• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Spliterwten burgers met blauwe kaas

Spliterwten burgers met blauwe kaas

17 november 2025 Door Nanda Appelman 3 Reacties

Jump to Recipe

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze vegetarische, groene spliterwten burgers met blauwe kaas. Hiermee wil ik je laten zien dat vegetarisch eten niet alleen gezond, maar ook lekker en voedzaam kan zijn.

Spliterwtenburgers op de barbecue

Vegetarische burgers zijn alles behalve saai. Want zeg nou eerlijk, zien deze mooie groene spliterwten burgers er niet fantastisch uit? Buiten het feit dat de burgers boordevol vezels en vitamientjes zitten, is het een feestje om dit straks op tafel te zetten! Je kunt deze spliterwtenburgers in de koekenpan, op ge bakplaat maar ook op de barbecue bereiden. De avocado zorgt voor romigheid en de blauwe kaas geeft een lekkere ‘kick’ aan dit gerecht!

recept vegetarische spliterwten burges met blauwe kaas

Nog meer lekkere vegetarische Burgers

Groene spliterwten zijn peulvruchten en bevatten daardoor veel eiwitten, vitamine B en vezels. Deze erwten gebruik je in de winter voor Hollandse Erwtensoep (snert), maar in de zomer kun je ze dus prima gebruiken voor bijvoorbeeld deze groene splitertwten burgers met blauwe kaas of een andere kaas die je lekker vindt. Voor nog meer lekkere vegetarische burgers neem je ook een kijkje bij het recept voor deze rode bietenburgers met geitenkaas! Of Maak eens een burger van een portobello paddenstoel! Wist je dat knolselderij ook geschikt is voor het maken van groenteburgers? Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Spliterwten burgers met blauwe kaas

15x wat kun je doen met een foodprocessor
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak eens hamburgers van groente! Deze vegetarische spliterwten burgers met blauwe kaas bak je gewoonweg in een koekenpan of op de barbecue!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram groene spliterwten
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram verse spinazie
  • 40 gram blauwe schimmelkaas (bijvoorbeeld Danish Blue)
  • 1 ei
  • 30 gram havermout,
  • 25 gram walnoten,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie of basilicum,
  • peper en zout.

Voor erbij:

  • 2 (volkoren) pitabroodjes of burger buns,
  • 2 eetlepels zuivelspread,
  • 1 avocado,
  • nog wat extra blauwe kaas en/of spinazie,
  • alfalfa of kiemen mix,
  • Olijfolie of kokosolie om te bakken

Benodigdheden:

  • Staafmixer/ keukenmachine

recept vegetarische spliterwten burges met blauwe kaas

Instructions

  1. Kook de spliterwten in 30 minuten gaar in licht gezouten gekookt water. Laat ze vervolgens wat afkoelen. 
  2. Verkruimel de blauwe kaas en doe dit in een kom met de gare spliterwten. Voeg vervolgens het ei, de verse spinazie en havermout toe. Pers de knoflook uit boven de kom en voeg de peterselie en een snuf peper en zout toe. Mix het vervolgens in de keukenmachine of met een staafmixer tot een egaal geheel. Het hoeft geen saus te worden, laat wel wat bite over.  
  3. Breek de walnoten in kleine stukjes en roer dit door het spliterwten mengsel. Als het mengsel nog erg nat is, roer je er nog wat extra havermout doorheen. Dek de kom af en zet voor een half uur in de koelkast. 
  4. Bereid de pitabroodjes of burger buns volgens de gebruiksaanwijzing. 
  5. Als het half uur voorbij is, verdeel je het spliterwtenmengsel in 2 delen en hier vorm je burgers van met je handen of een vorm als je die hebt. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de burgers op de middelhoog vuur aan beide kanten bruin, gedurende 10-15 minuten. Verhit de spliterwten burgers goed omdat er een rauw ei in verwerkt is.
  6. Halveer de broodjes en besmeer de binnenzijde met de zuivelspread. Je kunt nu nog wat extra spinazie in de broodjes stoppen en vervolgens de gebakken spliterwten burgers. Lepel de avocado uit, verwijder de pit en snijd in plakjes. Verdeel een halve avocado over elke burger, top af met eventueel nog wat extra blauwe kaas en de alfalfa. Serveer direct.

Eet smakelijk! Liefs Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept vegetarische spliterwten burges met blauwe kaas

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: alfalfa, BBQ Recepten, blauwe kaas, Burgers, Glutenvrij, groene spliterwten, havermout, healthy, hoofdgerechten, Nanda Appelman, Nederlandse keuken, peulvruchten, pitabroodjes, spinazie, vegetarisch, walnoten

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Indonesische gehaktballetjes

Lees Interacties

Reacties

  1. Kesveen

    4 januari 2021 om 7:11 pm

    Wat een creatief recept! Zojuist een variant met pitabroodjes ipv hamburgers en de burgers op maatje falafel gemaakt. Ook erg lekker! Ipv spinazie hebben we 2 sjalotjes toegevoegd. Gaan we zeker vaker eten!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 januari 2021 om 12:57 pm

      Super leuk om te horen en dank je wel!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 10 x vegetarische BBQ recepten | Eef Kookt Zo schreef:
    12 november 2019 om 12:38 pm

    […] Zelfgemaakte vegetarische burgers op basis van spliterwten en dan geserveerd op een lekker broodje met blauwe kaas, heerlijk! Bekijk het recept voor spliterwten burgers met blauwe kaas van Betty’s Kitchen >> […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#SINTERKLAAS

recepten voor Sinterklaas

De sint is weer in het land!

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept sint maarten koek met chocolade snoep leftovers © bettyskitchen.nl

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

speculaas cookie dough met vanille ijs en karamel © bettyskitchen.nl

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept indonesische gehaktballetjes maken

Indonesische gehaktballetjes

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

20x klassieke pasta recepten © bettyskitchen.nl

20x Klassieke Italiaanse Pasta Recepten

recept groene monster pasta HALLOWEEN © bettyskitchen.nl

Groene Monster Pasta (Halloween)

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?