met bananenijs is een overheerlijk zomers ontbijt om mee wakker te worden! Liever een warm ontbijt? Maak dan deze havermout-cappuccino, dat is pure liefde voor mij!
Recept: Affogato (espresso met ijs)
Het recept voor een overheerlijk Italiaanse Ijskoffie. De affogato is namelijk een combinatie van een bolletje ijs dat overgoten wordt met espresso. Je kunt er een scheutje likeur aan toevoegen en uiteraard serveren met een koekje! Probeer het zelf eens uit!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 10 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: IJS
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 bolletjes vanille ijs
- 200 ml sterke espresso
- optioneel: likeur, zoals Tia Maria
Topping:
- 2–3 eetlepels gehakte walnoten of pecannoten
- 1 eetlepel suiker of honing
- bakpapier
Instructions
- Maak als eerste de topping: verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur en rooster hierin de noten gedurende 2 minuten.
- Voeg de suiker (of honing) toe en laat smelten. Roer nogmaals goed om schep uit de pan op een stukje bakpapier.
- Schep een bolletje vanille ijs in 4 kommetjes of lage glazen.
- Schenk een scheutje likeur op het ijs en verdeel de koffie over de kommetjes
- Top af met de gekarameliseerde noten en serveer direct!
Eet smakelijk!
Notes
Affogato variatie recepten:
- Vervang de Tia Maria likeur door Amaretto. En vervang de krokante noten topping door 4 verkruimelde Amaretti koekjes (bitterkoekjes) en 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel.
- Vervang de Tia Maria likeur door Grappa of Frangelico. En serveer met 1-2 cantuccini koekjes per glas in plaats van de noten.
- Vervang de vanille ijs door een bolletje chocolade ijs. Vervang de Tia Maria door kersen likeur en decoreer met een toef slagroom en verkruimelde chocolade cantuccini koekjes.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een affogato als dessert wilt maken!
Geef een reactie