Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofschotel. Heerlijk om koud te eten, op een stukje brood. Maar warm vind ik hem het allerlekkerst door de pasta. Zeker als je hier nog wat extra gehakt door doet, voor de nodige proteine!
Low Carb Pasta alternatieven
Nu eet ik tijdens de #bikinibodychallenge eventjes geen pasta, dus ik laat jullie meteen zien hoe je hier eenvoudig een glutenvrije en lowcarb complete maaltijd van maakt! Op naar Italie! Ik heb jullie al vaker laten zien hoe je pasta kunt vervangen voor groente. Bijvoorbeeld door Taughetti te maken of bijvoorbeeld Courghetti. Omdat ik dit gerecht toch low carb wilde houden, heb ik gekozen om de pasta te vervangen door partjes champginons. Als je deze namelijk even meekookt in met de caponata, dan behouden de champignons hun ‘bite’ en heb je toch een geheel vullend avondmaaltje.
Siciliaanse Caponata recept
Maar goed, terug naar de caponata! Door de aubergines te stoven in azijn, krijg je een sublieme ‘zurige’ smaak. Maar dat maakt dit gerecht ook zo typerend. Caponata proef je dan echt door je neus zeg maar. Maar het is een smaakexplosie die je niet zo gauw meer zal vergeten! Dit is een heel bekend Siciliaans pasta recepten maar je kunt nog veel meer lekkers met aubergines maken. Wat dacht je van deze gepofte aubergine om van te smullen? Of maak deze Turkse aubergines uit de oven klaar! Ook lekker: Sabich! een pita brood met hummus, aubergine en ei! Wist je dat je van aubergines ook een heerlijke romige dip genaamd ‘baba ganoush‘ kunt maken! heerlijk voor met pitachips!
Recept: Caponata – gestoofde aubergines met gehakt
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 1 grote ui(Tip * Laat de champginons achterwege en serveer dit gerecht met 150 gram gekookte pasta, bijvoorbeeld fusili) Extra: Braad- of hapjespan.
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 2 aubergines
- 150 gram champignons *
- 200 gram rundergehakt
- 4 eetlepels natuurazijn (60 ml)
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 theelepel gedroogde oregano
- handje verse basilicum
- handje (kalamata) olijven, zonder pit
- olijfolie
- peper & zout
Instructions
- Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de aubergine en verwijder het groen. Snijd de aubergines eerst overlangs in plakjes, vervolgens in reepjes en daarna in blokjes van max. 2 x 2 cm. Probeer om niet te grote blokjes te snijden, want die zuigen zich helemaal vol met olie. Boen tot slot de champignons schoon en snijd in kwarten.
- Verhit een scheut olijfolie in de pan en bak hierin het gehakt rondom aan gedurende 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak mee gedurende 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
- Dan gaan de blokjes aubergine erbij, met 2 eetlepels extra olijfolie. Bak rondom aan gedurende 5 minute en doe tussentijds de deksel op de pan. Voeg eventueel nog een beetje extra olie toe, als het mengsel te droog wordt.
- Schenk de azijn in de pan, dek af met de deksel en laat op middelmatig vuur stoven gedurende 5 minuten.
- Giet het blik gepelde tomaten in een diep bord of kom en stamp lichtjes fijn met een pureestamper. Je kunt de tomaten ook eventueel uitknijpen met je handen (pas op je kleding!) Voeg de tomaten toe aan de caponata, samen met de champignons, oregano en basilicum. Roer goed door, breng opnieuw aan de kook en laat nog een extra 20 minuten stoven op matig vuur.
- Tot slot hak je de olijven grof en roer deze door de caponata. Deze zorgen namelijk voor een nog intensere smaak. Breng de caponata op smaak met zout en peper en serveer dit gerecht direct!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Tip * Laat de champginons achterwege en serveer dit gerecht met 150 gram gekookte pasta, bijvoorbeeld fusili
Keywords: low carb, aubergines, rundergehakt, paprika, saus, pasta
Ziet er heerlijk uit!!
Ik ga het heel snel uitproberen.
Bedankt voor het recept!
Ps weet je wat ook zo lekker is met aubergines: melanzane alla parmigiana. Niet echt bikiniproof met al die kaas maar ook zo heerlijk!
Ohw das een goed idee! Die heb ik al heel lang niet meer op!
Groetjes Betty
Caponata heeft heerlijk gesmaakt.
Komt zeker meer op tafel.
groetjes An
De Caponata is zeker een aanrader!
Hi Elise,
dank je wel! En ja hier ook nog steeds grote favoriet!!