• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (vegetarisch)

Stoofvlees met aubergine en paddenstoelen (vegetarisch)

21 december 2020 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon!

Vegetarisch stoofvlees met aubergine

Dit koude voorjaar vraag natuurlijk om hartverwarmende stoofvlees recepten! En het leek mij dan ook heel leuk om eens een vegan stoofvlees gerecht te maken. Na het grote succes van de broodjes pulled aubergine en pulled mushrooms, bedacht ik me dat deze groenten met vlezige structuur het misschien ook wel heel goed zouden doen als vegan ‘draadjes vlees’. Een ding is zeker: dit vegan stoofvlees met aubergine en paddestoelen is er eentje om vaker te maken! Hij doet namelijk prima dienst als vegetarisch of vegan alternatief voor Boeuf Bourgignon maken.

Deze leuke kleine Bourgogne cocottes zijn van BK Cookware! Tot 27 december 2020 heb ik een persoonlijke kortingsactie bij bestelling van een BK Bourgogne grillpan. Lees hier meer over.

recept vegetarisch stoofvlees met aubergine en paddenstoelen © bettysktichen.nl
recept vegetarische stoofvlees met aubergines en paddestoelen © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met aubergines

Ik hoop natuurlijk dat jullie net zo fan worden van dit vegetarische stoofvlees met aubergines en paddenstoelen. Maar voor de liefhebber heb ik nog meer lekkere recepten met aubergines op de site staan! Wat dacht je fan ultiem streetfood pita met aubergines, ei en hummus, genaamd sabich! Of een mega lekkere gepofte aubergine uit de oven met geitenkaas. Yummmmm! Deze aubergineballetjes met couscous en champignons zijn ook een aanrader! En deze Italiaanse stoofschotel met aubergines en azijn (Caponata) is ook een klassier!


Print

Recept: Stoofvlees met aubergine en paddestoelen

vegetarisch stoofvlees met aubergines © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Hoe maak je stoofvlees zonder vlees? Ik ging aan de slag met heerlijke vegetarische stoofvlees met aubergine en paddestoelen in rode wijn en dit werd een mooi vega alternatief voor boeuf bourgignon! Heerlijk mals en ook uitstekend gerecht voor tijdens de feestdagen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 90 min.
  • Total Time: 1 uur en 10 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Vegetarische gerechten
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen (ca 150 gr)
  • 2 aubergines
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 5 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • 500 ml groente bouillion
  • 350 ml volle rode wijn
  • 2 flinke eetlepels appelstroop
  • olijfolie

Voor de ‘beurre manie’:

  • 20 gram (vegan) roomboter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram bloem

Instructions

  1. Pel de uien en snipper deze. Pel de knoflook en pers deze uit. Schrap de wortel en snijd in blokjes.
  2. Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de ui, knoflook en wortel glazig.
  3. Ondertussen verwijder je de steel van de aubergines. Snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm, vervolgens in repen van 1 cm, maar daarna in rechthoekjes van 2 cm. (2x dobbelsteen formaat dus). Boen de oesterzwammen schoon en snijd in stukken. Boen de champignons en snijd in parten.
  4. Schep ui-mengsel uit de pan en zet apart. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie en bak hierin de aubergine rondom aan. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zacht worden, maar blijf geregeld even doorroeren. Voeg daarna het uimengsel weer toe, samen met de oesterzwammen en champignons en bak samen nog 2 minuten door. 
  5. Voeg de kruidnagels, laurier, bouillon en rode wijn toe en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur, plaats de deksel op de pan en laat de stoofschotel zachtjes garen gedurende 1 uur. 
  6. Haal de deksel van de pan en roer de appelstroop er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Om het stoofvlees en stoofvocht te binden maak je een ‘beurre manie‘ mengsel van de (plantaardige) roomboter & bloem. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en prak hier de bloem doorheen. Breek steeds een stukje deeg, ter grote van een knikker, af en roer door het stoofvocht om op te lossen. Ondertussen blijf je het mengsel inkoken en ga je door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Glutenvrije tip: laat de ‘beurre manie‘ achterweg, maar zet na stap 5 het vuur iets hoger en onder constant roeren het stoofvlees wat in te dikken in plaats van te binden met bloem. In dat geval is het gerecht in ieder geval ook vegan.

Keywords: Vegetarisch, stoofvlees, aubergine, paddestoelen, appelstroop, uien

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

vegetarisch stoofvlees met aubergines © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan stoofvlees met aubergine wilt gaan maken!

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: alcohol, appelstroop, aubergines, bouillon, champignons, Glutenvrij, kerst, knoflook, kruidnagel, laurier, paddestoelen, uien, vegan, vegetarisch, wijn, winterpeen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gegrilde steaks chimichurri
Volgend bericht: Voorbereiden voor kerst »

Lees Interacties

Reacties

  1. Patrick Kamsma

    18 december 2021 om 10:44 pm

    Ziet er smakelijk uit.
    Kan je dit ook een dag van tevoren maken (Of in de ochtend)?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 december 2021 om 3:31 pm

      Je kunt bijna alles wel een dag (max 2) van tevoren klaarmaken. Goed laten afkoelen op het aanrecht en in gesloten bak(ken) in de koeling bewaren svp.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#WEEKMENU

Deze zomer gaan we elke week op bezoek naar een ander vakantieland. Check hier alle thema weekmenu's!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Meest Gelezen

  • recept coq au vin kip in wijn saus © bettyskitchen.nl FRANKRIJK Weekmenu
  • recept broodje gyros met pita en salade © bettyskitchen.nl GRIEKENLAND Weekmenu
  • recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl Saganaki (Griekse gebakken kaas)
  • recept broodje gyros maken met pita Broodje Gyros maken
  • recept karidópita griekse walnoten cake © bettyskitchen.nl Griekse Walnoten cake (karidópita)

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#BBQ

recept loaded fries met kaas en bacon © bettyskitchen.nl

Loaded Fries met kaas en bacon

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept carpaccio van gerookte zalm © bettyskitchen.nl

Carpaccio van gerookte zalm

recept gepaneerde en gebakken griekse kaas saganaki pannetje © bettyskitchen.nl

Saganaki (Griekse gebakken kaas)

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in