• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Aubergineballetjes met couscous en champignons

Aubergineballetjes met couscous en champignons

11 december 2017 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Voor de Meatless Monday van vandaag heb ik deze aubergineballetjes met couscous, champignons en walnoten gemaakt. Een lekker vegetarisch alternatief voor gehaktballetjes. Deze groenteballetjes zijn lekker en gezond en zitten boordevol groenten! 

Zelf aubergineballetjes maken

In het onderstaande recept staat omschreven hoe je de aubergineballetjes zelf maakt. Je kunt ze met een dipsaus of salsa als borrelhap serveren, of als vegetarisch hoofdgerecht zoals ik deed. Ik bereidde ze met tomatensaus en couscous, zoals je op de foto kunt zien. Terwijl de balletjes in de oven liggen, heb je je handen even vrij om de rest van het recept te bereiden. De tomatensaus kun je natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, of je maakt een simpele homemade tomatensaus.

Aubergineballetjes met couscous en champignons

Snelle Homemade tomatensaus 

Je gebruikt voor de tomatensaus een klein blikje tomatenpuree, blik tomatenblokjes (400 gram), 2 teentjes knoflook, verse gember, peper, zout en Italiaanse kruiden. Verwarm de tomatenpuree met 2 el. olijfolie in de pan, samen met de verse gember en knoflook erdoorheen geraspt. Na een paar minuten voeg je de tomatenblokjes toe met 200 ml. water. Breng aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes doorkoken. Voeg naar smaak zout, peper en Italiaanse kruiden toe en klaar is deze supersnelle homemade tomatensaus!

Print

Recept: Aubergineballetjes met couscous en champignons

Aubergineballetjes met couscous en champignons
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 50 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Mediterrane keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram couscous
  • 75 gram ongebrande en ongezouten walnoten
  • 1 zoete puntpaprika
  • 1 aubergine
  • 125 gram champignons (half bakje)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 el. paneermeel
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 el. extra vierge olijfolie
  • 2.5 el. olijfolie om te bakken

Benodigdheden:

  • Keukenmachine of staafmixer
  • Bakpapier

Instructions

  1. Breng 100 ml. water met de helft van het bouillonblokje aan de kook voor de couscous. Zodra het water kookt haal je het van het vuur, roer je de extra vierge olijfolie erdoorheen en daarna de couscous. Laat de couscous met de deksel op de pan voor ongeveer 5 minuten wellen. Roer de couscous met een vork zodat de korreltjes uit elkaar gaan.
  2. Snij ondertussen de aubergine in kleine blokjes, de zoete puntpaprika in reepjes en de champignons in plakjes. Pers de knoflook alvast uit en rits de tijm van de takjes.
  3. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en voeg de knoflook en tijm toe. Verwarm deze een minuutje mee en schep vervolgens de aubergine, puntpaprika en champignons erdoorheen. Bak de groenten 8-10 minuten totdat ze goudbruin beginnen te kleuren. Verkruimel met je vingers de overgebleven helft van het bouillonblokje boven de pan en roer door. Verwarm nog even mee. 
  4. Vermaal in een keukenmachine of met een staafmixer de groenten samen met de walnoten. Doe dit grof, zodat er wel nog grotere stukken groenten overblijven. Roer vervolgens de gare couscous erdoorheen. Proef het mengsel en voeg naar smaak nog een snuf zout en peper toe. 
  5. Leg nu een stuk bakpapier klaar op het aanrecht en schep het paneermeel alvast op een bord. Rol nu een stevig, medium balletje (zo’n 7-8 cm.) van het mengsel. Rol hem om door het paneermeel en leg op het bakpapier. Herhaal dit voor alle balletjes. Je kunt er zo’n 12 uithalen.
  6. Dek de balletjes op het bakpapier af en zet ze voor minimaal een uur in de koelkast. Check even of ze al wel goed afgekoeld zijn voordat je ze in de koelkast plaatst.
  7. Zodra het uur bijna verstreken is verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de aubergineballetjes met het bakpapier op een ovenrooster in het midden van de oven. Bak ze zo’n 30 minuten. Ze horen een beetje een knapperig, bruin buitenkantje te krijgen dus hou de balletjes indien nodig nog iets langer of juist korter in de oven. 
  8. Serveer de aubergineballetjes indien gewenst met de couscous en tomatensaus (zie beschrijving onder de foto bovenaan).

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Aubergineballetjes met couscous en champignons

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aubergines, champignons, couscous, hoofdgerechten, Mediterrane keuken, Nanda Appelman, puntpaprika, tomatensaus, vegetarisch, walnoten

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Gezond de feestdagen in met cranberry’s
Volgend bericht: XMAS Giveaway 2017 »

Lees Interacties

Reacties

  1. Tineke

    11 december 2017 om 8:44 am

    Dank je wel weer voor dit recept

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 december 2017 om 9:34 am

      graag gedaan! Eet smakelijk!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in