Hebben jullie wel eens zelf (blader)deeghapjes in de oven gemaakt? In Spanje eet je bijvoorbeeld deze empanadas met chorizo en kaas en laat dit nou net een overheerlijke borrelhap of zelfs tapas zijn. Ik maakte er een kookvideo van!
Empanadas met chorio en romige avocadodip
In de supermarkt vind je tegenwoordig hele plakken of doosjes met gekoeld bladerdeeg of hartige taart deeg (die is wat steviger). Ideaal om op voorraad te hebben in je koelkast of vriezer, want met het kant en klare deeg is een recept voor empanada’s zo gemaakt! Ik vul de tapas hap van vandaag met onder meer gehakt, chorizo en cheddar en het blijkt echt een traktatie te zijn. Voor erbij serveerde ik een frisromige avocadodip als tegenhanger van de hartige, wat zoutige vulling van de empanadas. Je kunt deze empanadas met chorizo met een salade ernaast serveren als diner, maar ze zijn ook heel geschikt als borrelhapje of dus tapas. En laat dat laatste nu net het thema van deze augustus maand zijn!
Empanadas versgebakken uit eigen oven
Empanadas vinden hun oorsprong in Portugal en Spanje en tijdens een reis naar Lissabon vond ik ze dan ook op iedere straathoek! Vaak worden de empanadas gefrituurd, maar eenmaal thuis, vers gebakken uit eigen oven is nog steeds heerlijk knapperig. En net wat gezonder! Heb je trek gekregen? Check dan ook het recept voor deze Spaanse aardappel tortilla en bijvoorbeeld deze 3x gevulde dadels op de site. Deze drie samen maken al een overheerlijke tapas borrel!
Kookvideo: Empenadas met chorizo
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Empanadas met chorizo en cheddar
- Cook Time: 40 min.
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Portugese keuken
Ingredients
Ingrediënten voor de empanadas:
- 200 gram biologische rundergehakt,
- 100 gram chorizo,
- 75 gram geraspte cheddarkaas,
- 50 gram cherrytomaten,
- 1 rode ui,
- 2 teentjes knoflook,
- 10 zwarte olijven,
- 8 bladeren hartige taartdeeg (diepvries) of gebruik een grote lap koelvers bladerdeeg,
- 1 ei,
- 1 tl. paprikapoeder,
- Olie om te bakken,
- Peper en zout.
Ingrediënten voor de avocadodip:
- 1 avocado,
- 50 gram zuivelspread,
- 1 tl. limoensap,
- Peper en zout.
Extra:
- grote deegpers 12-15 cm
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Leg het ovenrooster klaar op het aanrecht met een vel bakpapier eroverheen. Haal de bladeren hartige taartdeeg uit de vriezer om te ontdooien.
- Snij de ui fijn en pers de knoflook alvast uit. De olijven snij je in plakjes en de chorizo in kleine blokjes. Halveer de cherrytomaten.
- Giet wat olijfolie in de pan. Bak de chorizo en ui totdat de ui glazig wordt. Vervolgens voeg je het gehakt toe, de plakjes olijf en cherrytomaten. Bak het mengsel totdat de gehakt gaar is. Voeg de paprikapoeder en knoflook toe, proef en voeg naar eigen smaak eventueel nog peper en zout toe. Kluts in een kommetje alvast het ei.
- Ondertussen druk je alvast rondjes uit de blaadjes hartige taartdeeg. Druk bijvoorbeeld een kommetje in het deeg en verwijder de hoekjes deeg.
- Je kunt nu beginnen met het opbouwen van de empanadas. Leg op de helft van het deeg wat geraspte cheddar en schep er 1-2 el. van het gehakt-chorizo mengsel op. Erbovenop nog wat geraspte kaas. Klap de lege helft deeg overheen en druk de randjes aan. Vlecht deze dicht. Dit herhaal je voor alle deegbladeren.
- Met een vork prik je wat gaatjes in de bovenkant van de empanadas. Bestrijk ze met het ei met een kwastje en leg de empanadas vervolgens op het bakpapier. Plaats voor 20 minuten iets onder het midden in de oven.
- Tijdens de oventijd kun je de avocadodip maken. Schil de avocado en schep het vruchtvlees eruit. Prak dit en schep in een kom. Roer het limoensap erdoorheen samen met de zuivelspread. Proef en voeg naar eigen smaak nog peper en zout toe.
- Serveer de empanadas met de avocadodip.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Geef een reactie